Sınıf Öğretmenliği Öğrencilerinin ÖğretmenlikMesleğine İlişkin Tutumları

Öğretmenlik, bireylerin öğrenmelerinin belli bir amaç doğrultusunda başlatılması, yönlendirilmesi ve gerçekleştirilmesi sürecine ilişkin etkinlikleri kapsar. Bu etkinlikleri yapan kişi de öğretmendir. Öğretmenlerin üstlenmiş oldukları roller ve bu rollere verilen değer, mesleklerine ilişkin tutumlarının göstergesi olabilmektedir.DinleyinFonetik olarak okuyun Sınıf öğretmenliği bölümü öğrencilerinin, öğretmenlik mesleğine ilişkin görüşlerini ortaya koymayı amaçlayan bu çalışmada taramaya dayalı betimsel yöntem kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde SPSS 17 paket programından yararlanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda bir bütün olarak öğretmenlik mesleğine ilişkin tutum puanlarının “orta” ve “yüksek” düzeyinde değer aldığı görülmektedir. Cinsiyet değişkenine göre erkek ve kız öğrencilerin tutum puanları arasında anlamlı bir farklılık görülmektedir. Özellikle öğretmenlik mesleğine ilişkin bayanların daha çok yatkın olduğu yönündeki genel kanı bu araştırma sonuçlarında da kendisini göstermiştir. Bu araştırma sonuçlarından hareketle; öğretmenlik mesleğine ilişkin tutumlar eğitim fakültelerinde diğer bölüm öğrencileri ile de çalışılarak araştırılabilir. Eğitim fakültelerinde öğrenim gören öğrencilerin tutumları nitel bir araştırma ile ortaya konulabilir

Sınıf Öğretmenliği Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları

Öğretmenlik, bireylerin öğrenmelerinin belli bir amaç doğrultusunda başlatılması, yönlendirilmesi ve gerçekleştirilmesi sürecine ilişkin etkinlikleri kapsar. Bu etkinlikleri yapan kişi de öğretmendir. Öğretmenlerin üstlenmiş oldukları roller ve bu rollere verilen değer, mesleklerine ilişkin tutumlarının göstergesi olabilmektedir.DinleyinFonetik olarak okuyun Sınıf öğretmenliği bölümü öğrencilerinin, öğretmenlik mesleğine ilişkin görüşlerini ortaya koymayı amaçlayan bu çalışmada taramaya dayalı betimsel yöntem kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde SPSS 17 paket programından yararlanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda bir bütün olarak öğretmenlik mesleğine ilişkin tutum puanlarının “orta” ve “yüksek” düzeyinde değer aldığı görülmektedir. Cinsiyet değişkenine göre erkek ve kız öğrencilerin tutum puanları arasında anlamlı bir farklılık görülmektedir. Özellikle öğretmenlik mesleğine ilişkin bayanların daha çok yatkın olduğu yönündeki genel kanı bu araştırma sonuçlarında da kendisini göstermiştir. Bu araştırma sonuçlarından hareketle; öğretmenlik mesleğine ilişkin tutumlar eğitim fakültelerinde diğer bölüm öğrencileri ile de çalışılarak araştırılabilir. Eğitim fakültelerinde öğrenim gören öğrencilerin tutumları nitel bir araştırma ile ortaya konulabilir. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, tutum, öğretmenlik mesleği   Teaching individuals to start learning a particular purpose, direction and implementation of activities related to the process covers. These events in the person making the teacher. Teachers' roles and these roles are undertaken by the value given, may be indicator of their attitudes to their profession. Part of the students in classroom teaching, this study aims to reveal their views on the teaching profession based on the descriptive method was used to scan. SPSS 17 package program was used to analyze the data. T test and one-way analysis of variance was used to analyze the data. Research on the attitude scores of the teaching profession as a whole as a result of "medium" and "high" value at the level seen that. Gender variable, no significant difference between male and female students' attitude scores seen. That women are more prone to the teaching profession, especially on the general opinion has shown itself in the results of this research. The consequences of this research, attitudes toward teaching students in faculties of education by working in other departments can be ascertained. Faculties of education of the students with the attitudes revealed by a qualitative research. Key Words: Teacher, attitude, teaching profession

___

Aydın, İ. (2006) Eğitim ve Öğretimde Etik, Ankara: Pegem Yayıncılık.

Başaran, İ.E. (1994) Eğitime Giriş, Kadıoğlu Matbaası, Ankara.

Bozdoğan, A.E., Aydın, D. ve Yıldırım, K. (2007) Öğretmen adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları, Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) 8 (2) 83- 97.

Bulut, İ. (2009) Öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine ilişkin tutumlarının değerlendirilmesi, Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 14, 13-24.

Bursalıoğlu, Z. (1998) Okul Yönetiminde Yeni Yapı ve Davranış, Pegem yayınları, Ankara.

Büyüköztürk, Ş. (2007) Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı, 8. baskı, Pegem Yayınları, Ankara.

Çapa, Y., Çil, N. (2000) Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik mesleğine Yönelik T utumlarının Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 18, 69-73.

Çapri, B., Çelikkaleli, Ö. (2008) Öğretmen Adaylarının Öğretmenliğe ilişkin T utum ve Mesleki Yeterlik İnançlarının Cinsiyet, Program ve Fakültelerine Göre İncelenmesi, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 9(15)33-53.

Çelik, F. (2009) Eğitim fakültesi öğrencilerinin öğretmenlik meslek bilgisi derslerine yönelik tutumları, Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanat lar Eğitim Fakültesi Dergisi, 25, 58-64.

Çeliköz, N., Çetin, F. (2004) Anadolu Öğretmen Lisesi Öğrencilerinin Öğretmenlik mesleğine Yönelik T utumlarını Etkileyen Etmenler. Milli Eğitim Dergisi, 16, 162.

Çil, N. (2000) Öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının farklı değişkenler açısından incelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, (18) 69 - 73.

Güleçen,S., Cüro,E., ve Semerci,N. (2008) Anadolu öğretmen lisesi öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine ilişkin tutumları. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 18( 1) 139-157.

Gürbüz, H., Kışoğlu, M. (2007) Tezsiz Yüksek Lisans Programına Devam EdenFen Edebiyat ve Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik T utumları, Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, 9(2) 71-83.

Hacıömeroğlu, G., Şahin T aşkın, Ç. (2010) Fen Bilgisi Öğretmenliği ve Ortaöğretim Fen ve

Matematik Alanları (OFMA) Eğitimi Bölümü Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İliskin T utumları, Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11 (1) 77–90.

Havighurst, R.J. ve Neugarten, B.L. (1967) Society and Education, Allyn and Bacon.

Hoşgörür,V., Kılıç, Ç., ve Dündar, H. (2002) Kırıkkale Üniversitesi sınıf öğretmenliği programı öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine karşı tutumları, M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 16, 91-100.

Kağıtççıbaşı, Ç. (1988) İnsan ve İnsanlar, İstanbul: Evrim Basım, Yayım ve Dağıtım.

Kuzgun, Y. (2000) Meslek Danışmanlığı, Ankara: Nobel Yayınları.

Özbek, R.,Kahyaoğlu, M. ve Özgen, N. (2007) Öğretmen adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Görüşlerinin Değerlendirilmesi. Sosyal Bilimler Dergisi, 9(2) 222-232.

Özkan, R. (2005) Birey ve Toplum Gelişiminde Öğretmenlik Mesleğinin Önemi, Milli Eğitim Dergisi, 33 (166)33-42.

Pehlivan, K.B. (2008) Sınıf Öğretmeni Adaylarının Sosyo-kültürel Özellikleri ve Öğretmenlik Mesleğine Yönelik T utumları Üzerine Bir Çalışma, Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 4 (2) 151-168.

Semerci, N., Semerci, Ç. (2004) T ürkiye‟de öğretmenlik tutumları, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 14 (1) 137-146.

Tanrıöğen, A. (1997) Buca Eğitim fakültesi Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik T utumları, PAÜ Eğitim Fakültesi Dergisi, 3, 55-58.

Uğurlu, C.T . (2007) Gevşek Yapılı Sistemler Olarak Okulların Üç Kavramı: Karar Verme, Liderlik ve Çatışma. A.Ü. Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi, 2 (3)15-30.

Üstüner, M. (2006) Öğretmenlik Mesleğine Yönelik T utum Ölçeğinin Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması, Eğitim Yönetimi Dergisi, 12 (45) 109-127.