MÜZİK ÖĞRETMENLERİNİN MESLEKİ YAŞANTILARINDA KARŞILAŞTIKLARI PROBLEMLER

Öz Bu çalışmada, Sivas il merkezinde görev yapmakta olan müzik öğretmenlerinin mesleki yaşantılarında karşılaştıkları problemler üzerinde durulmuş ve müzik öğretmenlerinin mesleki yaşantılarına etki eden unsurların neler olduğunun ortaya konulması amaçlanmıştır. Anket soruları hazırlanırken müzik öğretmenlerinin mesleki yaşantılarında karşılaştıkları sorunlar görüşme tekniğinden faydalanılarak tespit edilmiş ve bu sayede anket soruları için yeterli veri oluşturulmuştur. Bu bağlamda, anket yöntemi uygulanan çalışmada, ölçeğin genel tutarlılığını ve soru türdeşliğini ölçen Cronbach Alfa katsayısı 0.87 olarak bulunmuştur. Bireylerin sorulara verdikleri cevapların güvenirliğini ölçmek için test-tekrar test yöntemi uygulanmış ve korelasyon katsayısı 0.82 olarak elde edilmiştir. Bu çalışmada müzik öğretmenlerinin mesleki yaşantılarında eğitimsel, sosyal ve psikolojik boyutlarda problemler yaşadığı sonucuna ulaşılmış ve elde edilen sonuçlara ilişkin önerilere yer verilmiştir.

___

AKGÜN, G. (2006). Müzik Öğretmenlerinin Lisans Eğitimlerinden ve Çalışma Ortam- larından Kaynaklanan Sorunları. Kastamonu: Eğitim Dergisi Cilt: 14, No: 2.

IŞIKHAN, V. (2004). Çalışma Hayatında Stres ve Başa Çıkma Yolları. Ankara: Sandal Yayınları

GÜN, E. (2009). İlköğretim Okulu Müdürlerinin Müzik Derslerine İlişkin Yaklaşımları (Burdur ve Isparta İlleri Örneği). Samsun: OMÜ. Bildiriler – 8. Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu.

KARASAR, N. (2010). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

ÖZDEN, Y. (1999). Eğitimde Dönüşüm Eğitimde Yeni Değerler, Ankara: Pegem A Yayınları.

UÇAN, A. (1986). Türkiye’de Müzik Öğretmenliği Eğitimi.. Marmara Üniversitesi Ata- türk Eğitim Fakültesi ve Teknik Eğitim Fakültesi. 1. Ulusal Eğitim Sempozyu- mu. İstanbul: Marmara Üniversitesi.