TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NDE DÖRDÜNCÜ UMUMİ MÜFETTİŞLİĞİN SOSYO-EKONOMİK VE KÜLTÜREL FAALİYETLERİ

Umumi müfettişlikler Türkiyedeki sosyal, ekonomik ve idari şartların bir sonucu olarak, Türk idari tarihinde ortaya çıkan önemli idari kuruluşlardır. Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra idari teşkilatını güçlendirmek ve bölgesel kalkınmayı sağlamak amacıyla Umumi Müfettişlik Kurumu oluşturulmuştur. 1927-1952 yılları arasında dört adet Umumi Müfettişlik kurulmuştur. . Dördüncü Umumi Müfettişlik 1936 yılında kurulmuş ve Abdullah Alpdoğan Umumi Müfettiş olarak atanmıştır. Umumi Müfettişlik uygulamasına 1948 yılında fiilen, 1952 yılında da hukuken son verilmiştir. Elazığ, Erzincan, Tunceli, Bingöl vilayetlerini kapsayan Müfettişliğin temel amacı aşiret düzenini ortadan kaldırarak buraya Cumhuriyetin ilkelerini götürmektir. Bu çalışmada Dördüncü Umumi Müfettişliğin kurulması, çalışmaları incelenmiş ve bölgenin sosyal, ekonomik ve kültürel değişimi vurgulanmıştır.

IN THE REPUBLIC OF TURKEY SOCIO-ECONOMIC AND CULTURAL ACTIVITIES OF FOURTH PUBLIC INSPECTORSHIP

General inspectorships were important administrative establishments in Turkish administrative history as a result of social, economical and administrative conditions in Turkey. After the foundation of the Turkish Republic, the General Inspectorship was established in order to strengthen the administrative organization and provide the regional development. Four General Inspectorships were founded between the years of 1927-1952. Fourth General Inspectorship was established in 1936 and Abdullah Alpdoğan was assigned as General Inspector. The General Inspectorships practice was terminated de facto in 1948 and de jure in 1952. Fourth General Inspectorship which comprised of Elazığ, Erzincan, Tunceli, Bingöl main aims were to abolish tribe system and to convey there the principles of Republic. In this study the Fourth General Inspectorships establishment, works examine besides the region's social, economic and cultural change emphasize.

___

APA TOPARLAK, B . (2016). TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NDE DÖRDÜNCÜ UMUMİ MÜFETTİŞLİĞİN SOSYO-EKONOMİK VE KÜLTÜREL FAALİYETLERİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi , (53) , 222-238 .