İKİ FARKLI KOLA MARKASI TERCİH EDEN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİ AYIRAN ÖZELLİKLERİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Öz Marka alıverişlerde önemli ve ayırt edici bir unsurdur. Pek çok tüketici ürün tercihinde markayı ön plana almaktadır. Bu nedenle, marka değerini artırma amaçlı pazarlama çabaları ön plana çıkmaktadır. Bugün pazarda markası ile aranan çok sayıda ürün bulunmaktadır. Son yıllarda çok sayıdaki marka arasında tercih edilen marka olmak ise kolay olmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, Coca Cola ve Cola Turka kola markalarının üniversite öğrencileri tarafından tercih edilme nedenlerini ortaya çıkarmaktır. Çalışmada ayrıca, iki farklı kola markasını tercih eden öğrencileri birbirinden ayıran kimlik tanımlamaları olup olmadığına da bakılmıştır. Araştırma sonuçları, iki farklı kola markasını tercih etme nedenleri ile kimlik tanımlamalarının farklılaştığını göstermektedir.

___

Aaker, J. L. (1997), “Dimensions of Brand Personality”, Journal of Marketing Research, 34(3), 347-356.

Anar (2001), Türkiye Gündemi 2000 Araştırmaları, Anar Yayınları, Ankara.

Bhat, S. and Reddy, S. K. (1998), “Symbolic and Functional Positioning of Brands”, Journal of Consumer Marketing, 15(1), 32-43.

Coşkun, R. ve Altunışık, R. (2001), “Tüketicilerin Yerli ve Yabancı Ürünleri Algılamasında Milliyetçilik ve Küresel Bilinç Yönelimlerinin Etkisi” 6. Ulusal Pazarlama Kongresi, Erzurum, Bildiriler Kitabı, 163-172.

Çaha, Ö. (2004) “Seçmen Davranışını Belirleyen Değerler”, Seçmen Davranışı ve Siyasal Partiler, (der. Ömer Çaha), Fatih Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 5-46.

Goldberg, M. E. ve Baumgartner, H. (2002), “Cross-Country Attractions as a Motivation for Product Consumption”, Journal of Business Research, 55, 901-906.

Hsieh, Ming-Huei, Pan, Shan-Ling ve Setiono, R. (2004), “Product-,Corporate-, and Country-Image Dimensions and Purchase Behavior: A Multicountry Analysis”, Journal of the Academy of Marketing Science, 32(3), 251-270.

Kavak, B., Özkan, Ö. ve Demirsoy, C. (2004), “Avrupa Birliği Ülkelerine Ait Ürünlerin Esas Ülke Etkilerinin Milliyet Merkezcilik Çerçevesinde Araştırılması”, Hacettepe Üniversitesi İİBF Dergisi, 22(2), 111- 124.

Kaynak, E. ve Kara, A. (2002), “Consumer Perceptions of Foreign Products: An Analysis of Product-Contry İmages and Ethnocentrism”, European Journal of Marketing, 36(7/8), 928-949.

Kurtuluş, K. (2004), Pazarlama Araştırmaları, Genişletilmiş 7. Basım, İstanbul: Literatür Yayıncılık.

Lim, K. ve O’Cass, A. (2001), “Consumer Brand Classifications: An Assessment of Culture-of-Origin Versus Contry-of-Origin”, The Journal of Product and Brand Management, 10(2), 120-135.

Odabaşı, Y. (2004), Postmodern Pazarlama Tüketim ve Tüketici, MediaCat Kitapları, İstanbul.

Overby, J. W., Gardial, S. F. ve Woodruff, R. B. (2004), “French Versus American Consumers’ Attachment of Value to a Product in a Common Consumption Context: A Cross-National Comparison”, Journal of the Academy of Marketing Science, 32(4), 437-460.

Piron, F. (2000), “Consumers’ Perceptions of the Country-of-Origin Effect on Purchasing Intentions of (In)conspicuous Products”, Journal of Consumer Marketing, 17(4), 308-321.

Tığlı, M. (2003), “Marka Kişiliği”, Öneri, 5(20), 67-72.

Torlak, Ö. ve Özdemir Ş. (2005), “Markanın Algılanan Sembolik Boyutlaı: Üniversite Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma”, Hacettepe Üniversitesi İİBF Dergisi, 23(1), 225-239.

Uzkurt, Cevahir ve Özmen, Müjdat (2004), “Tüketici Etnosentrizmi ve Ülke Orijini Etkisinin Tüketicilerin Yerli ve Yabancı Ürünlere Yönelik Tutumlarına Etkileri”, 9. Ulusal Pazarlama Kongresi, Ankara, Bildiriler Kitabı, 261-274.

Varinli, İnci ve Babayiğit, Sema (2000), “Tüketicilerin Türk ve Yabancı Orijinli Hazır Giyim Ürünlerine Yönelik Karşılaştırmalı İmaj Çalışması”, 5. Ulusal Pazarlama Kongresi, Antalya, Bildiriler Kitabı, 447-466.

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-4646
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi İİBF
Sayıdaki Diğer Makaleler

İŞLEVSEL BİR PAZARLAMA ARACI OLARAK YIKAMA VE BAKIM ETİKETLERİ (Kadın Tüketicilerin Bakım Etiketi ve Sembollerini Algılama Davranışları)

Reha SAYDAN, Hüseyin KANIBİR, Sima NART

TÜRKİYE VE AVRUPA BİRLİĞİ (AB) ÜLKELERİNDE ASGARİ ÜCRETİN KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZİ

Burcin YILMAZ, Harun TERZİ

SOM TİPİNDE YAPAY SİNİR AĞLARINI KULLANARAK TÜRKİYE’NİN İHRACAT YAPTIĞI ÜLKELERİN KÜMELENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Hüdaverdi BİRCAN, Metin ZONTUL, Metin ZONTUL, Ahmet Gürkan YÜKSEL

TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN ALTERNATİF ÇEKİRDEK ENFLASYON ÖLÇÜTLERİ

Servet CEYLAN

SÜPERMARKETLERDE ÇALIŞANLARIN VE TÜKETİCİLERİN HİZMET KALİTESİ BEKLENTİLERİNİN VE ALGILAMALARININ KARŞILAŞTIRILMASINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Mahir NAKİP, İnci VARİNLİ, Kenan GÜLLÜ

TÜRKİYE’DE DOLAYSIZ YABANCI SERMAYE YATIRIMLARININ EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: UYGULAMALI BİR ÇALIŞMA

Mevlüdiye ŞİMŞEK, Sema BEHDİOĞLU

KÜLTÜRÜN ÖRGÜTLERDEKİ ROLÜ: BENİMSENEN TEORİK PERSPEKTİF VE YÖNTEM TARTIŞMALARINA İLİŞKİN KAVRAMSAL BİR İNCELEME

Tülay İLHAN

DEPREM SİGORTASI PİRİMİ HESAPLAMASINDA KULLANILMAK ÜZERE GELİŞTİRİLMİŞ DEPREM HASAR GÖREBİLİRLİK RİSKİ BULAN BİR BULANIK UZMAN SİSTEM TASARIMI

Yavuz KILAĞIZ, Ahmet BARAN, İsmet ULUSU

ÖRGÜTSEL DEĞERLERİN İŞLETMELERİN SOSYAL SORUMLULUK ANLAYIŞLARINI BELİRLEMEDEKİ ROLÜ: BURSA İLİNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN BİR ARAŞTIRMA

M. Kemal DEMİRCİ, Muzaffer AYDEMİR

DEĞER TEMELLİ PAZARLAMA (Finansal Boyut ve Müşteri Boyutu)

Banu KÜLTER, Kartal DEMİRGÜNEŞ