BARTIN İLİNİN EKOTURİZM POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİ

Bu çalışmada, yerel halkın refah düzeyine olumlu katkı sağlayan ekoturizm faaliyetlerinin, Bartın ili için bir imkan olup olmadığı araştırılmıştır. Bartın ilinin doğal ve kültürel mirasının belirlenmesi çalışmaları, ekoturizm kavram ve kapsamı içinde kalmak şartı ile, arazi çalışmaları, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Uzaktan Algılama ve Global Konum Belirleyici teknolojileri kullanılarak coğrafi perspektifte gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmalar sonucunda, Bartın ilinin ekoturizm uygulamaları için zengin bir potansiyele sahip olduğu görülmüş ve Bartın için uygulanma imkanı olan ekoturizm faaliyet türleri belirtilmiştir. Ayrıca bu türlere ait hedeflerin belirlenerek multidisipliner bir çalışma ile ekoturizm prensipleri esas alınarak doğru projelerin üretilmesi ve uygulamaya geçilmesi önerilmiştir.

___

  • Schaller,D.T.,1995, Indigenous Ecotourism and Sustainable Development:The Case of Río Blanco, Ecuador, Department of Geography University of Minnesota.
  • Shepherd,N.,1994, Sustainable Development of Environmental Tourism Case Study from Phuket, South East Asian Seminar on the Management of Coastal Cities and Towns, Pattaya, Thailand
  • Shores, J.N.,1999-2001, The Challengee of Ecotourism: A Call For Higer Standards, San Jose, California, USA
  • Turoğlu,H.,2000, Doğal Ortam Analizi ve Düzenleme-Planlama ÇalıĢmaları (Naturel environment assessment and organizing-planning studys), Coğrafya Dergisi, Sayı: 8, sf: 201-212, Ġ.Ü.Edeb.Fak.Coğrafya Bölümü, Ġstanbul.