ÇOCUĞUN KENDİNİ RESİMLE İFADE ETME İHTİYACI

Öz Sanat kavramı da çocuklar için farklı bir anlam taşır. Çocukluk dönemi sanat açısından oldukça önemlidir. Günümüz çocuklarının bugün her zamankinden daha çok sanata ihtiyacı vardır. Sanatsal yolla kendini ifade etme ihtiyacı her çocukta vardır. Doğada hiçbir amaçsız hiçbir şey olmadığına göre çocukta resim yapma davranışı da amaçsız değildir. Çocuk resimleri birçok yönüyle yetişkinlerin resimleriyle ortak özelliğe sahip olduğu gibi birçok yönü ile de farklılıklar taşır. Benzerlikler çocukları birer sanatçı gibi göstermesine rağmen farklılıklar ise çocuk resimlerinde başka gözle bakılmasına ve bu resimlerde başka değerler aranmasına yol açar. Sanatla ifade etme çabası çocuk için lüks değil bir ihtiyaçtır. Çocuk resimleri bir sanat eseri olmaktan daha fazla anlama sahiptir. Bu yüzden çocuk resimleri yetişken resimlerinden farklı olarak birçok özelliği de içinde barındırır. Görsel sanatlar öğretmeni mutlaka çocuk resminin bu özelliklerini bilmeli ve çocuğa bu şekilde davranmalıdır.
Anahtar Kelimeler:

Sanat, Eğitim, Çocuk, Çizim

___

Ayaydın, A. (2010). Okul Öncesi Dönemde Görsel Sanatlar Eğitiminin Bireye Kazandırdığı Değerler, Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 12, Sayı:1, 187-200 Berger, J. (2004). Görme Biçimleri (Yurdanur Salman) İstanbul: Metis Yayınları Bingöl, C. (1975). Resim Nedir Nasıl Yapılır Nasıl Öğretilir İstanbul: Milli Eğitim Basımevi. Bourdieu, P. & Darbel, A. (2011) Sanat Sevdası Avrupa Sanat Müzeleri Ve Ziyaretçi Kitlesi (Çev: Sertaç Canbolat,), İstanbul: Metis Yayınları Boydaş, N. (1990). Resim-İş Öğretimi Nasıl Geliştirilebilir? Ortaöğretim Kurumlarında Resim-İş Öğretimi Ve Sorunları Ankara: Ted Yayınları Bozkurt, N. (1995). Sanat Ve Estetik Kuramları, İstanbul: Sarmal Yayınevi. Ersoy, A. (2002). Sanat Kavramlarına Giriş. İstanbul: Yorum Sanat Yayıncılık Eyuboğle, B.Rahmi. (1986). Resme Başlarken, Ankara: Olgaç Basımevi Freud, S. (1999). Sanat Ve Edebiyat (Çev: Emre Kapkın, Ayşen Tekşen Kapkın). İstanbul: Payel Yayınevi. Gardner, H. (2004). Zihin Çerçeveleri Çoklu Zekâ Kuramı (Çev: Ebru Kılıç). İstanbul: Alfa Yayınları Gençaydın, Z. (1993). Sanat Eğitimi. Anadolu Üniversitesi Yayın No: 582. Gentle, K. (1993). Teaching Painting İn The Primary School. London: Cassell. Gombrıch, E.H. (2007).Sanatın Öyküsü (Çev: Erol Erduran-Ömer Erduran) İstanbul: Remzi Kitabevi Gökaydın, N. (2002). Temel Sanat Eğitimi, Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları. Gökbulut, N. (1996). Sanat Eğitimi Programları Ve Beklentiler, Milli Eğitim, Sayı;131. Gürer, L. (1990). Temel Tasarım. İstanbul: Teknik Üniversite Matbaası Hurwitz. A. & Day, M. (1995). Children And Their Art: Methods For The Elementary School. New York: Harcourt Brace Jovanovich İpşiroğlu, N. (1998). Sanattan Güncel Yaşama, İstanbul: Pan Yayıncılık. Kırışoğlu, O.T. (2009). Sanat, Kültür, Yaratıcılık, Ankara: Pegem A Yayıncılık Kuspit, D. (2006). Sanatın Sonu. (Çev: Yasemin Tezgiden). İstanbul: Metis Yayıncılık Mülayim, S. (1994). Sanata Giriş. İstanbul: Bilim Teknik Yayınevi. Özen, Y. (2001). İlköğretimde İletişim. Ankara Nobel Yayın Dağıtım. Read, H. (2014). Sanatın Anlamı (Çe\İren: :Nuşin Asgari) İstanbul: Hayalperest Yayınevi Robinson, K. (2003). Yaratıcılık Aklın Sınırlarını Aşmak (Çev: Nihal Geyran Koldaş). İstanbul: Kitap Yayınevi Sezer, H. (2001). İlköğretimde Resim-İş Eğitimi, Ankara: Meb Projeler Koordinasyon Dairesi Başkanlığı. Tansuğ, S. (1988). Sanatın Görsel Dili, İstanbul: Remzi Kitabevi

___

APA AYAYDIN, A . (2017). ÇOCUĞUN KENDİNİ RESİMLE İFADE ETME İHTİYACI. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi , (64) , 169-177 .