TÜRKİYE’DE BİLGİSAYAR VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ ALANINDAKİ YÜKSEK LİSANS TEZLERİNİN ARAŞTIRMA EĞİLİMLERİ

Öğrencilere bilgisayar ve çoklu ortam teknolojileri ile bu teknolojilerin eğitimde kullanım ve uygulamalarına yönelik bilgi ve becerilerin kazandırılması amacıyla, Türkiye'de bazı üniversitelerin eğitim fakülteleri bünyesinde 1998 yılında kurulan Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümleri, hâlihazırda lisans ve lisansüstü programları birlikte yürütmektedirler. Bu çalışmada, 2002–2007 yılları arasında Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümlerinin Yüksek lisans programlarında yazılan 133 tez incelenmiştir. Tezler; yapıldıkları üniversiteler, ele aldıkları konular ve tercih ettikleri araştırma modelleri göre sınıflandırılmış, bu bilgiler ışığında araştırma eğilimleri belirlenmeye çalışılmıştır.

Türkiye'de Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Alanındaki Yüksek Lisans Tezlerinin Araştırma Eğilimleri

With the objective of endowing students with proficiency and skills for computer and multimedia technologies, and to utilize and apply these technologies in education, Computer Education and Instructional Technologies departments have been established in 1998 under the education faculties of certain Turkish universities, and are currently active alongside of graduate and undergraduate programs. In this study, 133 theses were surveyed written between the years of 2002 – 2007 under the master programs of Computer Education and Instructional Technologies departments. The theses were classified according to universities, subject matters, and the research models preferred, and an attempt was made to determine research trends in light of this information.

___

  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö.E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2008). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Pegema Yayıncılık
  • Fraenkel, J.R. ve Wallen, N.E. (2006). How to Design and Evaluate Research in Education, (6th Ed.). McGraw-Hill.
  • Stemler, S. (2001). An overview of content analysis. Practical Assessment, Research & Evaluation, 7(17).