Rus Turistlerin Turistik Ürün Tercihlerinde Satış Geliştirme Faaliyetlerinin Rolü

Bu çalışmanın amacı, Antalya’yı ziyaret eden Rus turistlerin turistik ürün tercihlerinde, satış geliştirme faaliyetlerinin rolünü belirlemeye yöneliktir. Anket, Temmuz-Ekim 2013 tarihleri arasında, Antalya’da tatilini yapıp ülkesine dönen Rus turistler üzerinde, Rusça dilinde, Antalya’nın farklı otellerine bırakılarak uygulanmıştır. Anketlerin uygulanmasında, yüz yüze uygulama yöntemlerinden biri olan bırak ve topla yöntemi kullanılmıştır. Toplam 205 kullanılabilir anket elde edilmiştir. Turistlerin ürün tercihlerinde satış geliştirme faaliyetlerine ilişkin özelliklere yapılan analiz sonucunda, en çok tercih edilen satış geliştirme faaliyeti “turistik işletmelerce sunulan ilave hizmetler (transfer, fazla konaklama v.b.) tercihlerimi etkiler (3,8763)” olarak belirlenmiştir. Ürün tercihlerinde satış geliştirme faaliyetleri ile “cinsiyete” göre yapılan t-testi sonucunda, turistik işletmelerce sunulan ilave hizmetlerin (örneğin, hediye çekleri, armağanlar…) ve ürünün markasının turist tercihlerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, ürün tercihlerinde satış geliştirme faaliyetleri ile turistlerin “mesleklerine” göre yapılan ANOVA analizine göre, promosyonların turistlerin planlanan tatil yerini değiştirmede etkili olduğu belirlenmiştir

The Role of Sales Promotion Activities on Tourism Product Preferences of Russian Tourists

The aim of this study is to determine the role of sales activities on Russian tourists’ tourism product preferences in visiting Antalya. The questionnaire, in Russian language, was applied to departing tourists between July and October 2013, at different hotels in Antalya, using face to face technique, also called drop and collect survey. There were 205 usable questionnaires. A statistical analysis of effects of the sales promotion activities on tourists’ product preferences showed that “Additional services (transfers, extended holidays, etc.) provided by the tourism companies affect my preferences (3,8763)” is the most favored sales promotion activity by tourists.A t-test to analyze the relation between “gender” and sales promotion activities showed that additional services, gift certificates, presents and brand of the product have an impact on tourits’ decision. Additionally, an ANOVA test to analyze the relation between “occupation” and sales promotion activities found that promotions are effective on changing the tourist’s early planned holiday destinations

___

Altunışık, R., Özdemir, Ş. ve Torlak, Ö. (2002). Modern Pazarlama, Geliştirilmiş 2. Baskı, İstanbul:Değişim Yayınları.

Avcıkurt, C. (2005). Turizmde Tanıtma ve Satış Geliştirme. İstanbul: Değişim Yayınları.

Bakırtaş, H. (2013). “Tüketicilerin satın alma kararı üzerinde satış tutundurmanın etkisi: Turizm sektöründe bir uygulama”. International Journal of Human Sciences. 10 (1): 676-694.

Boone, E. L. ve Kurtz, D.L. (1974). Contemporary marketing. Illinois: The Dryden Press Hinsdale.

Demirci, Orel, F. ve Memmedov, İ. (2004). “A Study to Determine The Profile of Russian Tourists Visiting The Antalya Region”, Aziya i Afrika Segodnya (Sivodniya) Dergisi, Rusya Doğu Bilim Entitüsü ve Afrika Enstitüsü.

Denizer, D. (1992). Turizm pazarlaması, Ankara: Yıldız Matbaası.

Denizer, D. (1994). “Satış geliştirmede yeni yaklaşımlar”, İzmir D. Eylül Üniversitesi (içinde), I. Turizm Sempozyumu (114-120). İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlük Matbaası.

Dursun, Y. (1999). “Tüketicilerin, Gazetelerin Hediye Kuponları Dağıtımı Uygulamalarına Yönelik Turum ve Davranışları”, Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi. Sayı:8: 373-383.

Erkuş, Adnan (2005). Bilimsel Araştırma Sarmalı, Birinci Baskı, Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Gönenç, Güler, E. (2009). “Konaklama işletmelerinde Tutundurma Faaliyetleri ve Trakya’daki Oteller Üzerine Bir Araştırma”, Marmara Üniversitesi. İ.İ.B.F. Dergisi. Cilt: XXVII, Sayı: 2: 233-261.

Gugg, E. (1978). “Turistik satış teşviki metodları”, A. Türkoğlu (Derl.) içinde, Seçme yazılar, (9-17). (Çev. T. Toskay). İktisadi Coğrafya ve Turizm Enstitüsü, No:3. İstanbul: İstanbul Matbaası.

Gülçubuk, A. (2007). “Tüketicilere Yönelik Satış Geliştirmenin Artan Önemi, Uygulanabilirliği ve İzlenecek Stratejilerin İşletmeler Açısından Değerlendirilmesi”. Ege Akademik Bakış, 7 (1): 57-77.

Gyte, D. M.ve Phelps, A. (1990). “Turizmde Aynı Yere Tekrar Gidilmesini Etkileyen Faktörler: Mallorca, İspanya’ya Giden İngiliz Turistlerle İlgili Bir İnceleme”, Turizmde Seçme Makaleler: 6: 16-32.

Hsu, C. H. C. ve T. Powers (2002). Marketing Hospitality, Third Edition, USA: John Wiley & Sons. Inc.

İbeh, K.. Jürgen, K. B. Zhou, Yu J. (2004). “The drop and collect survey among industrial populations: theory and empirical evidence”, Industrial Marketing Management, 33: 157.

İçöz, O. (1996). Turizm işletmelerinde pazarlama ilkeler ve uygulamalar. Ankara: Anatolia Yayıncılık.

İnal, E., İri, R. ve Sezgin, M. (2010). “Turizm İşletmelerinde Tutundurma Faaliyetlerinin Belirlenmesine Yönelik Bodrum Yöresinde Bir Araştırma”. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergis. Yıl: 2010. Cilt:7, Sayı: 14: 285-308.

İslamoğlu, A. H. (2002). Bilimsel Araştırma Yöntemleri, İstanbul: Beta Basım.

Kafa, N. (2010). Seyahat Acentalarında Satış Geliştirme Faaliyetleri: İstanbul’da A Grubu Acentalara Yönelik Bir Uygulama. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Balıkesir: Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik ABD.

Kaptan, Saim (1991). Bilimsel Araştırma ve İstatistik Teknikleri, Ankara: Rehber Yayınevi.

Kara, M. ve Kuru, D. (2013). “Satış Geliştirme Faaliyetlerinin Satın Alma Kararına Etkisi:

Hizmet Sektöründe Bir Uygulama”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Yıl: 6, Sayı: 12:149-190.

Karaman, S. (1999). “Yabancı Turist Profili”, Turizmde Seçme Makaleler, 32, (TUGEV No: 49): 25-37.

Karataş, M. ve Babür, S. (2013). “Gelişen Dünya’da Turizm Sektörünün Yeri”. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 15(25): 15-24.

Kılıç, S. ve Göksel, A. (2004). “Tüketici Davranışları: İndirim Kartlarının Tüketici Satın Alma Karar Süreci Üzerindeki Etkisine Dair Ampirik Bir Çalışma”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6 (2):1-26.

Kotler, P. ve Armstrong, G. (1991). Principles of marketing (5. basım). London: Prentice Hall. Kotler, P. (2000). Marketing

Management–Analysis Planning Implementation And Control, The Milennium Ed., New Jersey: Prentice–Hall Inc.

Kozak, N. (2006). Turizm Pazarlaması, Ankara: Detay Yayıncılık.

Lamb, C.W., Hair, J.F. ve McDaniel, C. (1994). Principles of marketing (2. basım). Ohio: South-Western Publishing Co.

Makens, J.C. (1992). “Children at resort: Customer service at its best”. The Cornell H.R.A. Quarterly, 25 - 35.

Mucuk, İ. (1997). Pazarlama İlkeleri (7. basım (gözden geçirilmiş)). İstanbul: Avcı Ofset.

Mucuk, İ. (2001). Pazarlama İlkeleri, 13. Basım. İstanbul: Türkmen Kitabevi.

Nakip, M. (1992). “Türkiye’de Medya Yoluyla İndirim Kuponları Dağıtımı”. Pazarlama Dünyası, 31: 23-25.

Nakip, M. (2003). Pazarlama Araştırmaları Teknikler ve (Spss Destekli) Uygulamalar, 1. Baskı, Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Nakip, M. (2005).Pazarlama Araştırmalarına Giriş (Spss Destekli) 2. Baskı. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Oluç, M. (1989). “Satış tutundurma veya satış özendirme-sales promotion”. Pazarlama Dünyası Yıl:3, Sayı:18: 7-15.

Özaslan Y. ve Şahbaz, R. P. (2013). “İstanbul’a Gelen Yabancı Turistlerin Ürün Tercihlerinde Satış Geliştirme Faaliyetlerinin Etkisi”, Ege Akademik Bakış, Cilt:13, Sayı:1: 83-97.

Öztürk, S. A. (1998). Hizmet pazarlaması. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları No: 1028.

Pırnar, I. (2005). “Turizm Endüstrisinde E-Ticaret”, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, Güz, 1: 28-55.

Pirinçcioğlu, F. (2008). Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Satış Geliştirme Faaliyetleri ve Bu Faaliyetlere Yönelik Eğitim Planlaması (Antalya ve Florida Örneği). (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ankara: Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Rızaoğlu, B. (2004). Turizm Pazarlaması, 4. Baskı, Ankara: Detay Yayıncılık.

Sahilli, S. (2001). Otel İşletmeciliğinde Tutundurma Faaliyetleri ve Önemi: Türkiye’de Faaliyet Gösteren Dört ve Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Yapılan Bir Araştırma ve Sonuçları. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Mersin: Mersin Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik ABD.

Sahilli Birdir, S. (2009). Yaz Tatilinden Beklenen Faydalara Göre Turist Pazarının Bölümlendirilmesi: Antalya’da Yapılan Bir Araştırma. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Kayseri: Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Üretim Yönetimi ve Pazarlama ABD.

Sezgin, M., İri, R., İnal, M. E. (2008). “Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Tutundurma Çabalarına Yönelik Bodrum Yöresinde Bir Araştırma”. Selçuk Üniversitesi İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 441-460.

Tekin, V. N. (2006). Pazarlama İlkeleri Politikalar-Stratejiler-Taktikler. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Yükselen, C. (2000). Pazarlama Araştırmaları. 1. Baskı. Ankara: Detay Yayıncılık.

Yükselen, C. (2008). Pazarlama İlkeler - Yönetimi, 7. Baskı, Ankara: Detay Yayıncılık. Türkiye Turizm İstatistikleri:

http://www.cnnturk.com/haber/ekonomi/genel/gecen-yil-en-cok-turist

almanya-ve-rusyadan Turizm Türkiye İstatistikleri:

http://www.altid.org.tr/tr/Turizm Istatistikleri/1557-2013-Ziyaretci- sayilari.html

Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-8392
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2004
  • Yayıncı: Çağ Üniversitesi