Kablo Uzunluğu Ölçümleri için Zaman Uzayında Yansımaölçer Sisteminin Mikrodenetleyici ile Gerçekleştirilmesi

Kablo uzunluğu ölçümü, iletim hatlarındaki arıza yerlerinin tespit edilmesi, kullanılan kablo miktarlarının belirlenmesi gibi hususlarda önem arz etmektedir. Bu çalışmada, farklı türdeki kabloların uzunluğunun ölçümü için ayarlanabilen, taşınabilir bir sistem ve kullanımı kolay bir arayüz hazırlanmıştır. Zaman uzayında yansımaölçer (Time Domain Reflectometry) sistemi uygulaması için açık kaynak kodlu, ölçüm ve kontrol kartı olan Red Pitaya, kablo ölçümü için yapılandırılıp kullanılmıştır. Python dilinde arayüz hazırlanmıştır. Farklı türde ve uzunluktaki kablolar için sistem test edilmiş ve sonuçlar paylaşılmıştır. 

___

  • [1] C.P. Nemarich, “Time domain reflectometry liquid level sensors”, IEEE Instrumentation & Measurement Magazine, Dec. 2001, pp.40-44.
  • [2] Purisima, Miguel Carlo L., et al. "FPGA implementation of a time domain reflectometry (TDR) system for slope monitoring applications." TENCON 2010-2010 IEEE Region 10 Conference. IEEE, 2010.
  • [3] Balon, Siegfred D., and Joel Joseph S. Marciano. "Implementation and characterization of a reconfigurable time domain reflectometry system." Smart Instrumentation, Measurement and Applications (ICSIMA), 2013 IEEE International Conference on. IEEE, 2013.
  • [4] Lelong, Adrien, and Marc O. Carrion. "On line wire diagnosis using multicarrier time domain reflectometry for fault location." Sensors, 2009 IEEE. IEEE, 2009.
  • [5] Smail, Mostafa Kamel, et al. "Detection of defects in wiring networks using time domain reflectometry." IEEE Transactions on Magnetics 46.8 (2010): 2998-3001.
  • [6] Dubickas, Valentinas, and Hans Edin. "On-line time domain reflectometry measurements of temperature variations of an XLPE power cable." 2006 IEEE Conference on Electrical Insulation and Dielectric Phenomena. IEEE, 2006. [7] http://redpitaya.com/ Erişim tarihi: 19.09.2016