Yabancılara Türkçe kelime öğretiminde market broşürlerinden yararlanma1

Son yıllarda hem yurt içinde hem de yurt dışında Türkçe öğrenmek isteyen yabancıların sayısı artmaktadır. Bu durum söz konusu alandaki çalışmaların da çoğalmasını sağlamıştır. Dil öğretiminde üzerinde durulan konuların başında “kelime öğretimi” gelmektedir. Sahip olunan söz varlığı hedef dildeki anlama ve anlatma becerilerini etkili bir şekilde kullanmayı doğrudan etkilemektedir. Bu yüzden yabancılara Türkçe öğretirken kelime konusu üzerinde hassasiyetle durmak gerekir. Bir dile ait kelimeler hedef kitleye öğretilirken çeşitli materyaller kullanılabilir. Bu kapsamda yararlanılabilecek materyallerden biri de market broşürleridir. Bu materyaller, günlük hayatın içinden alınmış, gerçek örnekler olduğu için öğrencinin dikkat ve motivasyonunu artırmaktadır. Market broşürleri, özellikle temel seviyedeki (A1 ve A2) öğrencilere, günlük temel ihtiyaçlarını giderme konusunda uygulama imkânı da sunmaktadır. Bu çalışmada dil öğretiminde kelime kazanımının önemi üzerinde durulmuş ve bu kapsamda market broşürlerinden nasıl yararlanılabileceği ele alınmıştır. Öğretmene ve öğrencilere sunduğu imkânlar göz önüne alındığında market broşürlerinin, yabancılara Türkçe öğretirken derslerde kullanılan materyaller arasında yer alması gerektiği düşünülmektedir. © 2014 JLLS and the Authors - Published by JLLS

Yabancılara Türkçe kelime öğretiminde market broşürlerinden yararlanma

Son yıllarda hem yurt içinde hem de yurt dışında Türkçe öğrenmek isteyen yabancıların sayısı artmaktadır. Bu durum söz konusu alandaki çalışmaların da çoğalmasını sağlamıştır. Dil öğretiminde üzerinde durulan konuların başında “kelime öğretimi” gelmektedir. Sahip olunan söz varlığı hedef dildeki anlama ve anlatma becerilerini etkili bir şekilde kullanmayı doğrudan etkilemektedir. Bu yüzden yabancılara Türkçe öğretirken kelime konusu üzerinde hassasiyetle durmak gerekir. Bir dile ait kelimeler hedef kitleye öğretilirken çeşitli materyaller kullanılabilir. Bu kapsamda yararlanılabilecek materyallerden biri de market broşürleridir. Bu materyaller, günlük hayatın içinden alınmış, gerçek örnekler olduğu için öğrencinin dikkat ve motivasyonunu artırmaktadır. Market broşürleri, özellikle temel seviyedeki (A1 ve A2) öğrencilere, günlük temel ihtiyaçlarını giderme konusunda uygulama imkânı da sunmaktadır. Bu çalışmada dil öğretiminde kelime kazanımının önemi üzerinde durulmuş ve bu kapsamda market broşürlerinden nasıl yararlanılabileceği ele alınmıştır. Öğretmene ve öğrencilere sunduğu imkânlar göz önüne alındığında market broşürlerinin, yabancılara Türkçe öğretirken derslerde kullanılan materyaller arasında yer alması gerektiği düşünülmektedir.

___

Aksan, D. (1982). Her yönüyle dil (ana çizgileriyle dilbilim). Ankara: TDK Yayınları.

Akyol, H. (1997). Kelime öğretimi. Millî Eğitim, Sayı: 134, s. 46-47.

Akyol, H. (2008). Türkçe ilk okuma yazma öğretimi. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Altıkulaçoğlu, S. (2010). Yabancı dil sınıflarında eşdizimli sözcük öğretimi ve anadilinin rolü.Dil Dergisi. Sayı: 148, s.37-52.

Apaydın, D. (2007). Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde sözcük öğretimi üzerine bir yöntem denemesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Arslan, M. ve Gürdal, A. (2012). Yabancılara görsel ve işitsel araçlarla Türkçe kelime öğretim yöntemi, Kastamonu Eğitim Dergisi. Cilt: 20, No: 1, s.255-270.

Aygün, M. (1999). Yabancı dil dersinde sözcük öğretimi ve sözcük dağarcığını geliştirme teknikleri, Dil Dergisi. Sayı: 78, s.5-16.

Barın, E. (2003). Yabancılara Türkçe öğretiminde temel söz varlığının önemi, Türklük Bilimi Araştırmaları. S. XIII, s.311-317.

Budak, Y. (2000). Sözcük öğretimi ve sözlüğün işlevi, Dil Dergisi. Sayı: 92, s.19-26.

Büyükikiz, K. K. ve Hasırcı, S. (2013). Yabancı dil olarak Türkçenin öğretiminde sözcük öğretimi üzerine bir değerlendirme. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, C. 10, S. 21, s.145-155.

Demircan, Ö. (1983). Sözcük öğretimi ve Türkçe-İngilizce sözcük yapım türleri üzerine bir karşılaştırma, Türk Dili. Dil Öğretimi Özel Sayısı, Sayı: 379-380, s.146-159.

Demirel, Ö. (1990). Yabancı dil öğretimi: İlkeler, yöntemler, teknikler. Ankara: Usem Yayınları.

Dolunay, S. K. (2005). Türkiye ve dünyadaki Türkçe öğretim merkezleri ve Türkoloji bölümleri üzerine bir değerlendirme.XIV. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi. Ankara: Pegem A Yayınları.

Figen, C. G. (2004). İngilizce öğrenen yetişkin öğrencilere oyunlarla kelime öğretimi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Görgen, İ. (1999). Bilgiyi işleme kuramına göre öğrenme ve bellek, Millî Eğitim. Sayı: 141, s.54-57.

Hameau, M.-A. (1988). Söz dağarcığı öğretimi (Çev.: Ramis Dara), Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakülteleri Dergisi. Cilt: III, Sayı: I, s.301-305.

İpekboyayan, S. (1994). Yabancı dil öğretimiyle ilgili temel tavsiyeler, Dil Dergisi. Sayı: 21, s.57-58.

Karakaş, A. ve Karaca, G. (2011). Yabancı dil öğretiminde resmin materyal olarak kullanımı ve önemi.Yaşadıkça Eğitim, s. 109.

Kilickaya, F. (2004). Authentic materials and cultural content in EFL classrooms. The Internet TESL Journal, Vol. X, No. 7.

MEB. (2006). Türkçe dersi öğretim programı ve kılavuzu. Ankara: Millî Eğitim Bakanlığı Devlet Kitapları Müdürlüğü.

MEB. (2009). Diller için Avrupa ortak başvuru metni: Öğrenme-öğretme-değerlendirme. Ankara: Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Yayınları.

Pehlivan, A. (2003). Türkçe kitaplarında sözcük dağarcığını geliştirme sorunu ve çözüm yolları.Dil Dergisi. Sayı:122, s.84-93.

Tosun, C. (2005). Türkçe’nin yabancı dil olarak öğretilmesi, Journal of Language and Linguistic Studies, Vol.1, No.1, 22-28.

Uçgun, D. (2006). Yabancılara Türkçe öğretiminde sözcük dağarcığını geliştirme teknikleri, Türklük Bilimi Araştırmaları. S. XX, s.217-227.

Vardar, B. (2002). Açıklamalı dilbilim terimleri sözlüğü. Multilingual Yayınları, İstanbul.

Yigitoglu, N. (2007). Using supermarket flyers in ESLEFL classes. The Internet TESL Journal, Vol. XIII, No. 7.

Using marketing brochures in teaching Turkish vocabulary to foreigners