Bir Zamanlar Parthenios

Bartın Irmağı’nın ve çevresindeki yaşamın Türk, Fransız, İspanyol gibi farklı milletlere mensup seyyahlar, sefirler, siyasi görevliler, tarihçiler, coğrafyacılar ve yazarlar gözüyle kaleme alındığı bu çalışmada öncelikli olarak kişilerin kendi cümleleriyle anlattıklarına başvurularak, Bartın Irmağı hakkındaki gözlemleri aktarılmıştır. Çalışmanın amacı Bartın’ı seyahat edenlerin notlarının incelenmesi ile Bartın Irmağı’nın öneminin ortaya konulmasıdır. Çalışma seyyahlar, sefirler, siyasi görevliler, tarihçiler, coğrafyacılar ve yazarların söylemleri ile Bartın Irmağı’na ait görsel malzemeler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda Homeros, Herodotos, Ksenophon, Strabon, Quintius Smyrnaeus, William Ainsworth, Joseph Pitton de Tournefort, Ruy Gonzalez de Clavijo, Evliya Çelebi, Kâtip Çelebi, Şemsettin Sami, Uluslu İbrahim Hamdi Efendi, İsmet İnönü, İsmail Habib Sevük ve Necdet Sakaoğlu’nun Bartın Irmağı ile ilgili izlenimleri paylaşılmıştır. Bu bakımdan çalışmaya konu teşkil eden Bartın Irmağı’nın şehre yaşattığı o ihtişamlı günleri bir kez daha hatırlatmak ve o günlerine ancak ırmakla dönebileceği fikrinden hareketle yazılmıştır. Bartın’a seyahat edenlerin Bartın Irmağı’nı nasıl gördükleri, gördüklerini nasıl anlattıkları, geçmişten günümüze Bartın Irmağı’nda nelerin değiştiği ve nelerin aynı kaldığı aktarılmaya çalışılmıştır. Bartın ve Bartın Irmağı’na seyyah ve yazarların gözüyle bakmak, Bartın’ın kent imajı açısından önemlidir. Şehrin çehresinin gelişmesine ve şehre farklı bir bakış açısı geliştirilmesine katkı sunacaktır. Bartın Irmağı ile ilgili söylemlerin tek kaynakta toplanması ve incelenmesi, ırmağın tarihi sürecine katkı sağlaması açısından önem taşımaktadır.

ONCE UPON A TIME IN PARTHENİOS

In this study, where the Bartın River and its surrounding life were written through in the views of travelers, ambassadors, political officials, historians, geographers and writers belonging to different nations such as Turkish, French, Spanish, their observations about the Bartın River were conveyed by referring to their own sentences. The purpose of this study is to reveal the importance of the river by examining the notes of people who were travelling to Bartın. In Therefore has benefited from the discourses of travelers, ambassadors, political officials, historians, geographers, writers and was realized by using visual materials of the Bartın River. Within this scope, Homer, Herodotos, Ksenophon, Strabon, Quintius Smyrnaeus, William Ainsworth, Joseph Pitton de Tournefort, Ruy Gonzalez de Clavijo, Evliya Çelebi, Kâtip Çelebi, Şemsettin Sami, Uluslu İbrahim Hamdi Efendi, İsmet İnönü, İsmail Habib Sevük and Necdet Sakaoğlu's impressions about Bartın River were shared. In this respect, it was written with the idea that Bartın River, reminds us once more of the magnificent days that it has brought to the city and that it can return to those days only by the river. The opinions of people traveling to Bartın about the Bartın River and how they see it, what has changed and what has remained the same in Bartın River from past to present has been tried to explain. Bartın and Bartın River through the views of travelers and writers is crucial for the city image of Bartın. It will contribute to the development of the city's appearance and to give the city a different perspective. Gathering and analyzing discourses about Bartın River from a single source is important in terms of contributing to the historical process of the river

___

  • Aşçıoğlu, Erkan. Bartın. Bartın: Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Yayını, 2001.
  • Aşçıoğlu, Erkan. Bartın ve Kökleri. Bartın, 2006.
  • Aşçıoğlu, Erkan. Kurtuluş Savaşında Bartın (Genişletilmiş 2.Baskı). Bartın: Bartın Belediyesi Kültür Yayınları, 2014.
  • Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. Mitolojiden Gezginlere Bartın Kültür ve Turizm Envanteri. Ankara: Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayını, 2007.
  • Clavijo, Ruy Gonzales de. Anadolu Orta Asya ve Timur, çev. Ömer Rıza Doğrul, İstanbul: Ses Yayınları, 1993.
  • Çam, Fatma. “Antik Dönemde Bartın”. Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Belge ve Fotoğraflarla Bartın. 29-47. Bartın: Bartın Üniversitesi Yayınları, 2014.
  • Çetin, Emre. “Kastamonu Vilayet Salnamelerinde Bartın”. Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Belge ve Fotoğraflarla Bartın. 49-62. Bartın: Bartın Üniversitesi Yayınları, 2014.
  • Çilsüleymanoğlu, Süleyman. Bartın Halk Kültürü. Cilt: 1. Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi, 1996.
  • Çilsüleymanoğlu, Süleyman. Bartın Halk Kültürü. Cilt: 2. Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi, 1996.
  • Çilsüleymanoğlu, Süleyman. Bartın Halk Kültürü. Cilt: 3. Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi, 1996.
  • Herodotos. Herodot Tarihi. çev. Müntekim Ökmen. İstanbul: Remzi Kitabevi, 1973.
  • Homeros. İlyada. çev. Azra Erhat - A.Kadir. İstanbul: Can Yayınları, 2011.
  • Ksenophon. Anabasis “Onbinlerin Dönüşü”. çev. Tanju Gökçöl. İstanbul: Hürriyet Yayınları, 1974.
  • Kurt, Berna. Bartın’ın Kent İmajının Oluşumunda Bartın Irmağı’nın Yeri. Yüksek Lisans Tezi. Bartın Üniversitesi, 2019.
  • Servet Çınçın ve Erdenay Çınçın’ın fotoğraf arşivinden yararlanılmıştır.
  • Strabon. Antik Anadolu Coğrafyası (Geographika: XII-XIII-XIV). çev. Adnan Pekman. Ankara: Arkeoloji ve Sanat Yayınları, 1993.
  • Tınal, Melih. “İsmet İnönü’nün Kuzey Anadolu Ziyaretine İlişkin Gözlemler (6-13 Aralık 1938)”. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 10/52 (Ekim 2017): 436-442.
  • Tournefort, Joseph de. Tournefort Seyahatnamesi. çev. Ali Berktay, Teoman Tunçdoğan. İstanbul: Kitap Yayınevi, 2013.
  • Ünal, Yenal. Kuruluşunun 50. Yıl Dönümünde Bartın Limanı Tarihi. İstanbul: Yeditepe Yayınları, 2015.
  • Çelebi, Evliya. Günümüz Türkçesiyle Evliya Çelebi Seyahatnamesi (2. Cilt 1. Kitap). çev. Yücel Dağlı ve Seyit Ali Kahraman. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 2005.
  • Yakupoğlu, Cevdet. Bartın Vakıfları (1214-1514). Bartın: İl Özel İdaresi Yayını, 2010.