İLAHİ DİNLERDE KADIN’IN KIYMET PROBLEMİ

Geçen yüzyılda erkeklerin de özgül varlığını kabul edip kendilerine hak ettikleri değeri vermeye başladıkları kadın, bütün tarih boyunca çoğu zaman erkeğe göre konumlandırılmıştır. Kadının öz varlığı, yaratılış sebebi, dünyadaki işlevi ve cinselliği açısından neye karşılık geldiği gibi bütün yönleri erkeğe göre kıymetlendirilmiştir. Toplumsal rollerin oluştuğu kültür içerisinde kadının sahip olduğu kendisi olmaktan uzak bu kişiliğinin oluşmasında dinler en önemli yeri tutmaktadır. Çünkü dinler Tanrının, her şeyi yarattığı ve onların özelliklerini en iyi yine Tanrının bildiği gerçeği ile dünyadaki düzenin de bu bilgilere paralel düzenlenmesi gerekliliğini savunur. Çoğu zaman dinin esaslarının insan tarafından değiştirilmesinin söz konusu olduğu bir gerçektir. Bu manada daha çok dinin şekillendirdiği kültür içerisinde herkesin değeri ve sorumluğu ilahi plana uyumlu olmak durumundadır. Bütün dinlerde olduğu gibi semâvi dinlerde de kadının yaratılış özellikleri ve sorumluluklarına dair bazı hükümler vardır. Birbirinin devamı niteliğinde olan Yahudilik ve Hıristiyanlığa bakıldığında benzer kadın algısının varlığından söz edilebilir. Öte yandan İslam dininde ise onlardan farklı ve çok daha kapsamlı ve detaylı hükümlerin belirtildiğini görüyoruz. İlahi olan bu dinlerin kadın konusunda farklı kıymetler ortaya koymasının bazı nedenleri vardır. Biz bu çalışmamızda üç semavi dinin kadın konusunda nasıl bir bakış açısı ve değer algısına sahip olduklarını ortaya koymaya çalışarak bugüne uzanan bu problemin çözümüne dair köklü bir bakış açısı sunmaya çalışacağız.

WOMEN’S VALUE PROBLEM IN MONOTHEISTIC RELIGION

Women who was accepted with her own presence even by men and started to give their deserved value has often been positioned according to men. Women all specialities like self-existince, cause of creation, function in the world and sexuality have been valued according to men. Religions take important role for creation of personality without herself in culture which desing social roles. Because religions advocate that God creates everthin and knows all created things features and orders in the world also be paralel to tihs information. It is a fact that most of the time religious principles are changed by men. In this sense everbodys value and responsibility are to be obliged to comply with the divine plan in culture shaped by religion. As in all religions, there are some provisions on creation of women and responsibilities in the monotheistic religions. When looking at Judaism and Christianity which are accepted as following faith, it is said to be existence of similar perception about women. On the other hand we see much more comprehsensive and detailed set of rules in Islam different from these religions. Of course there are some reasons why these monotheist religions have different value of women. In this study we will try to offer radical perspective for the solution of the problem extending today with demonstrating the perspective and value perception on women in three monotheist religions

___

APA KAVAL, M . (2016). İLAHİ DİNLERDE KADIN’IN KIYMET PROBLEMİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi , (55) , 306-324 .