BİST ‘de İşlem Gören KOBİ Gıda İşletmelerinin Veri Zarflama Analizi Yöntemi İle Etkinliklerinin Ölçülmesi

Küçük ve orta boy işletmeler (KOBİler) tüm ekonomilerin vazgeçilmez unsurlarıdır. Ekonomilerde bu derece önemli olan KOBİlerin etkin ve verimli çalışması ekonomilerin sağlıklı büyümesi için önemlidir. Bu nedenle günümüzde KOBİlerin kaynaklarını etkin olarak kullanması gerekliliği önemli hale gelmiştir. İşletmelerin kaynaklarını ne ölçüde etkin kullandıkları belirlemede en yaygın olarak kullanılan yöntemlerden birisi de Veri Zarflama Analizi (VZA) yöntemidir. VZA, birçok girdi ve çıktıyı belli bir düzeyde etkinlik ölçütüne dönüştüren doğrusal programlama bazlı bir yöntemdir. Bu çalışma BİST KOBİ Piyasasında (GİP) işlem gören 10 gıda şirketinin üzerinde yapılmıştır. Gıda şirketlerinin bilanço ve gelir tablolarından elde edilen 2013 yılı verileri kullanılarak VZA yöntemiyle etkinlik analizi yapılmıştır. VZA statik bir yöntem olduğu için analizde sadece 2013 yılı verileri kullanılmıştır. Yöntemde girdi yönelimli BCC modeli kullanılmış, modelde iki girdi ve iki çıktı kullanılarak şirketler değerlendirilmiştir. Analiz sonucunda, araştırmaya dahil edilen 10 şirketten 5 tanesinin etkin olduğu belirlenmiştir, etkin olmayan diğer şirketlerin de etkin sınıra yakın seviyelerde oldukları anlaşılmıştır.

Measuring BİST at Quoted SME of Food Companies with Data Envelopment Analysis

Small and medium enterprises (SME) are indispensible fact of all economies. Working of SMEs productive and efficient is important with regard to healty economic boost. For this reason the requirement of using resources efficiently have been significant nowadays. Data Envelopment Analysis is a method which is used to determine whether the enterprises use their resources efficiently or not. DMA is a linear programming based technic which transformes many input and output to efficiency criteria for a length of level. This research is carried on with 10 food companies which are traded at BİST KOBİ market. An Analysis has been made with the technic of DMA with the year of 2013 datas which are obtaines from companies balance sheet and income charts. Because of DMA is a static method, only the year of 2013 datas have been used. The input oriented BCC model is a used and the companies have been evaluated by using two inputs and outputs in the model. As a result of the analysis, 5 of 10 companies have been determined active, the other inactive ones have been found out that they are close to the efficient frontier.

___

APA GÜNAY, B . (2015). BİST ‘de İşlem Gören KOBİ Gıda İşletmelerinin Veri Zarflama Analizi Yöntemi İle Etkinliklerinin Ölçülmesi. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi , (47) , 16-34 .