Åke Hultkrantz ve Din İncelemesindeki Dini-Ekolojik Yaklaşımı

Âke Hultkrantz, İsveçli bir, karşılaştırmalı din, etnoloji ve antropolojicisidir. Lisans döneminde araştırma hayatına, Amerika Kızılderilileri hakkındaki bir alan araştırmasıyla başlamış ve bu onun sonraki akademik hayatının tamamını belirlemiştir. 2006'daki vefatına kadar ilk olarak Amerikan Kızılderilileri ve Asya halklarının dinlerini, bunlardan özellikle de Şamanizm'i hakkında araştırmalar yapmıştır. Bu çalışmaları sırasında, modern din incelemelerinin ilkel olarak adlandırılan toplamların dinlerini araştırma hususunda yetersiz olduğunu hissetti. Modern toplumlardan farklı olarak, ilkel toplumlarda çevrenin insanlar ve inançları üzerinde çok önemli bir etkisinin bulunduğu bu yüzden de söz konusu toplumların dinlerinin daha iyi anlaşılması için çevrenin dikkate alınması gerektiğini ileri sürdü. Altmışlı yıllardan sora “dini-ekolojik yaklaşım” olarak adlandırdığı bu metodun teorisini oluşturmaya ve araştırmalarında onu uygulamaya çalıştı. Hultkrantz, diniekolojik yaklaşımının din ve tanrı düşüncesinin kökenini çevrede bulmaya yönelik bir çaba olmaktan daha ziyade, bunların aldıkları şekillerde çevrenin etkisini ortaya koymaya çalıştığını ileri sürer.

Âke Hultkrantz is a researcher of Swedish comparative religion. He began his career as field study of American Indians from the graduate period. This studying determinated his later life of field study. Until his die at 2006 he studied firstly American Indians and then religion of Asian people, especially shamanism. He felt the inadequacy of researcher's methodology that was used for the religion of modern people to understanding religion of primitive people. Because of the influence of environment on human and society in the primitive societies very much than modern society, he argued to take into consideration of environment to understanding the religion of primitive societies. Henceforth he developed a religio-ecological approach and tried to theorize and practice it. He said that aim of this approach is to illustrate the influence of environment on the forming and practising of these religion, but not to trace the origin of religion and God to environment.

___

ÂKE HULKTRANTZ, Religio-ecological Approach, Science of Religion Studies in Methodology, Proceedings of the Study Conferanca of the International Association fort he History of Religions, held in Turku, Finland, August 17-23, 1973, Moutern Publishes, edited by Lauri Honko, The Hague 1979, s. 225-256.

ÂKE HULKTRANTZ, An Ecological Approach to Religion, Ethnos 31 (1966), s. 131-150.

ULF DROBİN, Obituary, Numen 55 (2008), s. 99.

FRANK WHALİNG, Compa r a tive Approa che s, Fr ank Wha ling ( ed.) Contemporary Approaches to the study of religions, The Humanities, Walter de Gruyter, Berlin 1984, I.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Erland_Nordenski%C3%B6ld 25.11.2009. http://en.wikipedia.org/wiki/Alfred_Kroeber. 25.11.2009. http://www.giffordlectures.org/Author.asp?AuthorID=84 ’de (27.10.2010) http://www.americanists.se/index.php?option=com_content&view=article&id=81&I temid=&lang=en7.10.2010 http://en.wikipedia.org/wiki/Cultural_ecology