İzmir’de Domates Üreticilerinin Sulama ve Kuraklıkla İlgili Tutum ve Davranışlarının Analizi

S on dönemlerde yaşanan kuraklıklardan sonra kamuoyunda kuraklığın tarıma etkileri konusunda tartışmalar başlatılmış ve farklı görüşler ortaya atılmıştır. Kuraklığın tarımda yol açtığı kayıplar, gelecek dönemlerde yaşanabilecek kuraklık ve su kullanımı konusunda alınması gereken önlemlerle ilgili farklı düşünceler geliştirilmiştir. Ayrıca kuraklığın etkileri farklı kurumlar tarafından, farklı verilerle ortaya konulmuştur. Ancak kuraklığın boyutlarının ve etkilerinin yapılacak bilimsel araştırmalarla ortaya konulması ve sonuçlarının ilgili kesimlere iletilmesi gerekmektedir. Bu araştırmada 2007-2008 döneminde İzmir ilinde yaşanan meteorolojik ve tarımsal kuraklığın domates üreticilerine etkileri analiz edilmiştir. Araştırmanın verileri oransal örnekleme ile 86 üreticiden anket formlarıyla derlenmiştir. Verilerin analizinde öncelikle üreticilerin sosyoekonomik özellikleri incelenmiş, daha sonra üreticilerin sulama ve kuraklıkla ilgili tutum ve davranışları analiz edilmiştir

Analysis of Tomato Farmers' Attitudes and Behaviors Towards Irrigation and Drought in Izmir Province

___

Akçay S., M.A. Ul, ve H. Gürgülü. 2007. Aydın yöresinde sulama yönünden kuraklık analizi. E.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 44(1): 137-148.

Anonymous. 2000. DPT Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı. İklim Değişikliği Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Ankara.

Anonymous. 2008. Tarımsal Kuraklık Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı (2008-2012), Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara.

Baterseh, S.K. and H. Bruins. 2008. The impact of drought on agriculture in Jordan. Pages 1-21, in Proceedings of the Second International Conference on Drylands, Deserts and Disertification, December 14-17, 2008, the Blaustein Institutes for Desert Research (BIDR) of Ben Gurion University of the Negev.

Bilgin, N. 1995. Sosyal Psikolojide Yöntem ve Pratik Çalışmalar. Sistem Yayıncılık, Ankara.

Erkan, O., C. Oğuz ve U. Gültekin. 2008. Konya yöresinde iklim değişikliklerinin tarımsal üretim sistemlerine etkisinin analizi üzerinde bir araştırma. s. 35-44. DSİ IV. Bölge Müdürlüğü, Konya Kapalı Havzası Yeraltı Suyu ve Kuraklık Konferansı, 11-12 Eylül 2008, Konya.

Ersoy, Y. E. 2002. Salihli yöresinde sulama yönünden kuraklık analizi. E.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 39(3): 113-120.

Hodges, A.W. and J.J. Haydu. 2003. Economic Impacts of Drought on the Florida Environmental Horticulture Industry, University of Florida, Institute of Food & Agricultural Sciences Food & Resource Economics Department, Gainesville, Florida.

Kadıoğlu, M. 2008. Kuraklık risk yönetimi. s.1-16. DSİ IV. Bölge Müdürlüğü, Konya Kapalı Havzası Yeraltı Suyu ve Kuraklık Konferansı, 11-12 Eylül 2008, Konya.

Kanber, R., M. Ünlü, B. Kapur, L. Koç, S. Tekin. 2008. Tarımsal kuraklık ve yeni sulama teknolojileri. Türktarım Dergisi, 179:14-18.

Kinsey, B., K. Burger and J.W. Gunning. 1998. Coping with drought in Zimbabwe: survey evidence on responses of rural households to risk. World Development, 26(1):89-110.

Molle, F., J. Hoogesteger and A. Mamanpoush. 2008. Macro-and micro-level impacts of droughts: the case of the Zayandeh Rud River Basin, Iran. Irrigation and Drainage, 57(2): 219-227.

Newbold, P. 1995. Statistics for Business and Economics, Prentice-Hall, New Jersey.

Oğuz, C., G. Evli ve H.F. Karaçayır. 2008. Konya ili Çumra ilçesi Okçu kasabasında tarım işletmelerinin toprak kullanım durumları üzerinde bir çalışma. S.324-330. DSİ IV. Bölge Müdürlüğü, Konya Kapalı Havzası Yeraltı Suyu ve Kuraklık Konferansı, 11-12 Eylül 2008, Konya.

Özgürel, M., G. Pamuk ve K. Topçuoğlu. 2002. Palmer kuraklık şiddet indisi ile ege bölgesinde kuraklığın irdelenmesi. E.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 39(1): 119-126.

Özgürel, M., G. Pamuk ve K. Topçuoğlu. 2003. Ege bölgesi koşullarında farklı iki kuraklık indisinin karşılaştırılması. E.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 40(1): 95-103.

Pamuk, G., M. Özgüler ve K. Topçuoğlu. 2004. Standart Yağış İndisi (SPI) ile Ege Bölgesinde kuraklık analizi. E.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 41(1): 99-106.

Pandey, S., H. Bhandari, S. Ding, P. Prapertchob, R. Sharan, D. Naik, S.Taunk, A. Sastri. 2007. Coping with drought in rice farming in Asia: insights from a cross-country comparative study. Agricultural Economics, 37(1):213-224.

Qureshi, A.S. and M. Akhtar. 2004. Analysis of drought coping strategies in Baluchistan and Sindh Provinces of Pakistan. International Water Management Institute, Working Paper:86, Colombo, Sri Lanka, 33 p.

Sırdaş, S. ve Z. Şen. 2003. Meteorolojik kuraklık modellemesi ve Türkiye uygulaması. İTÜ Dergisi/Mühendislik, 2(2):95-103.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1018-8851
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1964
  • Yayıncı: Prof. Dr. Banu YÜCEL
Sayıdaki Diğer Makaleler

Serik İlçesindeki Modern ve Geleneksel Sera İşletmelerinin Üretici Özellikleri, Sera Yapısı ve Sebze Üretim Teknikleri Bakımından Karşılaştırılması

Yüksel TÜZEL, Gölgen Bahar ÖZTEKİN, İsmail KARAMAN

Çiftçilerin Örgütlenme Düzeyi ve Örgütlerden Beklentileri Üzerine Bir Araştırma: Van İli Örneği1

Mustafa TERİN, Hacer Çelik ATEŞ

Sera Domates Yetiştiriciliğinde Sınırlı Isıtmanın Polen Çimlenmesi Üzerine Etkisi

Burçin Koç ÇAKALOZ, Funda Ayar ŞENSOY, Nurgül ERCAN

Tütün atığı ve ahır gübresinin baş salata (Lactuca sativa L.var. capitata) yetiştiriciliğinde toprağın makro besin element içeriği ve verime olan etkileri

Melis ÇERÇİOĞLU, Bülent OKUR

Jerseymac ve Jonagold Elma Çeşitlerinde Çiçek Tomurcuğu Farklılaşma Sürecinin Belirlenmesi

Emel KAÇAL, Fatma KOYUNCU

Dondurulmuş Gıda Ürünlerine Yönelik Tüketici Tercihleri: İzmir İli Örneği

Zerrin Kenanoğlu BEKTAŞ, Bülent MİRAN, Özlem Karahan UYSAL, Cihat GÜNDEN

Kayısıda Monilyaya Dayanıklılık Islahı

Nihal ACARSOY, Adalet MISIRLI

Örtüaltı Yetiştiriciliğinde Domates Fide Kök ve Kök Boğazı Çürüklüğü (Rhizoctonia solani Kühn, Fusarium spp., Pythium spp.) Hastalığının Kontrolünde Entegre Hastalık Yönetimine Uygun İlaçlama Programlarının Etkinliklerinin Araştırılması

Oğuz AŞÇIOĞUL, Necip TOSUN

İzmir’de domates üreticilerinin sulama ve kuraklıkla ilgili tutum ve davranışlarının analizi

Sait ENGİNDENİZ

Alaşehir ve Salihli Bağ Topraklarının Alınabilir Potasyum Analizlerinde Değiştirilmiş 1N NH4OAc Yöntemine Alternatif Yöntemlerin Belirlenmesi

Özgür KAHVECİ, İzzet Zeki ATALAY