Writing Down the War: The Child's Perspective

Bu araştırma, Lloyd Jones’ın Mister Pip (2006) ve Chimamanda Ngozi Adichie’nin Half of a Yellow Sun adlı iki çağdaş roman üzerine yoğunlaşmaktadır. Arka planlarında bir iç savaş bulunan bu eserleri ele alan bu çalışma, geniş anlamıyla, son yıllarda önem kazanan bir tür olarak ortaya çıkan bir travma kurmacasıdır. Her iki roman da, Yirminci Yüzyıl’da var olan savaşları, bu savaşlara neden olan anlaşmazlıkları ele almaktadır ve iç- lerinde insanların nasıl öldürüldüklerine dair açık ve net betimlemeler bulunmaktadır. Söz konusu romanlar, ya- zarlarının da savaş konusundaki bakış açılarını, ayrıca, dile getirmektedirler. Romanlarda, savaş nedeniyle trav- maya uğrayan, savaşmaya ve strateji geliştirmeye zorlanan çocukların durumu, onların karabasanlarla dolu sa- vaş deneyimleri irdelenmektedir. Yaşadıkları korkunç olaylar nedeniyle dönüşüm geçiren çocukların durumunu gözler önüne seren romanların başkişileri, hikaye anlatma tekniklerinin gücünü de farkedip kullanarak, okurla- rına, bir çocuğun bakış açısından, anlaşılması genellikle zor olan yetişkinler dünyasını tanıtmaktadırlar

Writing Down the War: The Child's Perspective

Keywords:

-,

___

  • Smiesková, Alena. (2008). “Memory and Time. The Historiographic Representation,” in Alena Smiesková, Simona Hevesiová and Mária Kissová, Multicultural Awareness. Reading Ething Writing,Univerzita Konstantina Filozofa v Nitre.
  • Whitehead, Anne. (2004). Trauma Fiction (Edinburgh: Edinburgh University Press).
  • Adichie, Chimamanda Ngozi, (2007). Half of a Yellow Sun (London: Harper Perennial).
  • Caruth, Cathy. (ed.), (1995). Trauma, Explorations in Memory (Baltimore: The Johns Hopkins University Press).
  • Bauder-Begerow, Irina. (2009). “Echoing Dickens: Three Rewritings of Great Expectations”, in Sarah Säckel, Walter Göbel and Noha Hamdy (eds.), Semiotic Encounters. Text, Image and Trans-nation (Amsterdam/New York: Rodopi, B.V.).
  • Douglas, Kate. (2010). Contesting Childhood: Autobiography, Trauma and Memory(London: The Rutgers University Press).
  • Vickroy, Laurie. (2002).Trauma and Survival in Contemporary Fiction(London: The University of Virginia Press).
  • Jones, Lloyd. (2008). Mr Pip (London: John Murray).
  • Miller, Nancy K. and Jason Tougaw. (eds.), (2002). Extremities, Trauma, Testimony and Community (Chicago: University of Illinois Press).
  • Brison, Susan J. (1999). “Trauma Narratives and the Remaking of the Self”, in Mieke Bal, Jonathan V. Crewe and Leo. Spitzer (eds.),Acts of Memory: Cultural Recall in the Present(Hanover: University Press of New England).