ISITMA SOĞUTMA SİSTEMLERİ ÜRETEN BİR FABRİKADA YALIN ÜRETİM ARAÇLARI KULLANILARAK MONTAJ HATTI DENGELENMESİ

Yalın üretim uygulayan bir firmanın yürüttüğü tüm faaliyetlerinde sürekli iyileştirme yoluna gitmesi elzemdir. Sürekli iyileştirme faaliyetleri belli sistematik kurallar içerisinde yürütülmeli ve bu konuda ilgili alanın ihtiyacına göre gerekli yalın üretim araçları kullanılmalıdır. Sürekli iyileştirmeye konu olan bir hat ise bu hat zaman ölçümü çalışmaları ve analizi, standart iş kâğıdı ile analiz, standart iş kombinasyonu ile analiz ve kaizen geliştirme çalışması gibi yalın üretimin önemli araçları kullanılarak iyileştirilebilir. Bahsedilen tüm metotların uygulandığı bu hat iyileştirme çalışması Daikin Isıtma ve Soğutma Sistemleri AŞ’de gerçekleştirilmiştir.

LINE BALANCING BY USING LEAN MENUFACTURING TOOLS IN A HEATING COOLING FACTORY

It is very important for a company which works due to Lean Manufacturing rules, following continuous improvement way for each own activities.  Continuous improvement activities should be followed with a systematic rules and lean manufacturing tools should be used depends on related area’s needs. A line subjected to continuous improvement can be improved by using lean manufacturing tools like time studies, standart work analysis, standart work combination analysis and kaizen improvement study. This line improvement study which is all mentioned methods implemented had been realized in Daikin Heating and Cooling Systems INC. 

___

  • 1. Akın, G. N. 2015. “Kanepe Montaj Hattının Dengelenmesi ve Benzetim Yöntemi İle Sınanması,” İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, sayı 5 (1), s. 2.
  • 2. Becker, C., Schol, A. 2006 “A Survey on Problems in Generalized Assembly Line Balancing,” European Journal of Operational Research, vol. 694.
  • 3. Bircan, H., İskender, G. 2005. “İş Ölçümü Tekniklerinden Zaman Etüdü Üzerine Bir Uygulama”, C. Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, sayı 6 (2), s. 2.
  • 4. Chechaklou, M. M. M. 2010, “Yalın Üretimde Conwip Kontrol Sistemi ve Bir Uygulaması,” Yüksek Lisans Tezi, İTÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, s. 3.
  • 5. Itou, B., Umehara, N. 1978. Production Daikin System, Standardized Training Book for Production Department, Daikin Industries, Ltd., Japan. s. 38-48
  • 6. Martin, D. T., Bell, T. J. 2011. New Horizons in Standardized Work, Techniques for Manufacturing Business Process Imporovement, CRC Press, London, New York, p. 1.
  • 7. Tapping, D., McFarland, C., Dudek, E. 2007. The Lean Pocket Handbook for Kaizen Events: Any Industry- Any Time: Your Team And Individual Improvement Plan, MCS Media, USA, p. 8.
  • 8. Tekin, M. 1996. Üretim Yönetimi, Cilt 1, Selçuk Üniversitesi Yayınları, Konya, s. 158.
  • 9. Yükselen, C. 2012. “Standart İş (Yalın Danışman, Yalın Düşünce ve Yalın Üretim)” , Yalın Kavramlar, Wikileans (Yalın Enstitü), İstanbul. s. 1.