KEVORK PAMUKCİYAN’IN KALEMİNDEN İSTANBUL’DAKİ YANGINLAR VE DOĞAL AFETLER (17-19. YÜZYILLAR ARASI)

Bu bildiri, tarih yazım çalışmalarında bulunmuş Ermeni araştırmacı Kevork Pamukciyan’ın kaleminden İstanbul ve çevresinde 17. ve 19. yüzyıllar arasında meydana gelen doğal afetler ve yangınlar konularına odaklanmıştır. Bu yazınının amacı, toplumun sosyal ve ekonomik dengelerini derinden etkileyen ve insanların iradeleri dışında gelişen deprem, şiddetli kışlar, yangınlar ve salgın hastalıklar gibi olayların Ermeni kaynaklarını kullanan Pamukciyan’ın kaleminden nasıl aktarıldığının incelenmesidir. Pamukciyan’ın tüm eserleri incelenmiş ve bu konuyla ilgili veriler toplanmıştır. Bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümdePamukciyan’ın kısa bir yaşam öyküsü ve eserleri, ikinci bölümde ise İstanbul’daki yangınlar ve doğal afetler merkezli çalışmaları ele alınacaktır.

ACCORDING TO KEVORK PAMUKCIYAN FIRE AND NATURAL DISASTERS IN ISTANBUL (BETWEEN 17TH AND 19TH CENTURY)

This paper studies on the historiographical researchers conducting by Kevork Pamukciyan’s view, in İstanbul between the 17th and 19th Century. Natural disasters and fires that occurred between these centuries focused on the subject. The purpose of this study, using the Armenian resources how did Pamukciyan explain the society, social and economic events profoundly affect the people's will, such as severe winters, fires and outbreaks of events and diseases. Pamukciyan examined all the works and the data collected on this topic. This study consists of two parts, a short biography and works are the first part, fires and natural disasters in İstanbul are the second arts of the this study.

___

Aslan, Erdal, “Yerel Tarihin Tanımı, Gelişimi ve Değeri”, Tarih Yazımında Yeni Yaklaşımlar, Küreselleşme ve Yerelleşme, Üçüncü Uluslararası Tarih Kongresi, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı   İstanbul, 2000.

Kut, Turgut, “Baron Kevork Tıbir  Pamukciyan’dan Anılar”, İstanbul Yazıları ( Ermeni Kaynaklarından Tarihe Katkılar, c.I), yay. haz.: Osman Köker, Aras Yayıncılık, İstanbul, 2002.

Pamukciyan,  Kevor, “İstanbul’da 1660 Yangını Hakkında Yeni Vesikalar”, İstanbul Yazıları (Ermeni Kaynaklarından Tarihe Katkılar, c.I), yay. haz.: Osman Köker, Aras Yayıncılık, İstanbul, 2002.