Türkiye’de Sağ-Muhafazakâr Siyasetçilerin Siyasal Toplumsallaşmalarını ve Kimlik Aidiyetlerini Belirleyen Faktörler Üzerine

Türkiye’de sağ-muhafazakâr siyasetçilerin siyasal toplumsallaşma ve aidiyetlerinin biçimleniş süreçlerinin anlaşılması sağ-muhafazakâr siyaset geleneğinin ve söz konusu geleneğe mensup siyasetçilerin siyasete bakışını belirlemede etkili olan bir dizi faktörü anlamak bakımından önem arz etmektedir. Bu faktörleri anlamak, en azından siyasetin sağ-muhafazakâr kesiminin bizatihi üreticileri ve taşıyıcı özneleri olan siyasetçiler bağlamında, Türkiye’nin siyasal kültürünü bir boyutuyla da olsa anlamlandırabilmeye ve değerlendirebilmeye imkân tanıyacaktır. Sağ-muhafazakâr siyaset geleneği içerisinde yer almanın temel dinamikleri nelerdir? Bu geleneğe ‘intisap’ ederken hangi toplumsal, siyasal, ideolojik, kültürel ve kurumsal faktörler etkili olmaktadır? Siyasal düşünce, zihniyet ve aidiyetlerinin biçimlenmesinde bu faktörler nasıl ve ne yönde etkide bulunmaktadır? Bu makalede burada dile getirilen sorular etrafında görüşülen siyasetçilerin siyasal toplumsallaşmalarına etkide bulunan faktörler incelenecektir.

Political Socialization of Right-Wing Conservative Politicians in Turkey: On The Factors of Their Political Belonging and Political Background

The understanding of the processes which shape the political belonging and political socialization of the right-wing conservative politicians in Turkey is crucial for clarifying right wing political tradition and the series of factors influencing political views of the politicians who belonged to this specific tradition. Figuring out these factors would at least make it possible to explain and evaluate the political culture in Turkey by focusing on a single dimension constituted by the politicians who fabricate and transmit that very culture per se. What are the dynamics of being part of right-wing conservative political tradition? Which social, political, ideological, cultural and institutional aspects do prevail while one affiliates himself in to this tradition? How do these factors influence and guide while one forms his/ her political thought, political mindset and belonging? It will be tried to identify and assess the determinants of political socialization process within which policy makers of right-wing conservative tradition experience in this article.

___

AÇIKEL, Fethi (1996), “Kutsal Mazlumluğun Psikopatolojisi”, Toplum ve Bilim, Sayı 70, s.153-198

AĞAOĞULLARI, M. Ali (1998), “Aşırı Milliyetçi Sağ”,Geçiş Sürecinde Türkiye içinde Editörler: SCHICK, Irvin C., ve Tonak,. Ertuğrul A., Belge Yayınları, İstanbul.

AHMAD, Feroz (1977) The Turkish Experiment in Democracy 19501975,WestviewPress, London.

AHMAD, Feroz (1984) Demokrasi Sürecinde Türkiye, 1945-1980, Hil Yayınları, İstanbul.

AHMAD, Feroz (1999) Modern Türkiye’nin Oluşumu, Kaynak Yayınları, İstanbul.

AKGÜN, Birol (2007) Türkiye’de Seçmen Davranışı, Partiler Sistemi ve Siyasal Güven, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.

AKKAŞ, Hasan Hüseyin (2004) Muhafazakâr Düşünce ve Edmund Burke, Kadim Yayınları, Ankara.

ALKAN, Türker (1979) Siyasal Toplumsallaşma, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara.

ALKAN, Türker (1993) Siyasal Ahlak ve Siyasal Ahlaksızlık, Bilgi Yayınevi, Ankara.

ALTHUSSER, Louis (1991) İdeoloji ve Devletin İdeolojik Aygıtları, İletişim Yayınları, İstanbul.

AYTAÇ, Ahmet Murat (2007) Ailenin Serencamı Türkiye’de Modern Aile Fikrinin Oluşması, Dipnot Yayınları, Ankara.

BAYKAL, Deniz (1970) Siyasal Katılma: Bir Davranış İncelemesi, AÜ SBF Yayınları, Ankara.

BORA, Tanıl (1999) Türk Sağının Üç Hali Milliyetçilik Muhafazakârlık İslamcılık, Birikim Yayınları, İstanbul.

BOURDIEU, Pierre (1977) Outline of a Theory of Practice, Cambridge University Press, New York.

BOURDIEU, Pierre (1995) Pratik Nedenler, Kesit Yayıncılık, İstanbul.

BOURDIEU, Pierre ve Wacquant, D. J, Loïc (2003) Düşünümsel Bir Antropoloji İçin Cevaplar, İletişim Yayınları, İstanbul.

COPEAUX, Etienne (1998) Tarih Ders Kitaplarında (1931-1993) Türk Tarih Tezinden Türk-İslam Sentezine, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul.

DAHL, Robert (1976) Modern Political Analysis, Prentice-Hall, New Jersey.

DUMAN, Doğan ve Yorgancılar, Serkan (2008) Türkçülükten İslamcılığa Milli Türk Talebe Birliği, Vadi Yayınları, Ankara.

EASTON, David (1953) The Political System, Knopf, New York.

EASTON, David (1965) A Framework For Political Analysis, N.J, Prentice-Hall Inc., Englewood Cliffs.

KALAYCIOĞLU Ersin ve Sarıbay, Ali Yaşar (2007) “İlkokul Çocuklarının Parti Tutmasını Belirleyen Etmenler”, Türkiye’de Politik Değişim ve Modernleşme, içinde Editörler: KALAYCIOĞLU, E., ve Sarıbay, A.,Y., Alfa Aktüel Yayınları, İstanbul.

KALAYCIOĞLU, Ersin (1984) Karşılaştırmalı Siyasal Katılma: Siyasal Eylemin Kökenleri Üzerine Bir İnceleme, İÜ SBF Yayınları, İstanbul.

KAYNAR, Mete Kaan (2007) Cumhuriyet Dönemi Siyasi Partileri, İmge Kitabevi, Ankara.

KEKES, John (2001) A Case for Conservatism, Cornell University Press, New York.

KIRK, Russell (1978) John Randolph of Roanoke, LibertyFund, Incorporated.

KOLLUOĞLU, Poyraz (2011) “AKP’nin Demokrat Parti ‘Fantezisi’”, BirGün Gazetesi, 24 Temmuz 2011.

KÖKER, Levent (2008) İki Farklı Siyaset Bilgi Teorisi-Siyaset Bilimi İlişkileri Açısından Pozitivizm ve Eleştirel Teori, Dipnot Yayınları, Ankara.

LASSWELL, Harold D. (1958) Politics: Who Gets What, When, How, World Pub. Co., Cleveland.

LIPSET Martin., Seymour ve Rokkan, Stein (1967) Party Systems and Voter Alignments: Cross-National Perspectives, The Free Press, New York.

LIPSET Martin., Seymour (1960) Political Man: The Social Bases of Politics, Garden City, New York.

MERT, Nuray (2001) “Türkiye’de Merkez Sağ Siyaset”, Türkiye’de Sivil Toplum ve Milliyetçilik, içinde, İletişim Yayınları, İstanbul.

MERT, Nuray (2003) “Muhafazakârlık ve Laiklik”, Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce Muhafazakârlık, Cilt: 5 içinde Editör: ÇİĞDEM, A., İletişim Yayınları, İstanbul.

MERT, Nuray (2007) Merkez Sağın Kısa Tarihi, Selis Kitaplar, İstanbul.

NISBET, Robert (1986) Conservatism: Dream&Reality, University of Minnesota Press, Minnesota.

NISBET, Robert (1990) “Muhafazakârlık”,Sosyolojik Çözümlemenin Tarihi içinde Editör: BOTTOMORE, T., ve Nisbet, R., Verso Yayıncılık, Ankara.

NISBET, Robert (2007) Muhafazakârlık Düş ve Gerçek, Kadim Yayınları, Ankara.

OKAY, Orhan (1987) Necip Fazıl Kısakürek, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Ankara.

OKUTAN, M. Çağatay (2004) Bozkurt’tan Turan’a Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) 1916-1980, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul.

ONUR, Hüdavendigar (2004) Türk Sağı Sözlüğü, Biyografi.net Yayınları, İstanbul.

OWEN, Diana (2008) “Political Socialization in the Twenty-first Century: Recommendations for Researchers”, paper presented for presentation at “The Future of Civic Education in the 21. Century” conference cosponsored by the Center for Civic Education and the Bundeszentrale für politische Bildung, James Madison’s Montpelier, September 21-26. ÖZBUDUN, Ergun (1976), Social Change and Political Participation in Turkey, NJ, Princeton University Press, Princeton.

ÖZDALGA, Elizabeth (1997) “Tasavvuf Bahçelerinde Dolaşan Bir Milli Kahraman: Necip Fazıl Kısakürek” Toplum ve Bilim Sayı: 74, s.176-180.

ÖZDOĞAN, Günay. Göksu (2001) “Turan”dan “Bozkurt”a Tek Parti Döneminde Türkçülük (1931-1946), İletişim Yayınları, İstanbul.

ÖZİPEK, Bekir Berat (2004) Muhafazakârlık Akıl Toplum Siyaset, Liberte Yayınları, Ankara.

ÖZSOY, Osman (2002) Türkiye’de Seçmen Davranışı ve Etkin Propaganda, Alfa Yayınları, İstanbul.

SAFİ, İsmail (2005) Türkiye’de Muhafazakârlığın Düşünsel-Siyasal Temelleri ve Muhafazakâr Demokrat Kimlik Arayışı, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi (Siyaset Bilim) Anabilim Dalı.

SAFİ, İsmail (2007) Türkiye’de Muhafazakâr Siyaset ve Yeni Arayışlar, Lotus Yayınları. Ankara.

SCRUTON, Roger (1981) The Meaning of Conservatism, Penguin Books, New York.

SCRUTON, Roger (1991) Conservative Texts: An Anthology, St. Martin Press, New York.

SCRUTON, Roger (2007) The Palgrave Macmillan Dictionary of Political Thought, Palgrave Macmillan, New York.

SİTEMBÖLÜKBAŞI, Şaban (2001) Parti Seçmenlerinin Siyasal Yönelimlerine Etki Eden Sosyoekonomik Faktörler, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.

SUVANTO, Pekka (1997) Conservatismfrom the French Revolution to the 1990s, Palgrave Macmillan, New York.

ŞAHİN, M. Nuri ve Çetin, Mehmet (2004) Doğumunun 100. Yılında Necip Fazıl Kısakürek, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara.

ŞEN, Mustafa (2010) “Türkiye’de Muhafazakâr Siyasetçi Profili”, TUBİTAK, Ankara.

TAŞKIN, Yüksel (2007) Anti-Komünizmden Küreselleşme Karşıtlığına Milliyetçi Muhafazakâr Entelijansiya, İletişim Yayınları, İstanbul.

THOMPSON, E., Palmer (2004) İngiliz İşçi Sınıfının Oluşumu, Birikim Yayınları, İstanbul.

TURAN, İlter (1976) Siyasal Sistem ve Siyasal Davranış, Der Yayınları, İstanbul.

UYSAL, Ayşen ve Toprak, Oğuz (2010) Particiler, Türkiye’de Partiler ve Sosyal Ağların İnşası, İletişim Yayınları, İstanbul.

ÜSTEL, Füsun (1997) İmparatorluktan Ulus-Devlete Türk Milliyetçiliği: Türk Ocakları (1912-1931), İletişim Yayınları, İstanbul.

ZURCHER, Erik. Jan (2000) Modernleşen Türkiye’nin Tarihi, İletişim Yayınları, İstanbul.

___

Bibtex @ { akademikincelemeler18942, journal = {Akademik İncelemeler Dergisi}, issn = {}, eissn = {2602-3016}, address = {}, publisher = {Sakarya Üniversitesi}, year = {2014}, volume = {8}, pages = {19 - 58}, doi = {}, title = {Türkiye’de Sağ-Muhafazakâr Siyasetçilerin Siyasal Toplumsallaşmalarını ve Kimlik Aidiyetlerini Belirleyen Faktörler Üzerine}, key = {cite}, author = {SUVEREN, Yaşar} }
APA SUVEREN, Y . (2014). Türkiye’de Sağ-Muhafazakâr Siyasetçilerin Siyasal Toplumsallaşmalarını ve Kimlik Aidiyetlerini Belirleyen Faktörler Üzerine. Akademik İncelemeler Dergisi , 8 (3) , 19-58 .
MLA SUVEREN, Y . "Türkiye’de Sağ-Muhafazakâr Siyasetçilerin Siyasal Toplumsallaşmalarını ve Kimlik Aidiyetlerini Belirleyen Faktörler Üzerine". Akademik İncelemeler Dergisi 8 (2014 ): 19-58 <
Chicago SUVEREN, Y . "Türkiye’de Sağ-Muhafazakâr Siyasetçilerin Siyasal Toplumsallaşmalarını ve Kimlik Aidiyetlerini Belirleyen Faktörler Üzerine". Akademik İncelemeler Dergisi 8 (2014 ): 19-58
RIS TY - JOUR T1 - Türkiye’de Sağ-Muhafazakâr Siyasetçilerin Siyasal Toplumsallaşmalarını ve Kimlik Aidiyetlerini Belirleyen Faktörler Üzerine AU - Yaşar SUVEREN Y1 - 2014 PY - 2014 N1 - DO - T2 - Akademik İncelemeler Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 19 EP - 58 VL - 8 IS - 3 SN - -2602-3016 M3 - UR - Y2 - 2020 ER -
EndNote %0 Akademik İncelemeler Dergisi Türkiye’de Sağ-Muhafazakâr Siyasetçilerin Siyasal Toplumsallaşmalarını ve Kimlik Aidiyetlerini Belirleyen Faktörler Üzerine %A Yaşar SUVEREN %T Türkiye’de Sağ-Muhafazakâr Siyasetçilerin Siyasal Toplumsallaşmalarını ve Kimlik Aidiyetlerini Belirleyen Faktörler Üzerine %D 2014 %J Akademik İncelemeler Dergisi %P -2602-3016 %V 8 %N 3 %R %U
ISNAD SUVEREN, Yaşar . "Türkiye’de Sağ-Muhafazakâr Siyasetçilerin Siyasal Toplumsallaşmalarını ve Kimlik Aidiyetlerini Belirleyen Faktörler Üzerine". Akademik İncelemeler Dergisi 8 / 3 (Temmuz 2014): 19-58 .
AMA SUVEREN Y . Türkiye’de Sağ-Muhafazakâr Siyasetçilerin Siyasal Toplumsallaşmalarını ve Kimlik Aidiyetlerini Belirleyen Faktörler Üzerine. Akademik İncelemeler Dergisi. 2014; 8(3): 19-58.
Vancouver SUVEREN Y . Türkiye’de Sağ-Muhafazakâr Siyasetçilerin Siyasal Toplumsallaşmalarını ve Kimlik Aidiyetlerini Belirleyen Faktörler Üzerine. Akademik İncelemeler Dergisi. 2014; 8(3): 58-19.