Köylüyü Topraklandırma Kanununun Türk Siyasal Yapısının Oluşumu Üzerindeki Etkileri

Dünyada büyük devletlerin kurulmasına ve yıkılmasına sebep olan toprak konusu, günümüzde de tam anlamıyla çözülememiş bir konudur. Ancak çözülemeyen bu konu, her gündeme gelişinde gerek dünyada gerekse Türkiye’de bir başka olayın gerçekleşmesinde tetikleyici rol oynamıştır. Türkiye’de büyük tartışmaların yapıldığı toprak konusu, 1945’te geçmişte hazırlananlara göre daha kapsamlı bir şekliyle, Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu adı ile gündeme gelmiştir. Bu zamana kadar ciddi anlamda bir toprak reform çalışması yapılmamıştır. Ancak geçmişteki çalışmalara göre daha kapsamlı gözüken bu yasa, gerek meclis görüşmelerinde gerekse kamuoyunda gerekli ilgiyi uyandıramadığı gibi meclis görüşmeleri genelde toprak meselesinden çok, muhalefetin sistemi sorgulaması ile geçmiştir. CHF içerisindeki muhalefet tek partiden çok partiye geçiş sürecinde, 1930’dan beri kendini gösterme olanağı bulamamış ancak 1945 Çiftçiyi Topraklandırma Kanun Tasarısı görüşmelerinde kendisine yeni isimler bulup varlığını hissettirmiştir. Bu çalışmada tasarı görüşmelerindeki muhalefetin tek parti yönetimini nasıl sorguladığı ve bu muhalefetin ülke siyasal yaşamındaki etkileri işlenmiştir.

THE LAW OF MAKING VILLAGERS HAVE LANDS AND ITS EFFECT TO TURKISH POLITICAL LIFE

The subject of soil which is being course of built and come down big states in world is a subject that has been strictly solved nowadays, too. But this subject which is being solved have incentively acted a part of actualizing of another event both in world and in our country all in come into question. The subject of soil that have been made big disagreements in Turkey have more comprehensively come into questions with name of Law of Giving Soil to the Farmer, according to it that have been prepared in the past. There is no a serious study of soil reform until this time. But this law which is seem more comprehensive according to studies in the past, as it cannot if interest in the both parliamentary meeting and public opinion, the subjects which have been talking in the course of in the parliamentary meeting have continued with questioning the system of oppositional much from the soil problem. The oppositional in CHP, in passing continuum to the more part from single party, have not possibility of showing itself since 1930 but CHP have found new actors to theirs and made feel its circumstances in 1945 Law of Giving Soil to the Farmer. In this studying is being explained how the oppositional in the project meeting have crossed question the single party management and the effects in the country politics of this oppositional.

___

  • k Millet Meclisi Zabıt Ceridesi ( Tutanak Dergisi), (1945) Türkiye Büyü II- Süreli Yayınlar AKGÜNDÜZ, Ahmet,
  • Bilinmeyen Osmanlı, Osmanlı Araştırmaları Vakfı, İstanbul, BARKAN, Ö. Lütfi, Türk iye’de Toprak Meselesi, Gözlem yay., 1. baskı, İstanbul, 1980.
  • BERKES, Niyazi, Unutulan Yıllar, İletişim yay, 3. baskı, İstanbul, 2005. İNAN, Süleyman, “Top rak Reformunun En çok Tartışılan Maddesi: 17. Madde”, KARAÖMERLİOĞLU, Asım, İstanbul, 2006.
  • Orada Bir Köy Var Uzakta, İletişim yay., 1. baskı, KOÇAK, Cem il, Türkiye’de Milli Şef Dönemi I, İletişim yay., 2.baskı, İstanbul, 2003.
  • SHAW, J. Stanford, Osmanlı İmparatorluğu ve Modern Türkiye, E yay., Cilt II, 2. baskı, İstanbul, 2006.
  • TEMPO Dergisi, Gün Gün Cumhuriyet Tarihi Türkiye’nin 77 Yılı, İstanbul, 2000.