24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin ulusal yazılı basında sunumunun içerik analizi yöntemiyle çözümlenmesi

Yazılı basının en temel işlevlerinden biri toplumu bilgilendirmektir. Yaşadığımız çevrede gelişen milyonlarca olay medya tarafından farklı biçim ve içeriklerde hazırlanıp haber şekline sokularak toplumun dikkatine sunulur. Siyasi içerikli haberler toplumsal yaşam içerisinde dikkatle izlenen haberlerin başında gelmektedir.  Büyük bir çoğunlukla bu haberler yazılı basında ilk sayfalarda ve manşet olarak verilir. Siyasi seçimlerin toplumun geleceğini her bakımdan ilgilendirmesi ve insanların dikkatinin bu seçimlerde olması gibi nedenlerden dolayı medya açısından haber değeri oldukça yüksektir. Bu çalışmanın konusu 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleridir. Çalışmanın amacı ise, Cumhuriyet, Sabah, Sözcü ve Yeni Şafak gibi farklı mülkiyet yapıları ve ideolojik yönelimleri olan ulusal gazetelerin bu seçimlerde hangi ideolojik kodlarla haber oluşturduklarını analiz etmektir.Çalışmanın analiz kısmında, Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri’nin Cumhuriyet, Sabah, Sözcü ve Yeni Şafak gibi ulusal gazetelerde ne kadar ve nasıl temsil edildiği içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Bu çalışma, belirlenen örneklemlerde Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimlerin ne kadar önemli görüldüğü, haberlerin sayısıyla birlikte haberin manşet ve/veya sürmanşetten verilmesi bağlamında ölçmeyi ve eylemlere ilişkin haberlerin tutumlarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bununla birlikte, ortaya çıkan verilerin hesaplanarak birbirleriyle ilişkilendirilerek açıklanmıştır. Yapılan çalışma sonucunda Sabah ve Yeni Şafak gazetelerinin Cumhur ittifakını, Cumhuriyet ve Sözcü gazetelerinin Millet İttifakını açıkça ve net bir şekilde destekleyen bir üslub kullandıkları ve seçim haberlerini ilgili çerçevede yansıttıkları görülmüştür. Bundan dolayı incelediğimiz ulusal gazetelerin haber üretim sürecinde tarafsız olmadıkları ve yakın oldukları ideolojik ve politik yapının eğilimlerini savundukları belirlenmiştir.  

Analysis of the presentation of 24 June 2018 presidential and deputy general elections in the national press through content analysis method

  One of the main functions of the print media is to inform society. Millions of events developed around us are prepared by the media in different forms and content they are presented to the attention of the society. Political news is one of the most important news that attracts people's attention. Mostly, these news are given on the first pages of the printed media and as headlines. The value of the news related with elections is very high for the media due to the fact that they concern the future of the society in all respects and people pay much attention to them. In the study, how June 24, 2018, Presidential and General Elections are served in Turkey’s written press is examined. Cumhuriyet, Sözcü, Sabah and Yeni Şafak Newspapers were analyzed with the quantitative content analysis technique between 15-25 June 2018, when the news about the election was the most intense and the results of the election were announced, and it is analyzed how these newspapers reflect the ideological codes, the election process, and political parties. As a result of the study, it is seen that Sabah and Yeni Şafak newspapers use a style that clearly supports the People's Alliance (CUMHUR İTTİFAKI) and Cumhuriyet and Sözcü newspapers and the Nation Alliance (MİLLET İTTFAKI) and reflect the election news in this relevant framework. Therefore, it is determined that the national newspapers examined were not neutral in the news production process and advocate the tendencies of the ideological and political structure they are close to.

___

Aziz, A. (1994). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri ve teknikleri. Nobel Yayınları.

Berger, A. A. (1996). Kitle iletişiminde çözümleme yöntemleri. Eğitim Sağlık ve Bilimsel Araştırma Çalışmaları Yayınları.

Bilgin, N. (2006). Sosyal bilimlerde içerik analizi, teknikler ve örnek çalışmalar. Siyasal Kitabevi.

Ergeç, Nüket Elpeze, (2005). Amerika’nın Irak’a müdahalesine ilişkin televizyon haberlerinin içerik analizi yöntemi ile incelenmesi”. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Sayı: 1, ss:51-73.

Fiske, J. (1996). İletişim Çalışmalarına Giriş (Çev. S. İrvan), Ark Bilim ve Sanat Yayınları.

George, A. L. (2003). İçerik Çözümlemesinde Nicel ve Nitel Yaklaşımlar İletişim Araştırmalarında İçerik Çözümlemesi (Der. M. S. Çebi), Alternatif Yayınları.

Geray, H. (2004). Toplumsal araştırmalarda nicel ve nitel yöntemlere giriş. Siyasal Kitabevi.

Gökçe, O. (2001). İçerik çözümlemesi, teori-metod-uygulama. Selçuk Üniversitesi Yayınları.

Güneş, A. (2014). “Gündem belirleme teorisi bağlamında 30 Mart 2014 yerel seçimlerinin basında sunumu: AKP ve CHP örneği”. The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication - TOJDAC, 4(2), 1-15.

Hansen, A. (2003). İçerik çözümlemesi iletişim araştırmalarında içerik çözümlemesi (Der: M. S. Çebi), Alternatif Yayınları.

İnal, M. A. (1995). Yazılı basın haberlerinde yapısal yanlılık sorunu. Toplum ve Bilim Dergisi, 67, 111-135.

Mcquail, D. (1994). Kitle iletişim kuramı (Çev. A. H. Yüksel), Kibele Sanat Merkezi.

Özel, E. K. & Deniz Ş. (2015). Türk basınında gezi parkı eylemleri üzerine bir içerik analizi: Eylemler nasıl sunuldu? Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi. 8(36), 876-893.

Yaylagül, L. & Çiçek, C. (2012). 12 Haziran 2011 seçimlerinin gazetelerde sunumu. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi Academia, 2(4), 2-22.

Yılmaz, R. A. & Uzoğlu, S. (1998). 4 Haziran 1995 yerel seçimlerinde yazılı basında yer alan haber ve köşe yazılarının içerik bakımından çözümlenmesi, Kurgu Dergisi, 15(15), 175-191.

Gazeteler

Cumhuriyet Gazetesi, 15-25 Haziran 2018 nüshaları.

Sabah Gazetesi, 15-25 Haziran 2018 nüshaları.

Sözcü Gazetesi, 15-25 Haziran 2018 nüshaları.

Yeni Şafak Gazetesi, 15-25 Haziran 2018 nüshaları.