TURİZM İŞLETMELERİNDE DİKEY BÜTÜNLEŞME VE EKONOMİK ETKİLERİ

Sanayi devrimi sonrası birçok sektörde olduğu gibi turizm sektöründe de turizm talebinin artması ve kitleselleşmesi, turizm sektöründeki işletmelerin hızla büyümelerine yol açmıştır. Bu büyüme, beraberinde yoğun bir rekabeti de getirmiştir. Turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmeler, büyüyen turizm pazarından daha fazla pay alabilmek ve yoğun rekabet şartlarına uyum sağlayabilmek için bütünleşme hareketlerine girişmişlerdir. Gerçekleşen bu bütünleşmeler, diğer sektörlerde olduğu gibi, yatay, dikey veya karma bütünleşme olarak ortaya çıkmaktadır. Bu bütünleşme hareketlerinin bazı olumlu ve olumsuz ekonomik etkilerinin olması kaçınılmazdır. Bu çalışmada turizm sektöründeki dikey bütünleşmelerin olumlu ve olumsuz ekonomik etkileri incelenmiştir

After industrial revolution, tourism demand has increased and become mass tourism. Because of this, tourism corporations have been developed. This development has brought out very intensive competition. Those tourism companies have attempted to integrate, in order to increase their share, in the increasing tourism market and to accord intensive competition. Moreover, the integration process has appeared as other sector, horizontally, vertically and both. In addition, it has been brought out some positive and negative economic effects. In this study, positive and negative economic affects of vertical integration of tourism industry has been researched

___

Aydın, N. (1990) İşletmelerin Birleşmesinde Finansal Analiz ve Bir uygulama Örneği. Ankara: Sevinç Matbaası.

Çakıcı, A.C. (1998) Turizmde Seçme Makaleler:30. İstanbul: Turizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı Yayını NO: 47.

Harold, E. (1986) The Cornell H.R.A. Quarterly, Mayıs 1986.

Kaynak, E. (1995) Innovation, Tecnology and Information Management For Global Development and Competitiveness. İstanbul: Conrad Hotel.

Müftüoğlu, M, T. (1989) İşletme İktisadı. Ankara: Turhan Kitabevi.

Troy, D.A. (1986) Strategic Hotel/Motel Marketing. Michigan: The Educational Institute of The American Hotel/Motel Association.

Tuncer, D. (1986) Turizmde Dağıtım Sistemi ve Türkiye İçin Bir Model Önerisi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yayınları, No:14.

William, H. (1974) The Cornell H.R.A. Quarterly, Şubat 1974.

Yarcan, Ş. (1998) Turizm Endüstrisinin Yapısı. İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınları, No:550.

Yarcan, Ş. (1998) Türkiye’de Turizm ve Uluslararasılaşma. İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Mabaası.