ERBAA’DA TEKSTİL ve HAZIR GİYİM SANAYİNİN COĞRAFİ ANALİZİ

Erbaa’daki tekstil sanayisi son yıllarda çıkarılan teşvik yasaları ile birlikte önemli bir gelişme göstermiştir. Yörenin tekstil ürünleri Tokat ilindeki sanayi ürünleri ihracatı içerisinde önemli bir yere sahiptir. Nitekim 2017 Nisan ayı verilerine göre Erbaa’da bu iş kolunda üretim halindeki 11 tesiste 2769 kişi çalışmaktaydı. Sektör ilçedeki sanayi ürünleri ihracatının yaklaşık % 85’ini karşılamakta ve önemli miktarda döviz girdisi sağlamaktadır.                 Bu çalışmada üretim hacmi, istihdam ve ihracattaki payı açısından ülkemizin en önemli sanayi kollarından biri olan tekstil ve hazır giyim sanayisinin Erbaa örneğinde coğrafi analizi yapılmıştır. Sektörün ilçe ekonomisindeki yeri araştırılmış, tespit edilen sorunlara karşı çözüm önerileri geliştirilmiştir. 

Geographical Analysis of Textile and Ready-Made Clothing Industry in Erbaa

The textile industry in Erbaa has shown significant progress with the incentive legislation issued in recent years. Textile products The industrial products in Tokat have an important place in exports. As a matter of fact, according to the data of April 2017 Erbaa had 2769 people working in this business with 11 production facilities. The sector meets approximately 85% of the industrial products exports in the county and provides significant foreign exchange inflows                 In this study, geographical analysis was carried out on the sample of Erbaa of textile and garment sector which is one of the most important industrial branches of our country in terms of production volume, employment and share in exports. The position of the sector in the district economy has been researched and a solution proposal has been developed against the identified problems.

___

  • Arslan, K., (Tarihsiz), "Küresel Rekabet Baskısı Altında Tekstil ve Hazır Giyim Sektörünün Dönüşüm Stratejileri ve Yeni Yol Haritası", MÜSİAD Araştırma Raporları. Bezirci, İ., (2001), "Nazilli’de Tekstil Sanayi", İstanbul Ün. Sos. Bil. Ens. Beşeri ve İktisadi Coğrafya Anabilim Dalı,(Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İstanbul. Bostan, A., Ürüt, S., ATEŞ, İ., (2010), "Türkiye Tekstil ve Hazır Giyim Sektörünün Rekabet Gücü: Avrupa Birliği Ülkeleri ile Bir Karşılaştırma", Akademik Fener Dergisi, Sayı: 13, s.43-58, Balıkesir. Çetin, M., Ecevit, E., (2008), "İhracatın Sürükleyici Gücü Olarak Tekstil Sektörü: Kahramanmaraş İli Örneği", Celal Bayar Ün. İ.İ.B.F. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, Cilt:15, Sayı:2, s.115-132, Manisa. DPT, (2007), Dokuzuncu Kalkınma Planı: 2007-2013, Tekstil, Deri ve Giyim Sanayi, Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Yayın No: 2715, Ankara. DPT, (2006), Dokuzuncu Kalkınma Planı (2007-2013), Tekstil, Deri ve Giyim Sanayii Özel İhtisas Komisyonu, Tekstil, Hazır Giyim ve Konfeksiyon Alt Komisyonu Raporu, Ankara. Doğanay, H., (2011), Türkiye Ekonomik Coğrafyası. Pegem Yayınları, Güncellenmiş ve Geliştirilmiş 5. Baskı, Ankara Erbaşlı, K., (2010), "Tekstil Sanayisinin Kahramanmaraş’ın Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapısına Etkisi", Sütçü İmam Ün. Sos. Bil. Ens. Coğrafya Ana Bilim Dalı, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Kahramanmaraş. Gökay, G., Çelikçapa, F. O., (1989), "Bursa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Tekstil İşletmelerinin Yapısı ve Sorunları", Tekstil ve Makina, Yıl:3, Sayı:15, s.115-120, Ankara. Güner, İ., Yazıcı, H., Doğanay, S., (2001), "Trabzon İlinin Sanayi Coğrafyası Özellikleri", Doğu Coğrafya Dergisi, Cilt: 7, Sayı: 5, s.159-191, Erzurum. Kara, H., (1990), "Çukurova’da Endüstri", Coğrafya Araştırmaları, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Coğrafya Bilim ve Uygulama Kolu, Cilt:1, Sayı:2, Ankara. Öngüt, E. Ç., (2007), "Türk Tekstil ve Hazır Giyim Sanayinin Değişen Dünya Rekabet Şartlarına Uyumu",(Uzmanlık Tezi), DPT, Ankara. Özdemir, T., (2004), "Çorlu Şehri ve Yakın Çevresinde Dokuma-Mensucat (Tekstil) Sanayii’nin Gelişimi ve Yeni Yayılma Alanları", Doğu Coğrafya Dergisi, Cilt:9, Sayı:11, s.189-220, Erzurum. Şişman, M., Bağcı, E., (2014), "Türkiye Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe İthalat Bağımlılığı", Marmara Üniversitesi, İ.İ.B. Dergisi, Cilt: XXXVI, Sayı:1, s.29-53, İstanbul. Tümertekin, E., Özgüç, N., (2011), Ekonomik Coğrafya, Küreselleşme ve Kalkınma, Çantay Kitabevi, İstanbul. Ünal, Ç., (2010), Türkiye’de Sanayi, Tarihi Gelişimi ve Bugünkü Yapısı, Atatürk Üniversitesi Yay. No: 985, Kazım Karabekir Eğitim Fak. Yay. No: 127, Erzurum. Yılmaz, S., (2006), "Türkiye’de Tekstil Sanayinin 1980-2000 Yılları Arasındaki Durumu ve Mekansal Dağılımı", Ankara Ün. Sos. Bil. Ens. Coğrafya Anabilim Dalı, Bölgesel Coğrafya Bilim Dalı, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara.
  • Diğerleri
  • Bilim, Sanayi ve Teknoloji Tokat İl Müdürlüğü Verileri. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Verileri. SGK Tokat İl Müdürlüğü Raporları. Erbaa İlçe Ticaret ve Sanayi Odası İstatistikleri Erbaa Organize Sanayi Müdürlüğü Kayıtları Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Marka Kent Yolunda İlk Adım Projesi Sonuç Raporu, Hümeyra SADAKLIOĞLU-M. Said DÖVEN, Tokat, 2012 T.C. Ekonomi Bakanlığı, (2016), Sektör Raporları, Hazır Giyim Sektörü