ÖĞRENCİLERİN BİREYSEL SORUMLULUKLARINA BAKIŞ AÇILARININ METİN MADENCİLİĞİ YÖNTEMİ İLE ANALİZİ

Öz 21. yüzyıl, yaşanan gelişmeler bakımından tarihin oluşumundan beri geçen dönemler içerisinde, gelişmelerin en hızlı yaşandığı dönem olarak nitelendirilebilir. Kültürel ve kişisel özelliklerin değerlendirmesi sırasında, geçmişte kuşak farklılığından bahsederken yaşanan hızlı gelişmelerin etkisiyle her yaş grubundaki bireyin farklı kişilik özelliklerine ve davranış kalıplarına sahip olduğu gözlemlenmektedir. Bu durum genç nesiller ile aktif iletişim kurarak başarının sağlanabileceği bir sektör olan eğitim sektörü için üzerinde durulması gereken önemli konulardan biridir. Öğretmenler ve akademisyenler eğitim verdikleri kitlelerin davranışlarını analiz etmek ve buna uygun olarak eğitim sistemlerini güncellemek durumundadır. Bu araştırmanın amacı eğiticilerin öğrencilerin kendi davranışlarını yorumlamasını sağlayarak, bireysel sorumluluk alma konusu ile ilgili bakış açılarını öğrenmektir. Araştırmada öğrencilere bireysel sorumluluklarını yeterli bulup bulmadıklarına yönelik yöneltilen soruya cevap vermeleri istenmiş, böylelikle eğiticilerin dış gözlemleri ile anlamlandıramayacağı veya yanlış yorumlayabileceği öğrenci davranışlarını, öğrencilerin içsel olarak nasıl yorumladığının öğrenilmesi amaçlanmıştır. Araştırmayı gerçekleştirmek amacı ile İpsala Meslek Yüksekokulu eğitim-öğretimlerinin son dönemindeki 214 öğrenciye “Öğrenciliğinize göstermiş olduğunuz sorumluluk duygusu düzeyinizle iş hayatınızda başarılı olabileceğinizi düşünüyor musunuz?” sorusu yöneltilmiştir. Soruya verilen cevaplar metin madenciliği yöntemi ile analiz edilmiştir. İnsan algısı okunan metinden kolayca anlam çıkarabilmektedir. Ancak metin verisi arttıkça zaman ve iş gücü maliyeti de artmaktadır. Sayısal veya kategorik olmayan metin verisinin, bilgi sistemleri tarafından analiz edilmesi ve anlamlı bilgiye dönüştürülmesi, kişilere zaman ve maliyet tasarrufu sağlamaktadır. Öğrenci cevaplarından oluşturulan metin veri setinde, var olan gizli ancak anlamlı ilişkilerin belirlenmesi amacıyla metin madenciliği analizinin iki yöntemi uygulanmıştır. Öğrenciler verdikleri cevaplara göre kümeleme analizi yöntemi ile gruplara ayrılmıştır. Birliktelik kuralı yöntemi ile öğrencilerin ortak veya farklı kelime kullanımları araştırılmıştır.

___

Ağca, R., Bağcı H. (2013). Eğitimde Mobil Araçların Kullanımına İlişkin Öğrenci Görüşleri. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, Cilt:2, Sayı:4, 295-302. Aydoğdu Karaaslan İ., Budak L. (2012). Üniversite Öğrencilerinin Cep Telefonu Özelliklerini Kullanımlarının ve Gündelik İletişimlerine Etkisinin Araştırılması. Journal of Yasar University, Cilt: 26, Sayı:7, 4548-4525. Cowie, J. ve Wilks, Y. (1996). Information Extraction. Communications of the ACM, Cilt: 39, Sayı: 1, 80-91. Hayta Önal S. (2005). Bir Sorumluluk Eğitim Programının Lise Dokuzuncu Sınıf Öğrencilerinin Sorumluluk Düzeylerine Etkisi. T. C. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimler Anabilim Dalı Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Bursa. Hearst, M. A. (1999). Untangling Text Data Mining. In Proceedings of the 37th Annual Meeting of the Association for Computational Linguistics on Computational Linguistics, Association for Computational Linguistics, 3-10. Knoth, P. ve Gooch, P. (2015). An Introduction to Text Mining Reasearch Papers, Mendeley Company. Özen, Y. (2013). Sorumluluk Duygusu ve Davranışı Ölçeğinin Geliştirilmesi Güvenirliği ve Geçerliği. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi, Sayı: 7, 343-357. Pınar G. (2008). Üniversite Son Sınıf Öğrencilerinin Evliliğe Bakış Açısı. Aile ve Toplum, Yıl: 10, Cilt: 4 Sayı: 14, 49-60. Pikola, A, Hedlund, T., Keskustalo, H. ve Jarvelin K. (2001). Dictionary-Based Cross-Language Information Retrieval: Problems, Methods and Research Findings, Information Retrieval, Cilt: 4, 209-230. Pruijt, H. (2006). Social Interaction with Computers: An Interpretation of Weizenbaum’s ELIZA and Her Heritage, Social Science Computer Review, Cilt: 24, Sayı: 4, 516-523. Oğuz, B. (2009). Metin Madenciliği Teknikleri Kullanılarak Kulak Burun Boğaz Hasta Bilgi Formlarının Analizi, (Akdeniz Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyoistatistik ve Tıp Bilişimi ABD, Yüksek Lisans Tezi), Antalya. Özgan, H. ve Aykar T. (2011). Öğrencilerin Hazırbulunuşluk Düzeylerinin Sınıf Yönetimine Etkisine Yönelik Öğretmen Görüşleri. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 8, Sayı: 15, 421-434. http://www.tdk.gov.tr, Erişim Tarihi: 19.04.2017.

___

APA YALÇI, E , YILDIZ ERDURAN, G . (2018). ÖĞRENCİLERİN BİREYSEL SORUMLULUKLARINA BAKIŞ AÇILARININ METİN MADENCİLİĞİ YÖNTEMİ İLE ANALİZİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi , (66) , 113-121 .