Fasulyede Beslenen Nezara viridula (L.) (Hemiptera: Pentatomidae)'nın Yaprak ve Bakla Organları Arasındaki Tercihi1

alışmada Nezara viridula’nın önemli ve ekonomik konukçularından biri olan fasulye bitkisinin yaprak ve bakla organları arasındaki tercihi tüm biyolojik dönemlerine ait bireyler için belirlenmeye çalışılmıştır. Denemeler, sıcaklığın
Anahtar Kelimeler:

-

Choice of Nezara viridula (L.) (Hemiptera: Pentatomidae) between leaf and pod organs of bean

Keywords:

-,

___

  • Anonymous, 2008. Zirai Mücadele Teknik Talimatları Cilt 3. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara, 254 s.
  • Anonymous, 2009. http://www.tagem.gov.tr/yayinlar/ortualti/8_1_6.html (Erişim tarihi: 24.10.2009).
  • Ecevit, O., M. Işık, M. Kurt ve T. Yücetin, 1987. Doğu Karadeniz Bölgesi Fındık Bahçelerinde Entegre Savaş Olanakları Üzerinde Araştırmalar. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yayınları No: 20, Samsun, 95 s.
  • Karsavuran, Y., 1986. Bornova (İzmir) koşullarında çeşitli kültür bitkilerinde zarar yapan Dolycoris baccarum (L.) (Heteroptera: Pentatomidae)’un biyolojisi ve ekolojisi üzerinde araştırmalar. Türk. Bit. Kor. Derg., 10 (4): 213-230.
  • Karsavuran, Y., 1991. Laboratuvarda bazı bitkilerin tohumlarıyla beslenen Nezara viridula (L.) (Heteroptera: Pentatomidae) nimflerinin gelişme süreleri ve canlı kalma oranları üzerinde araştırmalar. Türk. entomol. derg., 15 (1): 43-50.
  • Köymen, H. ve Y. Karsavuran, 1995. Laboratuvar koşullarında Nezara viridula (L.) (Heteroptera: Pentatomidae)’nın yumurta verimi ve ömrüne bazı besinlerin etkileri üzerine araştırmalar. Türk. entomol. derg., 19 (2): 151-160.
  • Lodos, N., F. Önder, E. Pehlivan ve R. Atalay, 1978. Ege ve Marmara Bölgesi’nin Zararlı Böcek Faunasının Tespiti Üzerine Çalışmalar, Curculionidae, Scarabaeidae (Coleoptera); Pentatomidae, Lygaeidae, Miridae (Heteroptera). Gıda Tar. Hayv. Bak. Zir. Müc. Zir. Kar. Gn. Md. Yay., Ankara, 301 s.
  • Lodos, N., 1986. Türkiye Entomolojisi II. (Genel, Uygulama ve Faunistik). E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No: 429, Bornova, İzmir, 440 s.
  • Özbek, H., Ş. Güçlü, R. Hayat ve E. Yıldırım, 1995. Meyve Bağ ve Bazı Süs Bitkileri Zararlıları. Atatürk Ü. Yayınları No: 792, Erzurum, 125 s.
  • Todd, J. W., 1989. Ecology and behavior of Nezara viridula. Annu. Rev. Entomol., 34: 273-292.
  • Trager, W. G., 1953, “Nutrion, pp. 350-386”. In : Insect Physiology Ed.: K. D. Roeder), John Wiley&Sons, Inc., Newyork, 1100 pp.
  • Türkmen, Ş., 1984. İzmir ve Manisa illeri Sebze Alanlarında Zarar Yapan Pis Kokulu Yeşil Böcek Nezara viridula (L.) (Heteroptera: Pentatomidae)’nın Zararı, Biyolojisi ve Doğal Düşmanları Üzerinde İncelemeler. T.C. Tar. Orm. Köyişl. Bak. Zir. Müc. Zir. Kar. Gn. Md., İzmir Bölge Zir. Müc. Ar. Enst. Md., Ar. Es. Ser. No: 46, 93 s.
  • Uygun, N., M. R. Ulusoy ve H. Başpınar, 2002. Sebze Zararlıları. Ç. Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No: 213, Adana, 168 s.
  • Yüce Örs, S. ve Y. Karsavuran, 2004. Graphosoma lineatum (L.) (Heteroptera: Pentatomidae)’un besin tercihi üzerine araştırmalar. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 41 (1): 57-64.
  • Zobar, H. ve M. Kıvan, 2005. Lygaeus equestris (L.) (Heteroptera: Lygaeidae)’in bazı biyolojik özellikleri. Trakya Univ. J. Sci., 6 (1): 59-62.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1018-8851
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1964
  • Yayıncı: Prof. Dr. Banu YÜCEL
Sayıdaki Diğer Makaleler

Farklı İşletmelerde Üretilen Köy Peynirlerinin Özellikleri

Harun KESENKAŞ, Nayil DİNKÇİ, Özer KINIK

Effects of Different Culture Media on Rooting in Grafted Grapevine

Ersel SENGEL, Burçak ISCI, Ahmet ALTINDISLI

Bazı İncir Çeşitlerinin Fitokimyasal ve Antioksidan Özelliklerinin Belirlenmesi

Oğuzhan ÇALIŞKAN, A.aytekin POLAT

Salkım Güvesi Lobesia botrana Den. & Schiff. (Lepidoptera:Tortricidae)'nın Savaşımında Bazı Biyopestisitler ve Karışımlarının Etkinliklerinin İncelenmesi1

Ebru GÜMÜŞ, Ferit TURANLI

Salkım Güvesi Lobesia botrana Den. & Schiff. (Lepidoptera:Tortricidae)'nın Savaşımında Bazı Biyopestisitler ve Karışımlarının Etkinliklerinin İncelenmesi1

Ebru GÜMÜŞ, Ferit TURANLI

Muğla İlinde Seralarda Dışsatıma Yönelik Domates Üretimi ve Pazarlaması1

Kemal DAKA, Ayşe GÜL, Sait ENGİNDENİZ

Bezelye'de (Pisum sativum L.) Farklı Ekim Zamanlarının Tane Verimi ve Diğer Bazı Tarımsal Özellikler Üzerine Etkisi

Özlem ALAN, Hakan GEREN

Aşağı Gediz Havzası Sulama Birliklerinde Karşılaştırmalı Performans Göstergeleri ile Sulama Sistem Performansının Değerlendirilmesi

Erhan AKKUZU, Gülay Pamuk MENGÜ

Topraksız Çilek Yetiştiriciliğinde Fide Tipi ve Yetiştirme Ortamının Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri

Nafiye ADAK, Mustafa PEKMEZCİ

İzmir Kent Örneğinde Bazı Kentsel Sitlerdeki Antropojenik Baskıların İrdelenmesi Üzerinde Bir Araştırma

Bahriye GÜLGÜN, Bahar Türkyilmaz TAHTA, Mustafa Tolga ESETLİLİ, Erden AKTAŞ