ZAMAN YÖNETİMİ BECERİSİ VE STRES İLİŞKİSİ: BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİ ÖRNEĞİ

Bu araştırmanın amacı Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) öğrencilerinin zaman yönetimi becerileri ve stres düzeylerini bazı değişkenlere göre incelemek ve aralarındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubunu, yaşları 18-32 arasında değişen ve yaş ortalamaları 22.09 olan 94 kadın ve 189 erkek 283 Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Zaman Yönetimi Envanteri (Britton ve Tesser, 1991) ile Algılanan Stres Ölçeği (Cohen, Kamarck ve Mermelstein, 1983) kullanılmıştır. Veriler; betimsel istatistik yöntemler, t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Tukey çoklu karşılaştırma testi, Pearson Correlation testi ve regresyon analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, kadın katılımcıların zaman yönetimi becerisi ve algılanan stres düzeylerinin erkek katılımcılardan daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sınıf değişkeni, katılımcıların zaman yönetimi becerileri ve stres düzeyleri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Araştırma sonuçları ayrıca, katılımcıların zaman yönetimi becerilerinin algıladıkları stres düzeyinin, anlamlı bir yordayıcısı olduğunu göstermektedir. Diğer taraftan öğrencilerin akademik başarıları ile zaman yönetimi becerileri arasında pozitif yönde, stres düzeyleri arasında ise negatif yönde bir ilişki söz konusudur.

THE RELATİONSHİP BETWEEN TİME MANAGEMENT SKİLL AND STRESS: THE EXAMPLE OF PHYSİCAL EDUCATİON AND SPORT SCHOOL STUDENTS

The purpose of this study was to examine time management skills and stress levels of physical education and sport school students according to some demographic variables and to determine the relationship between their time management skills and stress levels. The study was conducted on 283 physical education and sport school students (94 female and 189 male). Their ages ranged between 18 and 32 (M=22.09). In the study, the Time Management Inventory (Britton & Tesser, 1991)) and the Perceived Stress Scale (Cohen, Kamarck & Mermelstein, 1983) were administered on the participants as data collection tools. Descriptive statistics were performed on all of the variables. In the data analysis; t-test, one-way ANOVA, Tukey post-hoc test, correlation analysis and regression analysis were used. The female participants time management skills and stress levels were higher than the male participants. The number of years the participants spend at the university play more significant role in time management skills and perceived stress levels. Our findings demonstrated that the participants time management skills had important effects on determining their perceived stress levels. Additionally, whereas there was a positive correlation between the students academic success and their time management skills, there was a negative correlation between the students academic success and their perceived stress levels.

___

APA CAZ, Ç , AYDOĞDU, V , TUNÇKOL, H , ÖNCÜ, E . (2015). ZAMAN YÖNETİMİ BECERİSİ VE STRES İLİŞKİSİ: BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİ ÖRNEĞİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi , (50) , 278-287 .