OECD’YE ÜYE ÜLKELERİN İŞ KALİTESİNE YÖNELİK ÖLÇÜTLERİNİN YAŞ, CİNSİYET VE EĞİTİM DÜZEYİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Çalışanların iş yerlerindeki refahı, iş yerinde özerklik sahibi olup olmadıklarına, öğrenme fırsatlarının ve iyi tanımlanmış iş hedeflerinin bulunup bulunmamasına, kişilerin yönetim ve meslektaşları tarafından desteklenmesine bağlıdır. İş kalitesi, çalışanların refahına katkıda bulunmanın yanı sıra; iş gücüne katılımın, verimliliğin ve toplam ekonomik performansın artmasının önemli bir itici gücünü oluşturmaktadır. Bu nedenle, iş kalitesindeki düşüklük gelişmekte olan ülke ekonomilerinde, öne çıkan bir politika kaygısı olmaktadır. İş kalitesi, Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü’nün (OECD) İş Kalite Çerçevesi kapsamında kazanç kalitesi, iş gücü piyasası güvenliği ve çalışma ortamının kalitesi olarak üç temel boyutla tanımlanmıştır. Bu çalışmada, OECD’nin veri tabanında yer alan 23 ülkenin çalışma ortamının kalitesinin, çoklu uygunluk analizi yöntemi kullanılarak, değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ülkelerin çalışma ortamının kalitesi cinsiyete, yaşa ve eğitim düzeyine göre incelenmiş; ülkeler arasındaki benzerlikler ve farklılıklar ortaya konularak Türkiye’nin bu ülkeler arasındaki durumu değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, çoklu uygunluk analizi yönteminin kullanılmasının farklı bir bakış açısı sağladığı ve elde edilen bulguların politika belirleyicilere yarar sağlayacağı düşünülmektedir.

EVALUATING JOB QUALITY CRITERIA IN OECD COUNTRIES IN TERMS OF AGE, GENDER AND EDUCATION LEVEL

The well-being of employees in their workplaces depends on whether having an autonomy at work, well defined learning opportunity and career goals, supporting from managers and colleagues. Besides the job quality contributes to the well-being of employees; it is an important driving force for the increase in the labor force, productivity and overall economic performance. Therefore, it is becoming a prominent policy concern prominent decrease of the job quality in developing countries’ economies.The job quality defined by Job Quality Framework of the Organization for Economic Co-operation and Development (OECD) as three basic dimensions; earnings quality, labour market security and quality of the working environment. In this study, it was aimed to assess the job quality indicators of 23 countries obtained from OECD database with the use of multiple correspondence analysis method. Quality of the work environment for the countries was investigated according to gender, age and education levels; the possible differences or similarities between countries were uncovered,  and the situation between Turkey and these countries were evaluated. Consequently, it is expected that using multiple correspondence analysis provides a different perspective and findings offer benefit to the policy makers.

___

  • Abdi, H. ve Valentin, D. (2007). Multiple correspondence analysis. Encyclopedia of measurement and statistics, 651-657.
  • Cazes, S., Hijzen A. ve Saint-Martin A. (2015). Measuring and assessing job quality: The OECD job quality framework. OECD Social, Employment and Migration Working Papers, No. 174, Paris: OECD.
  • de Croon E.M., Sluiter J.K., Blonk R.W., Broersen J.P. ve Frings-Dresen M.H. (2004). Stressful work, psychological job strain, and turnover: a 2- year prospective cohort study of truck drivers. Journal of Applied Psychology, 89(3): 442-454.
  • Erhel, C. ve Guergoat-Larivière, M. (2010). Job quality and labour market performance. CEPS Working Document, (3), Document No. 330.
  • Eurostat (2014). “Labour market, Unemployment and beyond, online data code”, http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/6/63/Unemployment_and_beyond_YB2015.xlsx, (09.08.2016).
  • Holman, D. (2013). Job Types and Job Quality in Europe. Human Relations, 66(4): 475-502.
  • Kuper H., Singh-Manoux A., Siegrist J., ve Marmot M. (2002). When Reciprocity Fails: Effort-reward Imbalance in Relation to Coronary Heart Disease and Health Functioning within the Whitehall II Study. Occupational and Environmental Medicine, 59(11):777-84.
  • Kuper, H. ve Marmot, M. (2003). Job Strain, Job Demands, Decision Latitude, and Risk of Coronary Heart Disease within the Whitehall II Study. Journal of Epidemiology and Community Health, 57:147–153.
  • Layard, R. (2004). Good Jobs and Bad Jobs. CEP Occasional Paper No 19, London.
  • Muñoz de Bustillo, R., Fernández-Macías, E., Antón, J. ve Esteve, F. (2011). Measuring more than money: The social economics of job quality, Edward Elgar Publishing, Cheltenham, UK.
  • OECD (2013). How’s Life? 2013: Measuring Well-being. Paris: OECD.
  • OECD (2014). How good is your job? Measuring and assessing job quality. OECD Employment Outlook 2014, Paris: OECD.
  • OECD Stat, “The database on Job Quality”, http://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=JOBQ, (01.08.2016).
  • Reed, K. (2002). The use of correspondence analysis to develop a scale to measure workplace morale from multi-level data. Social Indicators Research,57(3), 339-351.
  • Suner, A. ve Çelikoğlu, C. C. (2008). Uygunluk analizinin benzer çok değişkenli analiz yöntemleri İle karşılaştırılması. İstatistikçiler Dergisi: İstatistik ve Aktüerya, 1(1).
  • Suner, A. ve Çelikoğlu, C. C. (2010). Toplum Tabanlı Bir Çalışmada Çoklu Uygunluk Analizi ve Kümeleme Analizi ile Sağlık Kurumu Seçimi. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 25(2), 43-55.
  • Van Dyne, L., Jehn K.A. ve Cummings A. (2002). Differential Effects of Strain on Two Forms of Work Performance: Individual Employee Sales and Creativity. Journal of Organizational Behaviour, 23: 57-74.