Hafızlık Eğitimi ve Sorunları

Öz Hafızlık, Kur'an'ın tamamının ezberlenmesi olarak Peygamber döneminden beri süregelen geleneksel bir eğitimdir. İslam'ın kutsal kitabının ezberlenmesi ilk zamanlar onun saklanması bakımından önemli görülmüş olsa da daha çok bir ibadet olarak telakki edilmesi, bu eğitimin her devirde yaygın bir şekilde devamını sağlamıştır. Bu çalışmada, halen Türkiye'de yürütülmekte olan hafızlık eğitiminin bilimsel bir bakış açısı ile incelenerek değerlendirilmiştir. Günümüzde hafızlık eğitiminin amacı ve işlevi nedir? Hafızlık yaptıran kursların program ve yöntemleri uygun mudur? Hafızlık eğitiminin diğer problemleri nelerdir, bunların çözümü konusunda neler yapılabilir? Bu ve benzeri sorulara cevaplar aramak için, mevcut hafızlık eğitiminin geliştirilmesine yönelik bir alan araştırması gerçekleştirilmiştir. İstanbul'da köklü geçmişi ve hafızlık geleneği olan sekiz kursta öğrenci ve öğreticilerin görüşlerine müracaat edilerek yapılan çalışma sonucu elde edilen bulgular tartışılarak hafızlık eğitiminin sorunları konusunda tespitler yapılmış, bu tespitlerle bağlantılı olarak sorunların çözümünde yönelik teklifler getirilmiştir.

Memorizing The Qur’an and Problems in its Education

___

Baltacı, C. (2000). Türk eğitim sistemi içinde Kur'an Kursları. Kur'an Kurslarında Eğitim, Öğretim ve Verimlilik Sempozyumu. İstanbul: Ensar Neşriyat.

Büyükdinç, M. (2001). Sekiz yıllık kesintisiz zorunlu temel eğitim sonrası Kur- an Kurslarında eğitim ve öğretim. Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Basılmamış Yüksek Lisans Tezi.

Çelebi, A. (1983). İslam'da eğitim öğretim tarihi (çev: A. Yardım). İstanbul: Damla Yayınevi.

Diyanet İşleri Başkanlığı (1999). Kuruluşundan günümüze Diyanet İşleri Başkanlığı (1924-1997). Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı APK Dairesi.

Diyanet, (2000). Diyanet İşleri Başkanlığı Kuran Kursları ile öğrenci yurt ve pansiyonları yönetmeliği. Ankara

Diyanet İşleri Başkanlığı (2005). Diyanet İşleri Başkanlığı İstatistikleri 2004. Ankara.

Halife B. Hayyat. (2001). Tarihu Halife bin Hayyat (çev: A. Bakır). Ankara Ankara: Büro Basımevi.

İbn Hişam, (ts) es-Sirctü'n-nebcviyye (thk. M. es-Saka & İ. El-Ebyari & A. Şebli). Daru İbn Kesir.

İbn Sa’d (1957). et-Tabakatü'I-kübra. Beyrut.

Karaçam, İ. (1990). Sonsuz mucize Kur'an. İstanbul: Çağ Yayınevi.

Kazıcı, Z. (2004). Osmanlı'da eğitim öğretim. istanbul: Bilge Yayınları.

el-Kettani, M. A. (1993). et-Tcratibu 'I-idariyyc (çev: A. Özel). İstanbul: İz Yayıncılık.

Şengül, İ. (2004). Hz. Osman döneminde Kur'an-ı Kerim'in istinsahı, çoğaltılıp neşredilmesi, Kur'an'ın mucizevi korunması. istanbul: Işık Yayınları, 89-118.