TÜRKİYE’DE TEK PARTİLİ DÖNEMİN TOPLUM VE SİYASET ANLAYIŞININ DÜNYA KONJONKTÜRÜ BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ

Bu çalışmanın amacı 1923-1945 yılları arasında Türk Siyasal Hayatında Tek Partili Dönem olarak adlandırılan periyotta siyasal iktidar tarafından sergilenen toplum ve siyaset anlayışı hakkında fikir edinebilmektir. Bu bağlamda üzerinde yoğunlaşılan problematik tek partili dönemin toplum ve siyaset anlayışı üzerinde etkili olan faktörlerin neler olduğu ve bu sistemin nasıl işlediği hususudur. Betimleyici ve tarihsel yöntemlerin bir arada kullanıldığı çalışmada tek partili dönemin tarihsel evrimi ve karakteristik özelliklerinin neler olduğu, o dönemdeki; toplum ve siyaset anlayışının ne gibi esasları olduğu şeklindeki soruların cevapları aranmıştır. Araştırma sonunda ulaşılan başlıca sonuçlar olarak ise, dönemin; milli bütünleşme, ekonomik ilerleme ve siyasal modernleşmeyi sağlamak gibi hedeflere odaklanılan bir dönem olduğu, bu bağlamda siyasi ve toplumsal yapının devlet eliyle biçimlendirilmeye çalışıldığı, modernleşmeden ziyade batılılaşmanın ön planda olduğu ve son olarak döneme damgasını vuran uygulamaların uluslaşma, otoriterizm, laiklik, güdümlü demokrasi, devletçilik ve elitizm gibi hususların oluşu gösterilebilir. Bunlara ek olarak popüler söylemde göz ardı edilen önemli bir konudan da özellikle bahsedilebilir. Ulus devlet, otoriter devlet ve tek parti sistemlerinin girift bir şekilde iç içe geçtiği söz konusu döneme ait değerlendirmelerde rastlanan anti demokratik, baskıcı, çoğulculuğa karşı gibi nitelemelerin, zamanın ruhu açısından değerlendirildiğinde pek doğru olmadığı, aksine bu dönemde aslında demokratikleşmenin altyapısını teşkil eden adımların atıldığı görülmektedir.

EVALUATION OF SOCIETY AND POLITICS UNDERSTANDING OF SINGLE PARTY PERIOD BASED ON WORLD CONJUNCTURE

Aim of this study is to have an idea about society and politics understandings shown by political power in single party period of Turkish political life between 1923 and 1945. In this context, problematic concentrated on is what the effective factors on society and politics understandings are in the single party period and how the system is running. In the study, descriptive and historical methods were used together, while researching looked for answers about some questions such as what the characteristic features and historical evolution of single party period and what are the basics of periods society and politics understandings are. According to main results of the study, period is a focus age of national integration, economic improvement, and political modernization aim. In this context political and social structure tried to shape by hands of state, more than modernization westernization is in the foreground and lastly marked applications are nationalization, authoritarianism, laicism, command democracy, statism and elitism. In addition to these, in popular discourse especially on ignored result can be mentioned. In this result, evaluations of period, in which nation state, authoritarian state and single party system are a mixture, although there are characterization like anti-democratic, oppressive, anti-pluralist, process is a ground for democratization from the spirit of time.
Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2004
  • Yayıncı: Akademik Bakış
Sayıdaki Diğer Makaleler

ÜNİVERSİTELERDE KARŞILAŞILAN ETİK DIŞI DAVRANIŞLARA İLİŞKİN AKADEMİSYEN GÖRÜŞLERİ

İnayet AYDIN, Senar ALKIN-ŞAHİN, Nihan DEMİRKASIMOĞLU

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN VE ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN VE TEKNOLOJİ OKURYAZARLIĞI SEVİYELERİ İLE ÖZYETERLİK VE TUTUM DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Abuzer AKGÜN, Mustafa ÖZDEN, Ayhan ÇİNİCİ, Ayşe SONEKĐNCĐ, H. Ali AYGÜN

BİR DIŞ POLİTİKA KAVRAMI OLARAK “EKSEN KAYMASI” NIN SON DÖNEM AB İLİŞKİLERİ BAĞLAMINDA TÜRKİYE BASININA YANSIMASI(ŞANGAY İŞ BİRLİĞİ ÖRGÜTÜ TARTIŞMALARI ÖRNEĞİNDE)

Mehmet Gökhan GENEL

KAFKASYA’DAN KARADENİZ’E SÜRDÜRÜLEBİLİR GÜVENLİK: KAFKASYA’NIN KADİM HALKLARI ÜZERİNDEN BİR DEĞERLENDİRME

Cahit ASLAN

SİYASET SOSYOLOJİSİ PERSPEKTİFİNDEN 2009 ve 2014 YEREL SEÇİMLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI İNCELEMESİ

Ali ARSLAN, Sadettin BAŞTÜRK, Kadir ULUSOY, Gülten ARSLAN

MÜZİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ LİSANSÜSTÜ EĞİTİME YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ (BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ)

Özge Gençel ATAMAN

YUMUŞAK GÜÇ: İNSANİ YARDIM OPERASYONLARI VE TÜRKİYE’DEKİ SURİYELİ MÜLTECİLER

Ahmet Murat KÖSEOĞLU, Gökhan ÇEVİKEL

ÜNİVERSİTEYE YENİ BAŞLAYAN ÖĞRENCİLERDEN AİLELERİN BEKLENTİLERİNİN ÖĞRENCİLERE ETKİSİ: AMASYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖRNEĞİ

İlker KÖSTERELİOĞLU, Meltem AKINKÖSTERELİOĞLU, Hale YETİM

TÜRKİYE’DE TEK PARTİLİ DÖNEMİN TOPLUM VE SİYASET ANLAYIŞININ DÜNYA KONJONKTÜRÜ BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ

Tuğrul KORKMAZ

PETROL FİYATLARI İLE BIST 100 ENDEKSİ KAPANIŞ FİYATLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ

Arzu ÖZMERDİVANLI