Mezuniyet merkezlerinin Türkiye'deki ortopedi cerrahlarinin akademik kariyerine etkisi

Amaç: Bu çalışmanın amacı, ortopedi cerrahlarının mezuniyet merkezlerinin akademik kariyerlerini etkileyip etkilemediğini değerlendirmektir.Gereç ve Yöntem: Bu gözlemsel çalışmada, Türkiye’de çalışan 1767 ortopedi cerrahının eğitim ve çalışma bilgilerine ulaştık. Ortopedi cerrahlarının mezuniyet merkezi ve şehri, güncel çalışma yeri, güncel akademik durumu ve meslekteki çalışma süresi internet üzerinden araştırıldı. Mezuniyet merkezlerine göre ortopedi cerrahları, üniversite hastanesi ve eğitim ve araştırma hastanesi olmak üzere iki gruba ayrıldı. Bulgular: Ortopedi cerrahlarının mevcut çalıştıkları yerlerin mezuniyet merkezleri ve şehirleri ile anlamlı ilişkisi vardı. Ayrıca, ortopedi cerrahlarının akademik statüleri mezuniyet merkezleri ile anlamlı bir ilişki içerisindeydi; ancak, mezuniyet şehri ve akademik kariyer arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Regresyon analizlerine göre, üniversite hastanelerinden mezun olan ortopedi cerrahlarının üniversite hastaneleri ve özel hastanelerde çalışma olasılıkları daha yüksekti. Ayrıca, üniversite hastanelerinden mezun olan ortopedi cerrahlarının, eğitim ve araştırma hastanelerinden mezun olanlara göre akademik bir kariyere sahip olma olasılığı daha yüksekti.Sonuç: Türkiye'de üniversite hastanelerinden mezun olan ortopedi cerrahlarının üniversite hastanelerinde çalışma ve akademik kariyere sahip olma olasılığı daha yüksekti.

Effect of graduation centers on the academic career of orthopedic surgeons in Turkey

Purpose: The aim of this study was to assess whether orthopedic surgeons’ graduation centers affect their academic career.Materials and Methods: In this observational study, we have reached the education and working information of 1767 orthopedic surgeons currently working in Turkey. Orthopedic surgeons’ graduation center and city, current affiliation, current academic status and duration of practice were investigated through the web. According to their graduation center, orthopedic surgeons were divided into two groups as a university hospital and training and research hospital. Results: Orthopaedic surgeons’ current affiliations were significantly associated with their graduation centres and cities. Besides, orthopaedic surgeons graduated from university hospitals were more likely to have an academic career than those graduated from training and research hospitals; however, no significant association was found between the city of graduation and academic career. According to regression analysis, orthopedic surgeons graduated from university hospitals were more likely to affiliate in university hospitals and private hospitals. Conclusion: Orthopedic surgeons graduated from university hospitals were significantly more likely to affiliate in university hospitals and to have an academic career in Turkey.

___

  • 1. Tanacan H. Turk Ortopedisinin Tarihcesi. Acta Orthop Traumatol Turc. 1993;27:151-9.
  • 2. Park DK, Rhee JM, Wu B, Easley K. Factors related to choosing an academic career track among spine fellowship applicants. Spine (Phila Pa 1976). 2013;38:425-33.
  • 3. Fan B, Raman T, Benevenia J, Berberian W. Predictors of career choice in academic medicine among orthopedic surgery residents. J Bone Joint Surg Am. 2014;96(1):e6.
  • 4. Ahn J, Donegan DJ, Lawrence JT, Halpern SD, Mehta S. The future of the orthopedic clinician-scientist: part II: Identification of factors that may influence orthopedic residents' intent to perform research. J Bone Joint Surg Am 2010;92:1041-6.
  • 5. Hake ME, Lee JJ, Goulet JA. Publication productivity of early-career orthopedic trauma surgeons. Orthopedics. 2016;39:e26-30.
  • 6. Namdari S, Jani S, Baldwin K, Mehta S. What is the relationship between number of publications during orthopedic residency and selection of an academic career? J Bone Joint Surg Am. 2013;95:e45.
  • 7. TUBITAK ULAKBIM, Sağlık Bilimlerinde Türkiye’nin Bilimsel Yayın Performansı (2012-2014), http://cabim.ulakbim.gov.tr/bibliyometrikanaliz/turkiye-bilimsel-yayin-performans-raporlari/.
Cukurova Medical Journal-Cover
  • ISSN: 2602-3032
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1976
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

DSÖ lepra tedavi kılavuzu: farmakovijilansa odaklanma

Pugazhenthan THANGARAJU, Sajitha VENKATESAN

Akut alevlenme ile yatırılan kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan hastalarda hasta-hekim iletişimi

Hülya BULUT, Erol OZAN, Erol ÖZMEN, Pınar ÇİMEN

Tip 2 diabetes mellitusu olan Türk yetişkinlerde tamamlayıcı ve alternatif tıp ve özetkililik düzeyi

Handan Zincir, Alime Selçuk Tosun, Elif Eliş

Sağlık çalışanlarında fiziksel aktivite ile yaşam kalitesi ilişkisi

Duygu İlke YILDIRIM, Ahmet Yıldırım, Mehmet Ali Eryılmaz

Cilt kanserlerinde lenfosintigrafi ve cerrahi gama prob ile sentinel lenf nodu biyopsisinin minimal invaziv cerrahi yaklaşımındaki rolü

İsa Burak GÜNEY, Kadir Alper KÜÇÜKER

Beyin tümör cerrahisi geçiren hastalarda gövde kontrolü fonksiyonel durumla ilişkilidir

Melda SOYSAL TOMRUK, Evrim GÖZ, Yeşim ŞENGÜL, Orhan KALEMCİ

Akut ST elevasyonlu miyokard enfarktüslü hastalarda aritmiler

İhsan DURSUN, Mustafa Beğenç TAŞCANOV

Evre 3-4 vajinal cuff prolapsusu tedavisinde konvansiyonel enstrümanlar kullanılarak sakrospinöz ligament fiksasyon sonuçları

Hanifi ŞAHİN, İbrahim YALÇIN, Eda Adeviye ŞAHİN, Mustafa Erkan SARI, Ali AYHAN

Acil servise başvuran baş dönmesi olan hastaların değerlendirilmesi

Mürsel KOÇER, Akkan AVCI, Müge GÜLEN, Begüm Şeyda AVCİ, Salim SATAR, Filiz KOÇ

Erişkin hastalarda genel ve rejyonel anestezinin kemik belirteçleri ve kırık iyileşmesi üzerine uzun dönem etkileri

Ebru BİRİCİK, Feride KARACAER, Ersel GÜLEÇ, Murat ILGINEL, Selçuk MATYAR, Ömer Sunkar BİÇER, Dilek ÖZCENGİZ