Türkiye’de Çocuğa Yönelik Sosyal Hizmet Dalının Tanıtımında Öncü Bir İsim ve Makalesi: Sabiha Sertel ve “İçtimâî Sa’y - Çocuk Salahı”

Öz Çocuğa yönelik Sosyal Hizmet dalının Türkiye’de tanınmasına öncülük eden kişilerden biri Sabiha Sertel’dir. 1919’da Halide Edib Adıvar’ın önayak olmasıyla eğitim amaçlı olarak eşi Zekeriya Sertel’le beraber Amerika Birleşik Devletleri’ne giden Sabiha Sertel bu ülkede Columbia Üniversitesi’nde Sosyoloji ve Sosyal Hizmet eğitimi alarak mezun olmuştur. Öğrenciliği sırasında Sosyal Hizmet’in değişik branşlarında çalışma olanağı da bulan Sabiha Sertel teorik bilgilerini uygulama alanında gösterebilmiş ve Birleşik Devletler’de o dönem gelişmekte olan Sosyal Hizmet’i bütün yönleriyle gözlemleyebilmiştir. 1927’de Hayat dergisinde çıkan Child Welfare başlıklı yazısında çocuğa yönelik Sosyal Hizmet hakkında bilgi vermiş ve Amerika’da bizzat şahit olduğu örnek olayları da naklederek Türk kamuoyuna bu alanla ilgili önemli bilgiler sunmuştur. Bu yazıda, Sabiha Sertel’in bu makalesi incelenerek ve Türk Sosyal Hizmet tarihine bir katkı yapmak amaçlanmıştır.

___

Sabiha Zekeriya[Sertel] (1927). “İçtimâî Sa’y - Çocuk Salahı”, Hayat, N:19, 7 Nisan 1927, ss:364-365.

Şeker, Aziz (2012), Sosyal Hizmete Giriş, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2533, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1504.

Kongar, E. (1972). Sosyal Çalışmaya Giriş. Ankara: Sosyal Bilimler Derneği.

Kızılçelik, S. (2002). Sefaletin Sosyolojisi. Ankara: Anı