YÖNETİMDE YENİ BİR PARADİGMA: ETİK LİDERLİK

Etik liderlik, yöneticilerin etik ilkelere uygun liderlik davranışı sergilemeleridir. Etik liderlik davranışının örgütsel bağlılık, psikolojik sözleşme, örgütsel adalet ve prosososyal davranış gibi değişkenleri olumlu yönde etkilediğine inanılmakta, bu kapsamda etik liderliğin işletmelerde iç müşteri memnuniyetine katkı sağladığı bunun sonucunda ürün ve hizmet kalitesini olumlu yönde etkilediği ileri sürülmektedir. Günümüzde etik liderlik kavramı, akademisyenler ve uygulayıcılar tarafından ilgiyle karşılanmasına rağmen henüz tam olarak tanımlanamadığı ve çeşitli açılardan kavram kargaşasının yaşandığı görülmektedir. Etik liderlik kısaca, işletme yöneticilerinin yönetim sürecinde etik ilkeleri benimsemesi ve çalışanlarına bunu hissettirmesidir. Bu temel yargı ile bu çalışmada, etik liderlik kavramı ile etik liderliğin işlev ve önemi üzerinde durulmaktadır. Bu doğrultuda etik, etik liderlik kavramı ve tanımlamaları, etik liderliğin boyutları, etik liderliğin diğer liderlik türleri ile benzerlikleri ve farklılıkları, etik liderlikle ilgili yapılmış çalışmalar, yönetimde etik ilkeler ve etik dışı davranışlar tartışılmaktadır.

A NEW PARADIGM IN MANAGEMENT: ETHICAL LEADERSHIP

Ethical leadership is that managers display appropriate leading behaviour with regard to ethical principles. It is believed that ethical leadership behaviour influence variables such as organizational commitment, psychological contract, organizational justice and prosocial behavior in a positive way. Within this concept its suggested that ethical leadership contributes to internal customer satisfaction in the organizations and as a result of it it affects the product and service quality positively. Although today the concept of ethical leadership attracts interest by academicians and by its appliers, its seen that its not defined completely yet and from many aspects there has been concept ambiguity. In short, ethical leadership is that the managers of the organizations adopt ethical principles in the period of management and have their employees feel it. Together with this main judge, in this study the concept of ethical leadership and the function and importance of ethical leadership is dealt. Besides, ethics, ethical leadership concept and definitions, the dimensions of ethical leadership, the similarities and differences of ethical leadership compared to other leadership types, studies done about ethical leadership, ethical principles and non-ethical attitudes are discussed.

___

APA ESMER, Y , DAYI, F . (2016). YÖNETİMDE YENİ BİR PARADİGMA: ETİK LİDERLİK. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi , (57) , 38-54 .