Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Öğrencilerinin Program Tasarısı Uygulamalarının İncelenmesi

Okullarda çalışan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlardan, okul Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programlarını geliştirmeleri ve diğer programlar için müşavirlik hizmeti vermeleri beklenmektedir. Bu bağlamda Rehberlik ve Psikolojik Danışmanların program geliştirme eğitimi, çalışılması gereken konulardan biridir. Bu araştırmanın amacı ise program tasarısı hazırlayan rehberlik ve psikolojik danışmanlık öğrencilerinin program geliştirme dersine yönelik tutumlarını, program tasarısı uygulaması ile ilgili görüşlerini ortaya koymak, hazırlamış oldukları program tasarılarını incelemektir. Araştırma karma desen çerçevesinde planlanmıştır. Nicel boyut tarama, nitel boyut durum çalışması araştırması ile yürütülmüştür. Öğrencilerin program geliştirme dersine olan tutumları nicel verileri oluşturmuş ve bu veriler ölçek aracılığı ile elde edilmiştir. Araştırmanın nitel verilerini oluşturan program tasarısı uygulamasına yönelik görüşler içerik analizi, program tasarıları ise betimsel analizle incelenmiştir. Araştırmanın sonucuna göre program tasarısı hazırlayan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık öğrencilerinin program geliştirme dersine karşı tutumlarının orta seviyede olduğu ve öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun program tasarısı uygulaması ile ilgili olumlu görüşlere sahip olduğu görülmüştür. Program tasarılarının tamamı genel hedef yazma kriterlerine uygundur. Kazanım yazma, öğrenme-öğretme süreçlerinin planlanması, ölçme-değerlendirme süreçlerinin planlanması, örnek etkinliklerin geliştirilmesi, program geliştirme modeli önerisi geliştirme konularında ise hatalı ve eksik öğrenmeleri olan öğrenciler mevcuttur. Araştırmacılara kazanım yazmaya, program öğelerini birbirleri ile ilişkilendirebilmeye, program geliştirme modellerini örneklendirmeye yönelik uygulamalı ders etkinliklerinin etkilerini araştırmaları önerilmektedir.

___

  • Akker, J.V. D., (2010). Plomp, T. and Nieveen N. (Ed.). An introduction to educational design research. Netherlands institute for curriculum development: Curriculum Design Research (s. 37-48) içinde. Enschede the Netherlands: SLO Netherlands institute for curriculum development. https://s3.amazonaws.com/media.loft.io/attachments/Introduction%20to%20Education%20Design%20Research.pdf#page=39 adresinden indirildi.
  • Creswell, J. W. (2013). Nitel araştırma yöntemleri: Beş yaklaşıma göre nitel araştırma ve araştırma deseni. Ankara: Siyasal Kitabevi.
  • Demirel, Ö. (2015). Eğitimde program geliştirme: Kuramdan uygulamaya. Ankara: Pegem Yayıncılık.
  • Doğan, H. (1997). Eğitimde Program Geliştirme, Eğitimde Program ve Öğretim Tasarımı, Ankara
  • Doğan, N., Çakıroğlu, J., Çavuş, S., Bilican, K., & Arslan, O. (2011). Öğretmenlerin Bilimin Doğası Hakkındaki Görüşlerinin Geliştirilmesi: Hizmetiçi Eğitim Programının Etkisi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi.
  • Erkan, S. (2017). Psikolojik Danışma ve Rehberlikte Program Geliştirme. Ankara: Pagem
  • Halmatov, S. (2014), Türkiye’de Psikolojik Danışmanlık ve Rehberliğin Gelişim Süreci, Atatürk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı, Doktora Tezi, Erzurum.
  • İsen, İ. A. ve Kavcar N. (2006) Ortaöğretim Fizik Dersi “Yeryüzü ve Hareket” Ünitesindeki Kavram Yanılgılarının Belirlenmesi ve Ünitenin Öğretim Programının Geliştirilmesi Üzerine Bir Çalışma. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi , 20, 84-90 http://dergipark.gov.tr/download/article-file/235072 adresinden indirilmiştir.
  • Kontaş, H. ve Yağcı E. (2016) Bilsem Öğretmenlerinin Program Geliştirme İhtiyaçlarına İlişkin Geliştirilen Programın Etkililiği. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 16(3), 902-923. http://dergipark.gov.tr/download/article-file/229545 adresinden indirilmiştir.
  • Önen, F., Mertoğlu, H., Saka, M., & Gürdal, A. (2010). Hizmet İçi Eğitimin Öğretmenlerin Proje ve Proje Tabanlı Öğrenmeye İlişkin Bilgilerine ve Proje Yapma Yeterliklerine Etkisi: Öpyep Örneği. Journal of Kirsehir Education Faculty, 11(1).
  • Sönmez, V. (2010). Program Geliştirmede Öğretmen Elkitabı.16. Baskı. Ankara: Anı Yayıncılık
  • Varış, Fatma (1994). Program Geliştirmede Teori ve Uygulamalar, Baskı Alkım Yayınları, Ankara
  • Uluçınar Sağır, Ş., & Karamustafaoğlu, O. (2011). Fen bilgisi öğretmen adaylarının program geliştirme sürecine ilişkin bilgi düzeyleri. Celal Bayar Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(1), 109-123.
  • Yeşilyurt, E. (2013). Program Geliştirme Dersinin Öğretmen Adaylarının Program Geliştirmeye İlişkin Bilişsel Farkındalık Düzeyine Etkisi. Kuramsal Eğitimbilim Dergisi - Journal of Theoretical Educational Science, 6 (3), 316-342
  • Yıldırım, O., “Lise 1. Sınıflarda Okutulmakta Olan Biyoloji Dersinin Program Tasarısı” Yayınlanmamış Doktora Tezi, Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir (2000)
  • Yıldırım, Kurtuldu ve Aydın, 2003 file:///C:/Users/sevimasiroglu/Downloads/276-518-1-SM%20(2).pdf Yıldırım, A., & Şimşek, H. (2006). Sosyal bilimlerde nitel arastirma yöntemleri. Seçkin Yayıncılık.
  • YÖK (2018). Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programı. http://www.yok.gov.tr/documents/10279/41805112/Rehberlik_ve_Psikolojik_Danismanlik_Lisans_Programi.pdf adresinden indirilmiştir