KÖSEDAĞ SAVAŞINDA SELÇUKLU ORDUSUNDA GAYRİMÜSLİMLER

Öz Türk Tarihinin önemli dönüm noktalarından biri olan ve 1243 yılında gerçekleşen Kösedağ Muharebesi, öncesi ve sonrasındaki gelişmeleri bakımdan Türkiye Selçuklularını derinden etkilemiştir. Bu esnada Selçuklu ordusunun içinde yer alan gayri Müslim unsurlar bu muharebede ve öncesinde isimleri ve tutumları ile ön plana çıkmıştırlar. Selçukluların Moğollar karşısında etraflarındaki Müslüman ve gayri Müslim siyasi ve askeri teşkilatlarla ittifak arayışı ise Türk askeri tarihi açısından ayrıca değerlendirilmesi gereken bir husustur. Bu çalışmada Kösedağ Muharebesinde Selçuklu ordusu ve gayri Müslim askerlerin bu ordu ile ilişkileri ele alınacaktır.

___

Abu’l-Farac, Abu’Farac Tarihi, Çev.: Ömer Rıza Doğrul, C. II, TTK yayınları, Ankara, 1999. Aknerli Grigor, Okçu Milletlerin Tarihi, Çev.: Hrant D Andreasyan, İstanbul, Yeditepe yayınları, 2007. Ebü’l-Ferec İbnü’l-İbrî, Târîhu Muhtasari’d-Düvel, Çev.: Şerafettin Yaltkaya, TTK yayınları, Ankara, 2011. Ersan, Mehmet, Selçuklular zamanında Ermeniler, TTK yayınları, Anakara, 2007. Fallmerayer, Jakop Philipp, Trabzon İmparatorluğunun Tarihi, Çev.: Ahmet Cevat Eren, TTK yayınları, Ankara, 2011. Georgios Akropolites, Vekayinâme, Çev.: Bilge Umar, Arkeolji ve Sanat yayınları, İstanbul, 2008. Gordlevski, V., Anadolu Selçuklu Devleti, Onur Yayınları, Çev.: Azer Yaran, Ankara, 1988. İbn Bîbî, el- Evamirü’l- Ala’iye fi’l- Umuri’l- Ala’iye, Kültür Bakanlığı, Haz: Mürsel Öztürk, :Ankara, 1996. İbn Bîbî, Selçuknâme, Çev.: Mükrimin Halil Yinanç, Kitabevi, İstanbul, 2010. Kaymaz, Nejat, Anadolu Selçuklu Sultanlarından II. Giyâsü’d-din Keyhüsrev ve Devri, TTK yayınları, Ankara, 2009. Koca, Salim, “Türkiye Selçuklu Tarihinin Akışını Değiştiren ve Anadolu’nun Kaderini Belirleyen Kösedağ Bozgunu”, Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, Sayı: 37, Konya, 2015., ss. 35-84. Korykoslu Hayton, Doğu Ülkelerinin Altın Çağı, Çev.: Altay Tayfun Özcan, Selenge yayınları, İstanbul, 2015. Nizâmü’l-mülk, Siyasetname, Haz.: Mehmet Altay Köymen, TTK yayınları, Ankara, 1999. Ocak, Ahmet Yaşar, Babaîler, Dergâh yayınları, İstanbul,1996. Ostrogorsky, Georg, Bizans Devleti Tarihi, TTK yayınları, Ankara, 2011. Sevim, Ali, “Keyhüsrev II”, TDV İA, C. 25, İstanbul, 2002., S.349-350. Sevim, Ali; E. Merçil, Selçuklu Devletleri Tarihi, TTK, Ankara, 1995. Turan, Osman, Selçuklular Tarihi ve Türk-İslam Medeniyeti, Ötüken Yayınları, İstanbul, 2014. Yazıcızâde Ali, Tevârih-i Âli Selçuk, Haz.: Abdullah Bakır, Çamlıca yayınları, İstanbul, 2009.

___

APA ŞAHİN, S . (2017). KÖSEDAĞ SAVAŞINDA SELÇUKLU ORDUSUNDA GAYRİMÜSLİMLER. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi , (64) , 404-413 .
Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2004
  • Yayıncı: Akademik Bakış
Sayıdaki Diğer Makaleler

MUTFAK DEPARTMANINA YÖNELİK TUTUM: GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Bilal DEVECİ, Bahar DEVECİ, Nilgün KARAMAN, Yusuf AYMANKUY

LİSE DÜZEYİNDE TURİZM EĞİTİMİ ALAN HAFİF DÜZEYDE ZİHİN ENGELLİ ÖĞRENCİLERİN STAJ SÜREÇLERİNE İLİŞKİN İŞVEREN TUTUMLARI

Burcu ŞENER, Canan TANRISEVER

TÜRKİYE’DE DÖVİZ KURU DEĞİŞİMİNİN DIŞ TİCARET FİYATLARI ÜZERİNDEKİ ASİMETRİK ETKİSİ

Fatma KOLCU, Nebiye YAMAK

HAFİF (EĞİTİLEBİLİR) ZİHİN ENGELLİ ÖĞRENCİLERE YÖNELİK HAZIRLANAN ORTAÖĞRETİM DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ PROGRAMININ ÖĞRETMEN GÖRÜİLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ

Rıdvan DEMİR

YAŞLILIK EKSENİNDE TÜRKİYE’DE İÇ GÖÇ VE KENT

Zeynep Serap TEKTEN AKSÜRMELİ

OSMANLIDA BELEDİYECİLİĞİN GELİŞİMİ VE MODERNLEŞME ÇABALARI

Ahmet DENİZ, Pınar AKARÇAY, Adem KARAKAŞ

YİYECEK- İÇECEK İŞLETMELERİ PERSONELİNİN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ İLE İŞE BAĞLILIKLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ

Aykut ŞİMŞEK, Neslihan ÇETİNKAYA

ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ SORUN ALGISI ÖLÇEĞİNİN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİĞİNİN KLASİK TEST KURAMINA VE MADDE TEPKİ KURAMINA DAYALI OLARAK KARŞILAŞTIRILMASI

Erol KARACA

TURİZMDE BİGİ ŞEHRİ KAVRAMI VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN SAĞLANMASINDA BİLGİNİN ROLÜ: ÇANAKKALE’YE YÖNELİK DURUM ANALİZİ

Erol DURAN, Merve AYCAN, Yonce İMER

BİLİM VE SANAT MERKEZLERİNDE VERİLEN PİYANO EĞİTİMİNİN İNCELENMESİ

Tuğba ÇAĞLAK EKER, Nezihe ŞENTÜRK