İzmir’de Yetiştirilen Bazı Bitkiler İçin Bitki Su Tüketimi Değerleri ve Sulama Programları

Bu çalışmada, tarımsal üretimin yoğun olarak yapıldığı İzmir ilinde yetiştirilen bazı bitkiler için bitki su tüketimi değerleri ile sulama programları belirlenmeye çalışılmıştır. Sulama programlarının oluşturulmasındaki toprak-su bütçesi yaklaşımı, yöre koşullarına uygun sulama planlarının elde edilmesinde ve farklı koşullarda ortaya çıkacak değişimlerin belirlenmesinde kullanılmaktadır. Bu amaçla çalışmada, İzmir yöresi için referans bitki su tüketimi değerleri Penman-Monteith (FAO Modifikasyonu) yöntemi ile hesaplanmıştır. Sulama zaman planlarının oluşturulmasında, yetiştirilen herhangi bir bitki için bölgenin iklim ve toprak koşulları, yetiştirilen bitkinin karakteristikleri, çiftçi istekleri ve kullanılan sulama yöntemi ile sulama sisteminin özelliklerini göz önüne alarak yeterli su koşullarında sulama planları elde edilmesini sağlayan IRSIS bilgisayar yazılımı kullanılmıştır. 

Evapotranspiration Values and Irrigation Schedules for Some Crops Grown in Izmir

 

___

  • Ağlamıs, N. ve Tokgöz, M.A. 1997. Ankara Murted Sulamasında Su Kullanım ve Dağıtım Etkinliğinin Belirlenmesi. Tarım Bilimleri Dergisi, 1997, 3 (2), s. 83-88, Ankara.
  • Balçın, M. ve Güleç, H. 1997. IRSIS ve CROPWAT Paket Programından Elde Edilen Sulama Programlarının Tarla Sartlarında Elde Edilen Sulama Programları ile Karşılaştırılması, 6. Ulusal Kültürteknik Kongresi, 5-8 Haziran 1997, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Kültürteknik Derneği, Kirazlıyayla-BURSA.
  • Burman, R.D., P.R. Nixon, J.L. Wright and W.O. Pruitt. 1983. Water Requirements Design and Operation of Farm Irrigation Systems. 829 p.
  • Bustamante, O.W., Ibarra, S.E., Slack, C.D. and Carrillo, M. 2004. Generalization of Irrigation Scheduling Parameters Using The Growing Degree Days Concept: Application To A Potato Crop. Irrigation and Drainage, 53:251-261 (2004), DOI:10.1002/ird.134.
  • Çakmak, B. 2001. İçel İli İklim Koşullarında Turunçgil Sulama Planlaması, S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 15(28):69-81, ISSN:1300-5774.
  • Çakmak, B. ve B. Kendirli. 2001. Gediz Havzası’nda Zeytinin Sulanması ve Ekonomik Yönü. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü.
  • Doorenbos, J. and W.O. Pruitt. 1977. Guidelines for Predicting Crop Water Requirements. FAO Irrigation and Drainage Paper, No:24, Rome, Italy, 156 p.
  • Güngör, Y., A.Z. Erözel ve O. Yıldırım. 2004. Sulama (3. Basım). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:1540, Ders Kitabı:493.
  • Gürgülü, H. 2007. Akçay Sol Sahil Sulama Birliği Bünyesinde Yetiştirilen Bazı Bitkiler İçin En Uygun Sulama Zaman Planlaması, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Gürgülü, H. ve M.A. Ul. 2009. Manisa ve İzmir’e Ait Referans Bitki Su Tüketimi Değerlerinden Yararlanarak Bağ İçin Maksimum Bitki Su Tüketiminin Hesaplanması. 7. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, 5-9 Ekim 2009, Poster Bildiri, s. 78, Salihli-Manisa.
  • İstanbulluoğlu, A. ve C.B. Şişman, 2004. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Tarım Arazilerinin Sulama Zamanının Model Yaklaşımı ile Planlanması. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 5(1):35-41.
  • İTB. 2016. İzmir Ticaret Borsası. http://www.itb.org. trimguserfilesfilesizmir_ekonomisi.pdf. Erişim: Ocak, 2016.
  • Jensen, M.E. 1974. Consumptive Use of Water and Irrigation Water Requirements. ASCE, New York, USA, 215 p.
  • Koçak Tahmaz, P. 2006. Asartepe Sulama Birliği Alanında Planlı Su Dağıtım Esaslarının Belirlenmesi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Ankara.
  • Kodal, S., E. Yıldırım ve N. Dağdelen. 1993. Tarımsal Kuraklık ve Sulama İhtiyacı. Kuraklık ve Sulama Sempozyumu, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, 27 Nisan 1993, Yayın No: 172, Ankara.
  • Kodal, S. 1996. Ankara-Beypazarı Ekolojisinde Yeterli ve Kısıtlı Su Koşullarında Sulama Programlaması, İşletme Optimizasyonu ve Optimum Su Dağıtımı. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü, Yayın No: 1465, Bilimsel Araştırmalar ve İncelemeler: 807, s. 69.
  • MGM. 2015. T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü.
  • MGM. 2016. T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü. http://www.izmir.mgm.gov.trfilesiklimizmir_iklim.pdf. Erişim: Ocak, 2016.
  • Orta, A.H., A.N. Yüksel ve T. Erdem. 2000. Tekirdağ Koşullarında Farklı Sulama Yöntemlerinin Elma Ağaçlarının Su Tüketimine Etkisi. Tarım Bilimleri Dergisi 2000, 6(3) s. 109-115.
  • Raes, D., H. Lemmens, V.P. Aelst, V.M. Bulcke and M. Smith. 1988. Irrigation Scheduling Information System. Volume I- Manual,Volume II- Displays, Laboratory of Land Management, Faculty of Agricultural Sciences, K. U. Leuven, Reference Manual III, Belgium.
  • Tülücü, K. 2003. Özel Bitkilerin Sulanması. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No: 254, Ders Kitapları Yayın No: A-82, Adana-Türkiye.
  • Ul, M.A. 2001a. Tarımda Etkili Su Kullanımı. Dünden Bugüne Çivril Sempozyumu, 13-14 Eylül 2001, Çivril.
  • Ul, M.A. 2001b. Sürdürülebilir Tarımda Sulama. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Teknik Bülteni, s. 11-14, Ocak-Şubat 2001, İzmir.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1018-8851
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1964
  • Yayıncı: Prof. Dr. Banu YÜCEL
Sayıdaki Diğer Makaleler

İn ovo Vitamin C ve E Enjeksiyonunun Isı Stresine Maruz Kalan Etlik Piliçlerde Gelişme Performansı ve Oksidatif Stabilite Üzerine Etkileri

Özge ALTAN, Zümrüt AÇIKGÖZ, Özer Hakan BAYRAKTAR, Fadime AYDIN KÖSE, Çiğdem ŞEREMET TUĞALAY, Omid POURDOLATİ

Ege Bölgesinde İkinci Ürün Mısırda Zararlı Zyginidia pullula (Boherman, 1845) Hemiptera: Cicadellidae)’nın Neden Olduğu Ürün Kaybı ve Ekonomik Zarar Eşiği Üzerinde Araştırmalar

Firdevs ERSİN, Erkan YILMAZ, Ekrem KAYA, Emre İLKER, Ferit TURANLI

İzmir’de Yetiştirilen Bazı Bitkiler İçin Bitki Su Tüketimi Değerleri ve Sulama Programları

Hatice Gürgülü, Mehmet Ali Ul

Nilüfer Çayının Sulama Suyu Kalitesi ve Arıtma Tesisleri Atıksularının Etkileri

Saliha Dorak, Hakan Çelik

PPS (Project for Public Spaces)'nin Mekan Diyagramı Temelinde Kamusal Bir Mekanın Analizi

Emine MALKOÇ TRUE, Hatice SÖNMEZ TÜREL

Halkın Çevre Bilincinin Saptanması ve Sosyo-Ekonomik Özelliklerin Çevresel Bilinç Üzerine Etkileri: Kırklareli Örneğinde

Rüya Yılmaz, Okan Yılmaz

Kesme Gül Yetiştiriciliğinde Arıtma Çamuru Uygulamalarının Bitki Gelişimi, Çiçeklenme ve Kalite Üzerine Etkisi

Hülya AKAT, Hakan ALTUNLU, Gülbin ÇETİNKALE DEMİRKAN, Özlem AKAT SARAÇOĞLU, İbrahim YOKAŞ

Patateste (Solanum tuberosum L.) Temel Tohumluk Üretiminde Kullanılan Eski ve Yeni Meristem Stoklarının Morfolojik ve Verim Özelliklerinin Belirlenmesi

Gülsüm Öztürk

Biber (Capsicum annuum L.) ve Patlıcan (Solanum melongena L.) Tohumlarının Fidelik Performanslarının İyileştirilmesi

İbrahim DUMAN, Adem GÖKÇÖL

Ege Bölgesinde İkinci Ürün Mısırda Zararlı Zyginidia pullula (Boherman, 1845) Hemiptera: Cicadellidae)'nın Neden Olduğu Ürün Kaybı ve Ekonomik Zarar Eşiği Üzerinde Araştırmalar

Ferit TURANLI, Firdevs ERSİN, Emre İLKER, Ekrem KAYA, Erkan YILMAZ