AŞKALE DEPREMLERİNDEN SONRA İNŞA EDİLEN KONUTLARIN SOSYO-EKONOMİK YÖNDEN İNCELENMESİ

Bütün depremlerde olduğu gibi, 25 ve 28 Mart 2004 Aşkale depremlerinde ilk iş olarak arama-kurtarma, ilk yardım ve geçici barınma ile beslenme yardımları yapılmıştır. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra ise, depremzedelerin bir an önce kalıcı iskânı ile ilgili çalışmalar başlatılmıştır. Depremler sırasında, oturulamayacak derecede hasar gören konutların yenilenmesi konusunda çok aceleci davranılmıştır. Çünkü bölgede kışlar uzun ve şiddetli olmaktadır. Dolayısıyla, açıkta kalan vatandaşların bir an öce bir konuta kavuşturulması gerekmektedir. Bu itibarla, yerleşmelerin yer seçiminde, konutların projelendirilmesinde ve konutların inşasında oldukça hızlı hareket edilmiştir. Bu yüzden, birtakım eksiklikler ve aksaklıklar meydana gelmiştir. Bu çalışmayla; yerleşmelerin yer seçimi, konutların projelendirilmesi, konutların inşası, hak sahipliği ve bütün bunların yörenin sosyal, ekonomik ve kültürel yapısıyla ilgili yönleri incelenmeye çalışılmıştır. Sonuçta, yeniden inşa edilmiş bulunan yerleşmeler ve konutların birtakım sorunlar içermesine karşın, yöre insanı için daha çağdaş ve afetlere karşı daha dayanıklı konutlar olduğu görülmüştür

___

  • Arpat, E., 1977, “Lice Depremi.” Yeryuvarı ve İnsan, Cilt: 2, Sayı:1, s.41 Ankara.
  • Atalay, İ., 1978, Erzurum Ovası ve Çevresinin Jeolojisi ve Jeomorfolojisi. Atatürk Üniv. Yay. No:91, Araştırma Kitapları Serisi No:81, s.26, Erzurum.
  • Biricik, A.S., Ceylan, M.A., Ünlü, M., 1995, 1 Ekim 1995 Dinar Depremi, İstanbul.
  • Ceylan, M.A., 2003, Marmara Depreminin (17 Ağustos 1999) Yalova Şehrine Etkileri. Gündüz Eğitim ve Yayıncılık, Ankara.
  • Doğanay, H., 1989, “Doğu Anadolu Bölgesi’ne Yönelik Toplu Konut Uygulanmasının Coğrafî Plânlama Esasları. Erzurum Örneği”. Fen-Ede. Fak. Ede. Bil. Arş. Derg., Fen-Ede. Fak. Ofset Tesisleri, Sayı:17, s.135, Erzurum.
  • Gök, Y., 1996, Erzurum-Kars Depreminin (30 Ekim 1983) Ekonomik ve Sosyal Sonuçları (Basılmamış Doktora Tezi), Atatürk Üniv. Sos. Bil. Enst. Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı, Erzurum.
  • Ünal, E., vd., 1993, 13 Mart 1992 Erzincan Depremi, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Ankara.
  • Sever, R., 1996, Aşkale Yöresinin Fiziki Coğrafya Etüdü (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi), Atatürk Üniv. Sos. Bil. Enst. Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı, Erzurum.
  • Sevindi, C., 1995, Kandilli Kasabasının Coğrafî Etüdü. Atatürk Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enst. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Erzurum.
  • Şahin, C., Sipahioğlu, Ş., 2002, Doğal Afetler ve Türkiye. Gündüz Eğitim ve Yayıncılık Turizm Sanayi Ticaret Ltd. Şti. (Ümit Ofset Matbaacılık), Ankara.