HÜCRESEL ÜRETİM SİSTEMİNDE MAKİNE-PARÇA AİLELERİNİN OLUŞTURULMASINDA DENGELİ TALEP-KAPASİTE VE DENGESİZ TALEP-KAPASİTE DURUMUNUN ANALİZİ

Günümüzde müşteri isteklerinin farklılaşması ürün çeşitliliğinin artmasına ve atölye tipi üretime (kesikli üretim) karşı eğilim arttırmıştır. Buradan hareketle grup teknolojisi yaklaşımı ortaya çıkmıştır.Grup Teknolojisi (GT), orta çeşitlilik ve hacimdeki parçaların diğer üretim sistemlerine göre daha ekonomik olarak üretilebildiği bir üretim sistemi ve bilinen bir görevi gerçekleştirmek için, verilen durum ya da nesnelerin özellikleri arasındaki yakınlıktan istifade eden bir felsefedir.Hücresel Üretim Sistemi(HÜS), GT’nin atelye düzenine uygulanmasıdır. Hücresel üretim, bir ya da daha çok makinenin bir hücre olacak biçimde gruplandığı üretim tipidir ve gruplamalar, benzer süreçleri gerektiren parça aileleri için çalışma yapmak amacıyla gereksinim duyulan işler aracılığıyla belirlenmektedir.Literatürde, makine/parça ailelerinin oluşturulmasına yönelik çok sayıda teknik ve analiz mevcuttur. Çalışmamızda parça talepleri ve makine kapasiteleri dengeli ve dengesiz olarak iki farklı biçimde analiz edilerek sonuçlar karşılaştırmalı bir biçimde sunulacaktır.

Today, diverging customer needs have led opposing views towards product range and shop-foor type production. Productivity is tried to be increased in all these production types.Cellular manufacturing system (CMS) is a remarkable manufacturing technique to increase productivity. CMS can generally be defined as an application of “Group Technology (GT)” into shop-floor environment.In GT approach, different machines which are used to produce similar parts are groupped together. This approach is adopted in the case of mass production system using shop-floor layout.Relevant literature covers many techniques to establish CMS. Machine capacity and demand for parts are the major variables in order to set up an efficient CMS.