BASEL II STANDARTLARI’NIN KOBİ’LER ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK ANKET UYGULAMASI

Basel-II bankaların sermaye yeterliliği standartlarını yeniden belirleyen ve risk yönetimini ön plana çıkaran kapsamlı bir düzenlemedir. 2007 yılının başında Avrupa Birliği ve G-10 ülkelerinde, 2009 yılından itibaren ise ülkemizde uygulanacaktır. Basel-II standartları ile bankaların risk ölçüm ve kapasitelerinin artması ve böylece daha sağlam bir bankacılık sistemine sahip olmaları hedeflenmektedir. Basel-II düzenlemeleri bankacılık ve finans sistemine yönelik olmakla birlikte, sistemden kredi kullanmak isteyen KOBİ’leri de çok yakından ilgilendirmektedir. Basel-II standartları ile geleneksel kredilendirme sürecinden, risk odaklı kredilendirme sürecine geçilerek KOBİ’lerin kullanacakları kredilerin vadesi, miktarı, fiyatı ve teminatları etkilenecektir.2009 başından itibaren Türkiye’de uygulamaya konulması planlanan uluslararası Basel-II Standartları’nın ülkemizdeki KOBİ’ler tarafından anlaşılması ve uygulanmasına, Basel-II’ye geçiş sürecinde firmaların yaşayacağı finansman sorunlarının belirlenmesine, Basel-II Standartları’nın KOBİ’ler üzerinde yaratacağı potansiyel rekabetin araştırılmasına yönelik olarak bir anket formu hazırlanarak uygulanmıştır. Anket sonuçlarına göre Amasya ili KOBİ’leri Basel-II kriterlerinden haberdar olup, geçiş sürecini sorunsuz yaşayacaklarını düşünmektedirler.
Anahtar Kelimeler:

Basel-II, KOBİ, KOBİ kredileri

A SURVEY ON ANALYZING THE IMPACT OF BASEL II STANDARDS OVER SMES

Basel-II is a comprehensive arrangement that determines the standards of capital adequacy of banks and brings risk management in the foreground. It will be performed in European Union and G-10 countries beginning from 2009 and in our country beginning from 2009. The targets of Basel-II standards are increasing the risk measurement and capacity of banks and in this way providing to have a stronger banking system. However Basel-II arrangements are intended for banking and finance system, it concerns SMEs closely that want to use credit from system. Crossing from process of traditional credit granting to process of risk focused credit granting with Basel-II, period, volume, price and guarentee of credits that will be used by SMEs will be affected.A survey was conducted for determining SMEs’ level of understanding and performing the international Basel-II standards that are planned to put into practice in Turkey beginning from 2007, for determining the financing problems of firms in process of transition to Basel-II, for researching the potential competition between SMEs created by Basel-II standards. According to results of survey the SMEs of Amasya have knowledge about Basel-II criteria and think that they will not face any problems in the process of transition.

___

  • ACAR BOYACIOĞLU, M. (2005), “Avrupa Birliğine Giriş Sürecinde Basel II Kriterlerinin KOBİ’lerin Finansmanı Üzerine Etkileri”, 4.Orta Anadolu İşletmecilik Kongresi Bildiriler Kitabı, TOBB Üniversitesi, Ankara, 159-166.
  • ALTMAN, E.I., SABATO, G., "Effects of the New Basel Capital Accord on Bank Capital Requirements for SMEs", Journal of Financial Services Research, 28,2005, 15-42.
  • ARAS, G., "Basel-II Uygulamasının KOBİ'lere Etkileri ve Geçiş Süreci", Yıldız Teknik Üniversitesi,Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2005.
  • AYADİ, R., ve ROSSİ,F.D., “Practical Implications of the New Capital Accord for the European Banking Systems Results&Analysis of Industry Survey”, Working Paper, 2002, 1-14.
  • BABUÇCU, Ş., Bankalarda Risk Yönetimi, Akademi Yayınevi, Ankara, 2005
  • Bank for International Settlements, "International Convergence of Capital Measurement and Capital Standards", 2004, www.bis.org .
  • Bank for International Settlements, "Implementation of Basel II: Practical Considerations", 2004, www.bis.org
  • Basel II for SMEs", UEAPME, www.sme-baseI2.com
  • BDDK, "Basel-II Sayısal Etki çalışması (QIS-TR) Değerlendirme Raporu", BDDK Araştırma Dairesi, 2004.
  • İLSEVEN, N., (2005), “Yeni Uluslararası Bankacılık Mimarisi: Basel-II ve KOBİ'lerin Finansmanı, Etkiler, Beklentiler” Türkiye Finans Yöneticileri Vakfı, İstanbul, .
  • POWELL,.A., (2004), ''Basel II and Developing Countries: Sailing through the Sea of Standards", Universidad Turcuato Di Tela and The World Bank.
  • TBB, (2000), “Sermaye Yeterliliğ Konusunda BIS Tarafından Getirilen Yeni Öneriler ve Değerlendirilmesi”, www.tbb.org.tr.
  • YAYLA, M., KAYA, Y.T., (2005), "Basel-II, Ekonomik Yansımaları ve Geçiş Süreci", BDDK, Araştırma Dairesi Çalışma Raporu, 3.
  • YILMAZ M.K., ve KÜÇÜKÇOLAK A., (2006) “Basel-II Uygulamlarının KOBİ’lere Etkileri ve İMK Şirketlerinin Bu Açıdan Değerlendirilmesi” 5.Orta Anadolu İşletmecilik Kongresi Bildiriler Kitabı, 15-17 Haziran.2006, GOPÜ, Tokat, 218-232.
İzmir İktisat Dergisi-Cover
  • ISSN: 1308-8173
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNDE FİNANSAL GÜÇ DERECELERİNİN TAHMİNİNDE YAPAY SİNİR AĞLARI VE ÇOK DEĞİŞKENLİ İSTATİSTİKSEL ANALİZ TEKNİKLERİNİN PERFORMANSLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

MELEK ACAR BOYACIOĞLU, YAKUP KARA

YATIRIMCI DUYARLILIĞININ İMKB SEKTÖR GETİRİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

SERPİL CANBAŞ, SERKAN YILMAZ KANDIR

FİNANSAL OPSİYONLARLA REEL OPSİYONLARIN KARŞILAŞTIRILMASI VE GERÇEK BİR YATIRIM PROJESİNDE REEL OPSİYONLARIN HESAPLANMASI

OKTAY TAŞ, ÇAĞDAŞ YAŞAROĞLU, KAYA TOKMAKÇIOĞLU

TÜRKİYE’DEKİ A VE B TİPİ YATIRIM FONLARI PERFORMANSININ DEVAMLILIĞININ PARAMETRİK VE PARAMETRİK OLMAYAN YÖNTEMLERLE DEĞERLENDİRİLMESİ

VELİ AKEL

TÜRKİYE VE AVRUPA BİRLİĞİ PİYASALARI ARASINDAKİ KORELASYON DÜZEYİNİN İNCELENMESİ

HAKAN SARITAŞ

HALKA AÇIK FİRMALARIN BETA KATSAYILARININ REGRESYON MODELİ İLE TESPİTİ VE HALKA AÇIK OLMAYAN FİRMALARA YÖNELİK UYGULANABİLİRLİĞİ

METİN KAMİL ERCAN, M. BAŞARAN ÖZTÜRK, İLHAN KÜÇÜKKAPLAN, E. SAVAŞ BAŞCI, KARTAL DEMİRGÜNEŞ

İMKB İLE BAZI ÖNDE GELEN GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE BORSALARI ARASINDAKİ BÜTÜNLEŞMENİN TEMEL ENDEKS VE ANA SEKTÖR ENDEKSLERİ TEMELİNDE ANALİZİ

LEVENT ÇITAK, ONUR GÖZBAŞI

İŞLETMELERDE FİNANSAL YENİDEN YAPILANMA DİNAMİKLERİ: ÖRNEK OLAY ANALİZİ

G. CENK AKKAYA, N. MİNE TÜKENMEZ

BASEL II STANDARTLARI’NIN KOBİ’LER ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK ANKET UYGULAMASI

NEVİN YÖRÜK

STOKASTİK OYNAKLIK MODELİ İLE İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASINDA KALDIRAÇ ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Yeliz YALÇIN