İlahiyat Fakültesi Öğrencilerinin Problemleri - Dicle Üniversitesi Örneği -

Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de din eğitiminin problemleri bağlamında üniversite düzeyinde din eğitim ve öğretimi yapan kurumlardan İlahiyat Fakülteleri'ni, bu Fakültelerden biri olan Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi örneğinde incelemektir. Bu araştırma, Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin eğitim ve öğretimle ilgili problemlerini anlamaya ve böylece Türkiye'deki bütün İlahiyat Fakülteleri'nin sorunlarına ışık tutmaya çalışmaktadır. Anket, görüşme ve dolaysız gözlem tekniklerinin kullanıldığı makalede, çalışmanın anahtar kavramlarından olan ve öğrencilerin eğitimleri etrafında ortaya çıkarak onları olumsuz etkileyen sorunları ifade etmek üzere seçilen "problemler", öğrencilerin kendi görüş ve yaklaşımları esas alınarak tespit edilmektedir.

The Problems Of The Students At The Divinity Faculties –Case of Dicle University-

The aim of the study on your hand is to investigate the Divinity Faculties giving religious education and instruction in the level of university in the context of problems of religious education in Turkey in case of the Divinity Faculty, Dicle University. The research tries to understand the important educational and instructional problems of the students of Dicle University Divinity Faculty, and thus to shine a light on problems of all Divinity Faculties in Turkey. In the article, the techniques of poll, interview and direct observation are used.

___

Ay, M. E. (2000). İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin öğretim elemanlarından beklentileri. Gençlik Dönemi ve Eğitimi Semineri içinde (73-116). İstanbul: Ensar Neşriyat.

Ayhan, H. (1999). İlahiyat Fakültesi. Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi, 6, 255-268.

Bardakoğlu, A. (2001). İlahiyatçıların din söylemi. İslâmiyât, 4(4), 63-76.

Fırat, E. (1989). İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin problem olarak değerlendirdikleri eğitimleriyle ilgili konular. Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 6, 1-16.

Kaymakcan, R. (2006). Türkiye’de din eğitimi politikaları üzerine düşünceler. Ekev Akademi Dergisi, 27, 21-36.

Köylü, M. (2004). Çağdaş Bir Eğitim Yaklaşımı Olarak Aktif Eğitim Modeli (İlahiyat Fakültesi Örneği). Türkiye’de Yüksek Din Eğitiminin Sorunları, Yeniden Yapılanması ve Geleceği Sempozyumu: Bildiriler-Müzakereler, 16-17 Ekim 2003 içinde (ss. 27-45). Isparta: SDÜ İlahiyat Fakültesi Yayınları.

Özdemir, A. (2004). İlahiyat Fakültelerinde Arapça öğretiminin gerekliliği, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 10, 27-47.

Sencer, M., & Sencer, Y. (1978). Toplumsal araştırmalarda yöntem. Ankara: TODAİE.

Subaşı, N. (2003). Öteki Türkiye’de din ve modernleşme. Ankara: Vadi Yayınları

Taştan, A., Kuşat, A., & Çelik, C. (2001). Üniversite düzeyinde din öğretimi alan öğrencilerde eğitim sürecinde oluşan tutum ve davranış değişiklikleri. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11, 169-192.