VAROLUŞ FELSEFELERİ, VAROLUŞÇU TERAPİ VE SOSYAL HİZMET

Varoluş felsefeleri, insanı ve insan yaşamını açıklamaya çalışan felsefi akımları temel alarak; ancak onlardan farklılaşan önemli nitelikleri ile günümüz insanının sorunlarına yönelen ve tek bir tanımlamayla anılması mümkün olmayan, kimilerine göre bir felsefe yapma tarzını kimilerine göre ise bir felsefi iklimi ifade etmektedir. En yalın ifadeyle, insanı nesne gibi ele alan ve yorumlayan yaklaşımlara tepki olarak, insanın biricik ve otantik oluşu özelliği ile tanımlanması gereken bir varoluş olduğunu belirten varoluşçu görüş, pek çok insanî soruyu ele alıp işleyerek “öz-varoluş ilişkisi”, “varlığın ve hayatın anlamı”, “özgür iradenin insan davranışlarındaki rolü”, “sınırsız özgürlük ve sorumluluk”, “varoluşsal anksiyete” gibi pek çok konuda açıklamalarda bulunmaktadır. Bu çalışmada, varoluş felsefelerine ve temel niteliklerine ilişkin genel bilgilere, artan ve karmaşıklaşan insan sorunlarının çözümünde önemli açıklamalar getirmesi dolayısıyla terapide yer bulan varoluşçu analizin özelliklerine ve odağı insan, insan sorun ve ihtiyaçları olan sosyal hizmet disiplin ve mesleğinin varoluş felsefeleri ile olan ilişkisine yer verilmektedir. 

EXISTENTIAL PHILOSOPHY, EXISTENTIAL THERAPY AND SOCIAL WORK

Without a single definition, philosophies of existence sometimes described as the “way of making philosophy” or sometimes “climate of philosophy”. It basically arose from philosophical trends which are trying to explain human and life but differentiates from them by focusing on the problems of the modern man. By the simplest terms, existential philosophy states that human being must be defined as unique and authentic existent and it has born as a reaction to the approach that takes human beings as objects. Existential philosophy takes and examines many humanitarian questions such as "self-existence relationship”, “meaning of life and the existence”, “the role of self-determination in human behavior”, “limitless freedom and responsibility” and “existential anxiety”. In this study, existential philosophy and its basic components are reviewed in general context and the characteristics of the existential analysis during therapy which brings important statements to the solution of complex and growing problems of human beings. Finally, social work and its important relationships with existential philosophy are analyzed from the perspective of its focus on human beings, their needs and problems. 

___

  • Bezirci, A. (2009). Varoluşçuluk’a önsöz. A. Bezirci (Çev.) Varoluşçuluk: İçinde (1-13). İstanbul: Say Yayınları. (Orijinal çalışma basım tarihi 1946).
  • Brown, J. (1980). Child abuse: An existential process. Clinical Social Work Journal, 8 (2): 108–115.
  • Brown, J. ve Romanchuk, B. (1994). Existential social work practice with the aged: Theory and practice. Journal of Gerontological Social Work, 23 (1/2): 49–65.
  • Chessick, R. (1996). Heidegger's “authenticity” in the psychotherapy of adolescents. American Journal of Psychotherapy, 50 (2): 208–216.
  • Corey, G. (2008). Theory and practice of group counselling. Belmont: Thompson Brooks/Cole.
  • Cooper, M. (2003). Existential therapies. London: Sage
  • Dean, R. ve Fenby, B. (1989). Exploring epistemologies: Social work action as a reflection of philosophical assumptions. Journal of Social Work Education, 25 (1): 46-54.
  • Ford, G. (1996). An existential model for promoting life change. Journal of Substance Abuse Treatment, 13 (2):151–158.
  • Foulquie, P. (1995). Varoluşçuluk. Y. Şahan (Çev.) İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Frankl, V. E. (2009). İnsanın anlam arayışı. S. Budak (Çev.) İstanbul: Okuyan Us Yayınları.