Subklavyen arter tıkayıcı hastalıklarında endovasküler tedavinin etkinliği

Amaç: Bu retrospektif çalışmanın amacı, subklavyen arter tıkayıcı hastalıklarında endovasküler tedavinin başarısını ve klinik sonuçlarını değerlendirmek ve bu sonuçları cerrahi tedavi yöntemleri ile karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: 1994-2009 yılları arasında mevcut klinik semptomları ile  görüntüleme yöntemleri renkli Doppler ultrasonografi (RDUS), Dijital Subtraksiyon Anjiyografi (DSA) sonrasında subklavyen arter stenozu ve/veya oklüzyonu saptanan 14’ü (%37,8) kadın, 23’ü (%62,2) erkek olan ve yaşları ortalama 56,4 (22 ile 82 yıl arasında değişen) 37 hastada mevcut 38 lezyona balon anjiyoplasti ve/veya stent implantasyonu ile endovasküler tedavi uygulandı. Tedavi sonrasında hastaların kontrolleri önceden planlanmış sürelerde klinik ve RDUS ile takipleri yapıldı. Bulgular: Lezyonların 32’si sol (%84,2), 6’sı sağ (%15,8) yerleşimliydi. Olguların 7’si (%18,4) oklüzyon, 31’i (%81,6) stenoz idi. Stenoz oranı RDUS’de %50’den fazla, DSA’da ise ortalama %83,2 idi. Stenotik lezyonlar için teknik başarı %100 idi. Oklüde olan 3 lezyon geçilemediği için bu hastalara endovasküler tedavi yapılamadı. Bu nedenle oklüzyonlar için teknik başarı %57 idi. Komplikasyon olarak işlem sırasında bir hastada ekstravazasyon ve subklavyen arter proksimalinde trombotik oklüzyon gelişmesi üzerine ekstravazasyon mevcut segmente stent greft ve proksimaldeki oklüzyona ayrı bir stent implantasyonu yapıldı. Bir hastada ise distal embolizasyon gelişmesi üzerine 1,5 saat boyunca 5 mg t-PA infüzyonu yapıldı ve rekanalizasyon sağlandı. Takibi yapılabilen hastalarda erken (0-3 ay) ve orta (3-6 ay) dönem için primer ve sekonder patensi oranı %100 iken geç (6-12 ay) dönem için primer patensi %95,5, sekonder patensi ise %100 olarak bulundu. Sonuç: Subklavyen arter tıkayıcı hastalıklarında endovasküler tedavi teknik ve klinik olarak cerrahi tedaviye alternatif etkin ve güvenli bir yöntemdir.

Efficacy of endovascular treatment of subclavian artery occlusive diseases

Purpose: The purpose of this retrospective study was to evaluate the technical success and clinical outcomes of endovascular procedures and to compare them with the surgical procedures of subclavian artery occlusive diseases.Material and Methods: Between 1994 and 2009, 37 patients with clinical symptoms secondary to subclavian artery stenoses and/or occlusion were diagnosed by color Doppler ultrasound (CDUS) or Digital Subtraction Angiography (DSA). 14 (37.8%) of these patients were female and 23 (62.2%) were male; mean age was 56.4 (arange 22-82). 38 lesions were treated with balon anjioplasty and/or stent placement. After treatment, patients’ follow-ups were performed by CDUS and clinically.Results: 32 (84.2%) of lesions were found on the left and 6 (15.8%) were on the right side. Technical success rate for stenotic lesions was 100%. We couldn’t achieve to pass through 3 occlusions and so the technical success rate for occlusions was 57%. As a complication, in one patient during the procedure thrombotic occlusion in the proximal segment of subclavian artery and extravasation in the mid segment were encountered. Another stent and a stent graft were used to treat these complications. In another patient, because of distal thromboembolic occlusions, 5 mg t-PA infusion for 1.5 hour was applied and recanalisation was obtained. For early (0-3 months) and mid (3-6 months) terms primary and secondary patency rate was 100%. We found primary patency rate 95.5% and secondary patency rate 100% for late term (6-12 months).Conclusion: Endovascular treatment of subclavian artery occlusive diseases is technically and clinically effective and safe procedure and alternative to surgery. 

___

  • 1. AbuRahma FA, Robinson PA and Jennings TG. Carotid-subclavian bypass grafting with polytetrafluoroethylene grafts for symptomatic subclavian artery stenosis or occlusion: A 20- year experience. J Vasc Surg. 2000;32:411-9.
  • 2. Rodriguez-Lopez JA, Werner A, Martinez R, Torruella LJ, Ray LI, Diethrich EB. Stenting for atherosclerotic occlusive disease of the subclavian artery. Ann Vasc Surg. 1999;13:254-60.
  • 3. Patel SN, White JC, Collins JT, Gary A, Daniel AG, Jenkins JS et al. Catheter-Based Treatment of the Subclavian and Innominate Arteries. Catheterization and Cardiovascular Interventions. 2008;71:963-8.
  • 4. Valji K. Vascular and Interventional Radiology, 2th Ed. California: W.B. Saunders Company. 2006.
  • 5. Kadwa AM, Robbs JV. Gangrenous fingers: the tip of the iceberg. J R Coll Surg Edingb. 1990;35:71-4.
  • 6. Hüttl K, Nemes B, Simonffy A, Entz L, Berczi V. Angioplasty of the Innominate Artery in 89 Patients: Experience over 19 Years. Cardiovasc Intervent Radiol. 2002;25:109-14.
  • 7. Schillinger M, Haumer M, Schillinger S. Risk stratification for subclavian artery angioplasty: Is there an increased rate of restenosis after stent implantation? J Endovasc Ther. 2001;8:550-7.
  • 8. Staikov IN, Do DD, Remonda L, Mattle H, Baumgartner R, Schroth G. The site of atheromatosis in the subclavian and vertebral arteries and its implication for angioplasty. Neuroradiology.1999;41:537-42.
  • 9. Henry M, Amor M, Henry I, Ethevenot G, Tzvetanov K, Chati Z. Percutaneous transluminal angioplasty of the subclavian arteries. J Endovasc Surg. 1999;6:33-41.
  • 10. Kumar K, Dorros G, Bates MC, Palmer L, Mathiak L, Dufek C. Primary stent deployment in occlusive subclavian artery disease. Cathet Cardiovasc Diagn. 1995;34:281-5.
  • 11. Brountzos EN, Petersen B, Binkert C, Panagiotou I, Kaufman JA. Primary stenting of subclavian and innominate artery occlusive disease: A single center’s experience. Cardiovasc Intervent Radiol. 2004;27:616-23.
  • 12. Cina CS, Safar HA, Lagana A, Arena G, Clase CM. Subclavian carotid tranposition and bypass grafting, consecutive cohort study and systemic review. J Vasc Surg. 2002;35:422-9.
  • 13. Sixt S, Rastan A, Schwarzwalder U. Results After Balloon Angioplasty or Stenting of Atherosclerotic Subclavian Artery Obstruction. Catheterization and Cardiovascular Interventions. 2009;73:395-403.
  • 14. Law MM, Colburn MD, Moore WS, QuinonesBaldrich WJ, Machleder HI, Gelabert HA. Carotidsubclavian bypass for brachiocephalic occlusive disease. Stroke. 1995;26:1565-571.
  • 15. De Vries JP, Jager LC, Van den Berg JC. Durability of percutaneous transluminal angioplasty for obstructive lesions of proximal subclavian ar
Cukurova Medical Journal-Cover
  • ISSN: 2602-3032
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1976
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Mide kanser cerrahisi sonrası dren sıvısındaki yüksek amilaz değerinin etkisi: Bu bir komplikasyon mu yoksa sadece şüpheli biyokimyasal bir ölçüm mü?

Mustafa HASBAHÇECİ, Merve Büşra CENGİZ, Adem AKÇAKAYA, Fatma Ümit MALYA, Enver KUNDUZ, Hüseyin Kazım BEKTAŞOĞLU

Nesbit yöntemi ile tedavi edilen konjenital penil kurvatür hastalarında uzun dönem sonuçları

Umut ÜNAL, Hakan ERÇİL, Erbay TÜMER, Ergun ALMA, Güçlü GÜRLEN, Nevzat Can ŞENER, Zafer Gökhan GÜRBÜZ, Yalçın EVLİYAOĞLU

Multiple myelom’da kromozomal aberasyonlar: klinik sonuçlar ve bortezomib’ e yanıt

Semra Paydaş, Arbil Açıkalın, Emine Kılıç Bağır, Perihan Alsancak

Çocuklarda psödotümör serebri: etyoloji, klinik bulgular, prognoz

Gülen GÜL MERT, Neslihan ÖZCAN, Şeyda BEŞEN, Kemal YAR, Özlem HERGÜNER, Faruk İNCECİK, Şakir ALTUNBAŞAK

Hastane içi erişkin kardiyopulmoner resüsitasyon uygulamalarının kılavuzlara uygunluk düzeyi: tek merkez deneyimi

Nail ÇALIŞKAN, Polat DURUKAN, Necmi BAYKAN, Nesıj Doğan KAYMAZ, Ferhan ELMALI, Cemil KAVALCI

Antenatal magnezyum ile prematüre morbiditelerindeki değişiklikler

Ferda ÖZLÜ, Caner HACIOĞLU, Selim BÜYÜKKURT, Hacer YAPICIOĞLU, Mehmet SATAR

İntihar amaçlı olmayan kendine zarar verme davranışı ve intihar ilişkisi; tanı, borderline kişilik bozukluğu ve mizaç ve karakter özelliklerinin rolü

Aylin KÜÇÜK, Seçil ÇETİNKAYA

Cilt kanserlerinde lenfosintigrafi ve cerrahi gama prob ile sentinel lenf nodu biyopsisinin minimal invaziv cerrahi yaklaşımındaki rolü

İsa Burak GÜNEY, Kadir Alper KÜÇÜKER

Popliteal ven tutulumu olmayan akut iliofemoral ven trombozunun ultrasonla hızlandırılmış kateter aracılı trombolitik tedavisi: erken ve orta dönem sonuçlar

Emre KUBAT, Celal Selçuk ÜNAL, Aydın KESKİN, Erdem ÇETİN

Türkiyede bir araştırma hastanesinde yatan hasta servisindeki çocuklarda psikomotor gelişimin tarama sonuçları

Cem Gökçen, Ali Evren Tufan, Fatih Akın, Gülen Güler Aksu, Meryem Özlem Kütük, Ayşenur Kardaş, Ayşe Sevde Sarp