Doğu Toplumlarında ve Türkiye’de Birlikte Yaşama Arayışı: Çokkültürlülük Mü? Yoksa Yeni Bir Model Mi?

Günümüz dünyasında farklılıkların bir arada barış ve huzur içinde içine yaşaması en önemli problemlerden birisidir. Birlikte yaşama konusunda iddialı bir model olarak “çokkültürlülük”, gündemdeki yerini korumaktadır. Fakat çokkültürlülüğün uygulandığı ülkeleri göz önüne aldığımızda (başta Kanada olmak üzere) sosyal, kültürel, tarihi, coğrafi vb. koşullar açısından Doğu toplumlarından ve ülkemiz koşullarından oldukça farklı özelliklere sahip olduklarını görürüz. Bu bağlamda Türkiye’nin yeni bir modele ihtiyacı olduğu görülmektedir. Türkiye’nin dünyadaki ve bölgedeki sosyo-kültürel, siyasal ve ekonomik koşulları göz önüne alındığında “model ülke” olması ya da olma yolunda önemli mesafeler kaydettiğine şahit olmaktayız. Nitekim Türkiye’nin farklı etnik ve dinsel kökene sahip topluluklara yönelik son yıllarda gerçekleştirdiği “açılım” politikaları model ülke olma konusunda önemli mesafeler aldığını göstermesi açısından da oldukça ümit vericidir. Ayrıca geliştirilecek “yeni bir modelin” oluşturması toplumsal barış, adalet ve ülke bütünlüğünü koruma açısından da önemli bir çabadır.

Search for Living Together in Turkey and Eastern Societies: Multiculturalism or A New Model (?)

The survival of differences together in a peaceful and calm environment is one of the most important problems in today’s world. “Multiculturalism” as a challenging model in the concept of living together protects its status quo in general agenda. However when the countries which carry out multiculturalism (starting with Canada) are considered, we can easily notice that these countries have quite different features than Eastern societies and our country’s conditions according to social, cultural, historical, geographical etc. conditions.In this context it can easily be seen that Turkey needs a new model. We witness that Turkey has launched long distance in being a “model country” when we consider the socio-cultural, politic and economic conditions. Moreover Turkey’s ascension policies towards different ethnicities and religious origins during last years are hopeful in the scope of taking long distnaces for being model country. In addition formation of “a new model” is a critical endaevour for protecting peace, justice and the unity of the country.

___

  • Anık, M. (2002) Kimlik ve Çokkültürcülük Sosyolojisi, Açılım Kitap yay., İstanbul.
  • Aydın, M. (2003) "Birlikte Yaşama Bağlamında Çokkültürlülük", Tezkire Dergisi, Sayı:35, Ankara.
  • Bağlı, M. & Özensel. E.(2005) Çokkültürlü Vatandaşlık, Çizgi Kitapevi yay., Konya.
  • Balı, A.Ş. (2000) Çokkültürlülük ve Sosyal Adalet, Çizgi Kitapevi yay., Konya.
  • Ceris, J. (2001) Centre of Excellencefor Research on Immigrationand Settlement-Toronto, Working Paper, CERIS Working Paper No: 14, Marc, Toronto.
  • Doucet, M, J. (2004) "Toronto's Multicultural Reputation" CERIS, Policy Matters, October
  • Doytcheva, M.(2009) Çokkültürlülük, (Çev. T. A. Onmuş), İletişim yay. İstanbul.
  • Ensaroğlu, Y. (2001) "Modernleşme Sürecinde Çokkültürlülük", Mo- dernleşme ve Çokkültürlülük, İletişim yay. İstanbul
  • Kymlicka, W. (1998) Çokkültürlü Vatandaşlık, (Çev. A. Yılmaz), Ayrıntı yay. İstanbul
  • Say, Ö. (2013)21. Yüzyılda Ulus, Çokkültürlülük ve Etnisite, Kaknüs yay. İstanbul
  • Sengstock, MC. (2009) Voices of Diversity Multi-Culturalism in America, Sipringer, Nework
  • Şan, Mustafa K. (2006) "Küreselleşme Çağında Farklılık ve Çokkültürlülük Siyasetleri", Avrupa Günlüğü EUROAGENDA.
  • ŞAN, Mustafa K. ve İrfan Haşlak (2012) "Asimilasyon ile Çokkültürlülük Arasında Amerikan Ana akımını Yeniden Düşünmek", Akademik İncelemeler Dergisi, C.7.S:1.
  • Şan, Mustafa K. (2013) "Çokkültürlülük Tartışmaları Karşısında Türkiye Gerçeği", 11. Uluslararası Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi, 27-30 Kasım 2013, Valetta.
  • Özensel, E. (2012) "Çokkültürlülük Uygulaması Olarak Kanada Çokkültürlülüğü", Akademik İncelemeler Dergisi, C:7, S:1.
  • Zizek, S.(2010) Living in the End Times, London, Verso.
  • http://en.wikipedia.org/wiki/quebec

___

APA ÖZENSEL E (2013). Doğu Toplumlarında ve Türkiye'de Birlikte Yaşama Arayışı: Çokkültürlülük Mü? Yoksa Yeni Bir Model Mi?. Akademik İncelemeler Dergisi, 8(3), 1 - 17.
Chicago ÖZENSEL ERTAN Doğu Toplumlarında ve Türkiye'de Birlikte Yaşama Arayışı: Çokkültürlülük Mü? Yoksa Yeni Bir Model Mi?. Akademik İncelemeler Dergisi 8, no.3 (2013): 1 - 17.
MLA ÖZENSEL ERTAN Doğu Toplumlarında ve Türkiye'de Birlikte Yaşama Arayışı: Çokkültürlülük Mü? Yoksa Yeni Bir Model Mi?. Akademik İncelemeler Dergisi, vol.8, no.3, 2013, ss.1 - 17.
AMA ÖZENSEL E Doğu Toplumlarında ve Türkiye'de Birlikte Yaşama Arayışı: Çokkültürlülük Mü? Yoksa Yeni Bir Model Mi?. Akademik İncelemeler Dergisi. 2013; 8(3): 1 - 17.
Vancouver ÖZENSEL E Doğu Toplumlarında ve Türkiye'de Birlikte Yaşama Arayışı: Çokkültürlülük Mü? Yoksa Yeni Bir Model Mi?. Akademik İncelemeler Dergisi. 2013; 8(3): 1 - 17.
IEEE ÖZENSEL E "Doğu Toplumlarında ve Türkiye'de Birlikte Yaşama Arayışı: Çokkültürlülük Mü? Yoksa Yeni Bir Model Mi?." Akademik İncelemeler Dergisi, 8, ss.1 - 17, 2013.