Aral-Ezgi-Uzdilek Kuramında Artık İkili Aralığı ve Çeşitli Makamlara Göre Uygulamadaki Yansımaları

Arel-Ezgi-Uzdilek ses sisteminde A12 rumuzu ile gösterilen artık ikili aralığı Geleneksel Türk Sanat Müziğinde pek çok makamda kullanılmaktadır. Bu aralık AEU kuramında 271 sent değerinde olsa da uygulamada farklılıklar gösterdiği için sürekli tartışılmaktadır. Bu çalışmada AEU kuramındaki artık ikili aralığının çeşitli makamlara göre teorideki ve uygulamadaki karşılaştırmaları yapılmıştır

Augmented 2nd interval, which is shown with the abbreviation “A12” in Arel-Ezgi-Uzdilek’s tonal system , has being used in many modes in traditional Turkish art music. This interval has continiously being discussed therefore it has differences between practices eventhough it’s 271 cent value. In this work, augmented 2nd interval’s in AEU theory has compared in both theory and practice according to different modes

___

Arel, H.S., Türk Musikisi Nazariyatı Dersleri, İstanbul, 1968

Can, M.C., “Geleneksel Türk Sanat Müziği’nde Arel-Ezgi-Uzdilek Ses sistemi Ve Uygulamada Kullanılmayan Bazı perdeler”, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1. 2002.

Levendoğlu, O, XIII.Yüzyıldan Günümüze Kadar Varlığını Sürdüren Makamlar Ve Değişim Çizgileri, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 2002.

Signell, K., Makam Modal Practic In Turkish Art Music, New York, 1986. Yahya, G., Yorgo Bacanos’un Ud Taksimleri, T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları Ankara, 2002.