Teknoloji Destekli Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Derslerinin Öğrenci Başarısı ve Kalıcılığına Etkisi

Son yıllarda teknoloji hayatın her alanında kullanıldığı gibi eğitimde de kullanılmaya başlanmış ve verimli sonuçlar alınmıştır. Öğretim teknolojileri ile işlenen bir din kültürü ve ahlak bilgisi dersi hem kalıcılık hem de verimlilik bakımından geleneksel yöntemlerden çok daha iyi sonuçlar vermektedir. Bu düşüncelerden hareketle İstanbul ili, Ümraniye ilçesi, Hatice-Mehmet Ekşioğlu İlköğretim Okulu yedinci sınıf öğrencileri ile bir çalışma yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre öğretim teknolojileri ve materyaller yardımıyla işlenilen din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin daha verimli ve kalıcı olduğu ortaya çıkmıştır.

The Effects of Technology Support on Short and Long Term Student Achievement in the Culture of Religion and Knowledge of Ethics Courses

In recent years, the use of technology has become more common in education and the results are promising. Research studies show that these new technologies are more productive and provide better retention than those of the traditional methods. Introduction of these technologies should make the subject matter –i.e., Culture of Religion and Knowledge of Ethic- much more interesting for the students involved as well as provide long term benefits of greater retention and the better understanding of subject being thought. Under these views, a practice appliance has been done in the primary school of H.M. Ekflio¤lu in ‹stanbul. The results gathered from these studies strongly confirm these views.

___

Ayhan, H. (1999). Türkiye’de din eğitimi. İstanbul: İFAV Yayınları.

Bayraktar, M. F. (1997). İslam eğitiminde öğretmen-öğrenci münasebetleri. İstanbul: İFAV Yayınları.

Bilgin, B. (1998). Eğitim bilimi ve din eğitimi. Ankara: Gün Yayıncılık.

Bruntlett, S. (1999). Selecting, using and producing classroom-based multimedia. In M. Leask, & N.

Pachler (Ed.), Learning to teach using ICT in the secondary school. London: Miranda Net Fellows.

Demirel, Ö. (1998). Genel öğretim yöntemleri. Ankara: Kardeş Kitap ve Yayınevi.

Doğan, R. & Tosun, C. (2003). İlköğretim 4. ve 5. sınıflar için din kültürü ve ahlak bilgisi ve ahlak bilgisi öğretimi. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Göktaş, İ. & Bangir, G. (1999). Eğitimde yeni teknolojiler ve öğretmen. , adresinden 7 Haziran 2001 tarihinde edinilmiştir.

İnan, N. U. (1997). Bilgisayar destekli yabancı dil öğretimi. Yayımlanmamış doktora tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Özden, M. Y. & Çağıltay, N. E. & Çağıltay, K., Teknoloji ve eğitim: Ülke deneyimleri ve Türkiye için dersler. INET-TR97 İnternet Konferansları (http://www.egitim.aku.edu.tr/ozden1.htm Erişim: 25 Mayıs 2001)

Küçükahmet, L. (2001). Öğretim ilke ve yöntemleri. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Şimşek, Ö. (2000). İlköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin yazılı anlatım becerilerinin incelenmesi ve bilgisayar destekli yazılı anlatım. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.