Arıcılık Faaliyetinin Ekonomik Yönü Üzerine Bir Analiz: İzmir-Kemalpaşa İlçesi Örneği/Türkiye

Bu çalışmada İzmir İli Kemalpaşa ilçesine bağlı Dereköy ve Yenikurudere köylerinde yer alan seçilmiş arıcılık işletmelerinin ekonomik yönü ortaya konulmuştur. Bu köylerin seçilmesinin başlıca nedeni arıcılığın çok yaygın olduğu köyler olmasıdır. Veriler 2014-2015 üretim yılına ait olup, anket yöntemiyle 53 arıcılık işletmesinden sağlanmıştır. Araştırma kapsamında arıcılık faaliyeti ile uğraşan işletmelerin özellikleri arasında köyler ve işletme büyüklükleri itibariyle farklılık olup olmadığı istatistiksel olarak test edilmiştir. Analizler gerek işletme büyüklüğüne gerekse köylere göre gerçekleştirilmiştir. Arıcıların ortalama yaşı 47 ve ortalama eğitim süresi  5.68 yıl olarak bulunmuştur. Kovan başına ortalama bal verimi  19.27 kg’dır. İşletmelerde süzme bal ve petek bal dışında propolis, polen, arı sütü de  üretilmektedir. Arı ürünleri üretimi yapanların geneli itibariyle kovan başına brüt kar 133.72 TL olarak belirlenmiştir. İncelenen işletmelerin %49.06’sının arı ürünlerini yerel toptancılar kanalıyla satarken, %33.96’sının büyük toptancılar aracılığıyla ve %16.98’inin de perakende olarak pazarladığı belirlenmiştir. İşletmelerin %83.02’sinin arıcılık ile ilgili kovan başına verilen desteklerden faydalandığı belirlenmiştir. Arıcılıktaki en temel sorunun arı ürünlerinin pazarlanması olduğu ortaya çıkmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Arıcılık, Bal Verimi, Pazarlama

___

  • Ertuğrul, M., Akman, N. ve Barıtçı, İ., 2006. Hayvansal Üretim. Dünya Gıda Günü, 13-14 Ekim, s.64.
  • Fıratlı, Ç., Genç, F., Karacaoğlu, M. ve Gençer, H. V., 2000. Türkiye'de Arıcılığın Karşılaştırmalı Analizi, Sorunlar-Öneriler, Türkiye Ziraat Mühendisliği 5. Teknik Kongresi, Ankara, 17-21 Ocak, s.811-826.
  • Ören, N., Alemdar, T., Parlakay, O., Yılmaz, H., Seçer, A., Güngör, C., Yaşar, B. ve Gürer, B., 2010. Adana İlinde Arıcılık Faaliyetinin Ekonomik Analizi. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, Yayın No:178, ISBN 978-975-407-290-7, Ankara, 35s.
  • Saner, G., Yücel, B., Yercan, M., Karaturhan, B., Engindeniz, S., Çukur, F. ve Köseoğlu, M., 2011. Organik ve Konvansiyonel Bal Üretiminin Teknik ve Ekonomik Yönden Geliştirilmesi ve Alternatif Pazar Olanaklarının Saptanması Üzerine Bir Araştırma: İzmir İli Kemalpaşa İlçesi Örneği. T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü, Yayın No:195, Ankara.
  • TÜİK, 2017. Hayvancılık istatistikleri, http://www.tuik.gov.tr, (erişim: 23.4.2018).
  • Uygur, Ş.Ö, Karaca, Ü, Takma, Ç., 2015, Doğal Çiftleşen ve Yapay Tohumlanan Ana Arıların Bazı Özellikler Bakımından Performanslarının Karşılaştırılması, Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 52 (1):79-83, ISSN 1018 – 8851.
  • Uzundumlu, A.S, Aksoy,A., Işık, H.B., 2011, Arıcılık İşletmelerinde Mevcut Yapı ve Temel Sorunlar; Bingöl İli Örneği, Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 42 (1): 49-55.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1018-8851
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1964
  • Yayıncı: Prof. Dr. Banu YÜCEL
Sayıdaki Diğer Makaleler

Farklı Oranlarda Keçi Sütü İle Üretilmiş Probiyotik Dondurmaların Kalite Özellikleri Üzerine Bir Araştırma

Cem KARAGÖZLÜ, Esra AYHAN

Tuzlu Koşullar Altında Arıtma Çamur Uygulamasının Limonium sinuatum (Statice)’un Bitki Gelişimi, Verim ve Çiçek Kalitesine Etkileri

Hülya AKAT, Hakan ALTUNLU

İzmir ili Bayındır İlçesi Süs Bitkileri Üretim Potansiyelinin Belirlenmesi

Handan ÇAKAR, Aslı GÜNEŞ, Özlem AKAT SARAÇOĞLU, Murat BOYACI, Özlem YILDIZ, Hülya AKAT

Farklı Ön Boyutlandırılmış Köklendirme Blokları ve IBA Konsantrasyonlarının Ramsey Asma Anacı Çeliklerinin Köklenmesi Üzerine Etkileri

Murat İSFENDİYAROĞLU, Ege KACAR

Antalya Kaleiçi Sokaklarının Bitki Materyali Ve Bitkisel Tasarım Açısından Değerlendirilmesi

Selma KÖSA

Türkiye’de Rüzgâr Erozyonu Toprak Duyarlılık Değişkenlerinin Ulusal Ölçekte Belirlenmesi ve Haritalanması

Kenan İNCE

Monokromatik Aydınlatmanın Etlik Piliç Performansı, Kesim Özellikleri ve Bazı Kan Parametreleri Üzerine Etkileri

Hakan BAYRAKTAR, Zümrüt AÇIKGÖZ, Özge ALTAN, Figen KIRKPINAR

Kültür Balıkçılığı Yapan İşletme Kümelerinin Doğal Su Kaynakları Çevresindeki Faaliyetleri: Nijerya’nın Delta Eyaletinde Ekonomik Gelişmeye Etkileri

Felix ACHOJA

İzmir İli Bayındır İlçesi Süs Bitkileri Üreticilerinin Üretime Yönelik Algı ve Memnuniyet Düzeyleri ve Süs Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi

Handan ÇAKAR, Özlem YILDIZ, Aslı GÜNEŞ, Hülya AKAT, Murat BOYACI, Özlem AKAT SARAÇOĞLU

Üzüm çekirdeği, Biberiye, Yeşil çay ve Zeytin yaprağı Ekstraktlarının Fenolik Bileşikleri ve Antioksidan Aktiviteleri

Burcu AKTAŞ, Hatice BASMACIOĞLU MALAYOĞLU