Acil serviste akut pankreatit tanısı alan hastalarda nötrofil lenfosit oranının tanısal değeri

Amaç: Artmış nötrofil sayısı ile birlikte azalmış lenfosit sayısı ağır sepsis, bakteremi ve cerrahi stres ile bağlantılıdır. Beyaz kan hücrelerinin bu farklı iki kompanentinin birbirine oranıyla bulunan nötrofil-lenfosit oranı (NLR), cerrahi ve inflamasyon durumlarını değerlendirmede kullanılmaktadır. Biz bu çalışmada akut pankreatit hastalarda, biliyer ve non-biliyer pankreatitli hastaların ayrımında NLR’nin prognostik değerini araştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Ocak 2011 ve Temmuz 2014 tarihleri arasında akut pankreatit tanısı almış 18 yaşından büyük hastalar geriye dönük olarak değerlendirmeye alınmıştır. Hastalar etyolojik olarak biliyerpankreatit ve non-biliyerpankreatit olarak ikiye ayrıldı. Bulgular: Çalışmaya 255 akut pankreatitli hastanın yaş ortalaması 59±18 yıl olup, 81 tanesi (%36) erkekti. Etiyolojik faktörlere bakıldığında biliyer pankreatitli hasta sayısı 144 (%64) non-biliyer pankreatitli hasta sayısı 81 (%36) idi. Hastaların fizik muayene ve laboratuar bulguları, pankreatit etyolojisine göre karşılaştırıldığında Beyaz kan hücreleri ve nötrofil değerlerinin non-biliyer pankreatit grubunda anlamlı olarak yüksek olduğu görüldü. Sonuç: Bulgularımıza göre NLR akut pankreatitte yüksek bulunmasına rağmen non-biliyer ve biliyer pankreatit arasında NLR değerinde istatiksel olarak anlamlı bir değişme olmamıştır.

Diagnostic value of neutrophil-to-lymphocyte ratio in emergency department patients diagnosed with acute pancreatitis

Purpose: Decreased lymphocyte count and increased neutrophil count may be associated with severe sepsis, bacteremia, and surgical stress. The neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) may be used to assess inflammatory conditions and surgery. We evaluated whether NLR may be useful in the differentiation between biliary and nonbiliary acute pancreatitis. Material and Methods: Data from patients aged > 18 years who were diagnosed with acute pancreatitis between January 2011 and July 2014 were evaluated retrospectively. Patients were grouped as having biliary or nonbiliary pancreatitis. The white blood cell, neutrophil, and lymphocyte counts and NLR were evaluated and compared between the 2 groups. Results: In the 225 patients with acute pancreatitis (mean age, 59±18 y; 81 male patients [36%]), most patients had biliary pancreatitis (biliary, 144 patients [64%]; nonbiliary, 81 patients [36%]). Frequency of hypertension and mean arterial pressure were lower in patients who had biliary than nonbiliary pancreatitis. The mean white blood cell, neutrophil, and platelet counts were greater in patients who had nonbiliary than biliary pancreatitis. Conclusions: Although the NLR was increased in acute pancreatitis, there were no differences in NLR between patients who had biliary or nonbiliary acute pancreatitis. Therefore, the NLR is not useful in differentiating biliary from nonbiliary acute pancreatitis.
Cukurova Medical Journal-Cover
  • ISSN: 2602-3032
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1976
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

İnguinal kanala mesane herniasyonu: İnguinal herninin önemli bir ayırıcı tanısı.

Süleyman Solak, Yahya Acar, Emin Uysal

Parmakta granülositik sarkom: olgu sunumu

Aysin POURBAGHER, Merve ÖZEN, Hülya ASLAN, Sermin TOK, Emrah KOCER

Tip 2 Diyabet Mellitusda Glikozile Hemoglobin (HbA1c) ve Artış Ortalama Trombosit Hacmi Arasındaki İlişki

Fatih Şahbaz, Faruk Kılınç

Kronik subdural hematomu olan ileri yaş hastalarda uyanık burr hole drenajın değerlendirilmesi: 3 yıllık bir retrospektif analiz

Serdal Albayrak, İbrahim Atçı, Necati Üçler, Hakan Yılmaz, Metin Kaplan

Maternal serbest testosteron ve dehidroepiandrosteron sülfatın preeklampsideki rolü

Çağdaş Çöllüoğlu, Cenk Gezer, Atalay Ekin, Sefa Kurt, Ulaş Solmaz, Cüneyt Taner, Mehmet Özeren

Akut pankreatit sonucunun tahmininde bilgisayarlı tomografi şiddet indeksinin rolü

Asim Laharwal, Arshad Rashid, Ajaz WANİ, Mohammad Abbass, Showkat Kakroo, Manzoor Chalkoo

Epizyotomi skarında gelişen endometrioz

Mine TAŞKIN, Emine ÖZTÜRK, Ertan ADALI, Engin UZGÖREN

Nöroborelyoz ve otoimmünite, Guillain Barre Sendromu: iki olgu sunumu

Şule TÜRKOĞLU, Elif BOLAÇ, Serpil YILDIZ, Abdulkadir KÜÇÜKBAYRAK, Fatma SIRMATEL, Nebil YILDIZ

Bilateral laparoskopik adrenalektomi yapılan çocukta anestezik yaklaşım

Mediha TÜRKTAN, Murat ALKAN, Dilek ÖZCENGİZ

Geç tanı konulan 38 klasik fenilketonurili hastanın nörolojik açıdan değerlendirilmesi

Zeliha Haytoğlu, Özlem Hergüner, Süreyya Soyupak, Ali Topaloglu, Bilgin Yüksel, Güler Özer, Neslihan Mungan