Cami Cemaatine Göre Fransa’daki Türk Din Gö- revlilerinin İletişim Yeterlikleri

Öz İyi eğitim almış din görevlisi mesleğinde başarılı olmakta ve hizmet sunduğu kitleyi memnun etmektedir. Ancak sadece mesleki formasyona sahip olmakla bu sonuca ulaşmak her zaman mümkün olmaz. Din görevlisinin sahip olduğu mesleki formasyonuna işlerlik kazandırabilmesi, iletişim becerisiyle doğru orantılıdır. Yapılan dinî hizmetin ne anlam ifade ettiği, hizmeti alan cemaatteki yansımasıyla ölçülebilir. Bu açıdan çeşitli kategorilerdeki cemaatin din görevlilerini iletişim yeterliği açısından nasıl değerlendirdiği önemlidir. Bu anketli araştırmada, Fransa'da hizmet veren Türk din görevlilerinin cemaat tarafından iletişim yeterliği açısından nasıl değerlendirildiği ele alınmaktadır. Elde edilen bulgulara göre din görevlileri yetişkinlerle, geçlerle ve çocuklarla iletişimlerinde "Kısmen yeterli" bulunmuşlardır.

___

Akgönül, S. (2005). Dini ve kültürel perspektifler açısından Avrupa Birliğinin inşası: Din-devlet-devlet üstü kurumlar. III. Din şurası tebliğ ve müzakereleri (20- 24 Eylül 2004), Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları.

Akgönül, S. (2008). Din çok bağımlılık ve kimlik korkusu ekseninde Fransa Türkleri.

D. Danış ve V. İrtiş (Ed.), Entegrasyon ötesinde Türkiye’den Fransa’ya göç ve göçmenlik halleri, İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.

Akseki, A. H. (Cemaziyel-ahir, 1339). Medresetü’l-irşad, Sebilürreşad, 21, 538- 589.

Aziz, A. (1994). Araştırma yöntemleri-teknikleri ve iletişim. Ankara: Turhan Kitabevi.

Bilmen, Ö. N. (1986). Büyük İslam ilmihali. İstanbul: Bilmen Basım ve Yayınevi.

Buyrukçu, R. (1995). Din görevlisinin mesleği temsil gücü. Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.

Cebeci, S. (2003). Öğrenme ve öğretme süreçlerinde dini iletişim. İstanbul: İz Yayıncılık.

Cüceloğlu, D. (1998). İnsan ve davranışı (8. Basım). İstanbul: Remzi Kitabevi.

Danış, D., & Üstel F., (2008). Türkiye’den Fransa’ya göçün toplumsal ve tarihsel boyutları. D. Danış ve V. İrtiş (Ed.), Entegrasyon ötesinde Türkiye’den Fransa’ya göç ve göçmenlik halleri, İstanbul: Bilgi Üniversitesi Yayınları.

Diyanet İşleri Başkanlığı (2001). Din Görevlisi El Kitabı (3. Baskı). Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları.

Doğan, R. (2005). Avrupa’da Kur’an-ı Kerim ve dini bilgiler kursları: Problemler ve çözümler (Almanya örneği). III. Din şurası tebliğ ve müzakereleri (20-24 Eylül 2004), Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları.

Dökmen, Ü. (2000). İletişim çatışmaları ve empati (12. Baskı). İstanbul: Sistem Yayıncılık.

Harman, Ö. F. (2008a). Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Fransa’daki faaliyetleri. Avrupa Diyanet Aylık Dergi, 106.

Harman, Ö. F. (2008b). Fransa’da İslam ve Müslümanlar. Avrupa Diyanet Aylık Dergi, 106.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Dış İlişkiler ve Yurtdışı İşçi Hizmetleri Genel Müdürlüğü (2010). Yurtdışındaki vatandaşlarımızla ilgili sayısal bilg- iler. http://www.csgb.gov.tr/csgbPortal/diyih.portal?page=yv&id=1 Erişim: 12.10.2011.

Kaymakcan, R. (2005). Diyanet hizmetleri bağlamında Avrupa’daki Türk gençlerinin eğitimi. III. Din şurası tebliğ ve müzakereleri (20-24 Eylül 2004), Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları.

Köylü, M. (2000). Yetişkin din eğitiminin teorik temelleri., Samsun: Etüt Yayınları. Mountrose, P. (2000). Çocuklarla ve gençlerle iletişime geçmenin 25 yöntemi (F. C. Akbaş, Çev.). İstanbul: Kariyer Yayıncılık.

Öcal, M. (2003). Dünden bugüne din görevlileri ve mesleki yeterlikleri. Yaygın din eğitimi sorunları sempozyumu (28–29 Mayıs 2002), Kayseri: İlahiyat Bilimleri Vakfı Yayınları.

Öncül, R. (2000). Eğitim ve eğitim bilimleri sözlüğü. İstanbul: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.

Özek, A. (1991). İmam-hatip liseleri ve ehliyetli din işleri görevlisi yetiştirme işi. Din öğretimi ve din hizmetleri sempozyumu (8–10 Nisan 1988), Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları.

Özer, A. K. (ts.). İletişimsizlik becerisi. İstanbul.

Sağlam, İ. (2009). Batı Avrupa’da yaşayan Türklere göre din görevlileri ve cami etkinlikleri yeterliği. Bursa: Emin Yayınları.

Sancaklı, S. (2008). Değişen ve gelişen toplumsal hayatta din hizmetlerini yürüt- enlerin misyonu ve nitelikleri. I. Din hizmetleri sempozyumu (3-4 Kasım 2007), Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları.

Yılmaz, H. (2005). Camilerin eğitim fonksiyonu. İstanbul: Değerler Eğitimi Merkezi Yayınları.

Zihni, E. M. (1976). Nimet-i İslâm mufassal ilmihâl. İstanbul: Salah Bilici Kitabevi.