2002 -2012 Yılları Arasında Kamu ve Özel Sektör Harcamalarının Ülke Ekonomisine Etkileri

Kamu harcamaları, kamunun ve kamu tüzel kişilerinin doğrudan para ve mal olarak yaptığı harcamalardır. Ayrıca kamu hizmetlerinin yerine getirilmesi için diğer kamu kurum ve kuruluşlarının gerçekleştirdiği harcamaları içerir. Özel sektör harcamaları ise kamu ve kamu tüzel kişileri haricindeki özel teşebbüslerin gerçekleştirmiş olduğu harcamalardan oluşmaktadır. İktisadi kaynakların ne kadarının kamu ne kadarının özel kesim tarafından kullanıldığının ayrımı yapıldığı takdirde, devletin ekonomideki büyüklüğü belirlenmiş olur. Kamu harcamalarının sınıflandırılması; ekonomik, idari ve fonksiyonel ayrım olmak üzere üç şekilde yapılmaktadır. Kamunun ve özel sektörün gerçekleştirmiş olduğu harcamalarının nihai hedefleri birbirinden farklılık göstermektedir. Kamu harcamalarının nihai hedefi; toplumun ortak ihtiyaçlarından doğan hizmetleri en iyi şekilde yerine getirip refah düzeyi artırmak iken, özel sektörün nihai hedefi ise sadece karını en üst düzeye çıkarmaktır. Gerek kamunun gerekse de özel sektör harcamalarının ülke ekonomisinin gelişimine katkıları tartışılmaz boyuttadır. Bu harcamaların ekonomik ve sosyal etkileri sayesinde ülkemizde üretimde artışlar gerçekleşmekte, yeni istihdam alanları oluşmakta, gelir dağılımındaki adaletsizlik asgari seviyelere düşmekte, toplumun refah düzeyinde artışlar yaşanmaktadır

The Effects of Public and Private Sector Expenditures on Country’s Economy between 2002 -2012

Public expenditures are performed by public and legal entities in terms of direct payments either in money or in goods. Furthermore, include other public expenditures in order to administer public services. Private sector expenditures, on the other hand, are comprised of expenditures of private entrepreneurships other than public legal entities. Determining the size of an economy necessitates differentiation of the allocation of governmental sources between public and private sectors. Public expenditures would be classified in terms of three different criteria such as economic, administrative and functional. Ultimate goals of expenditures realized by public and private sectors would differ. Public expenditures eventually aim to promote social welfare by prioritizing services that stem from society‟s common needs, while private sector focuses on profit maximization. Contributions of both public and private sector expenditures to development of countries are indisputable. By the courtesy of economic and social impacts of those expenditures, new fields of employment are formed, level of income distribution injustice is minimized and welfare of the society is increased

___

Ataç, B. (1999). Maliye Politikası, Eskişehir Anadolu Üniversitesi. Eğitim, Sağlık ve Bilimsel Araştırma Çalışmaları Vakfı Yayınları, No:118, 121.

Ataç, B. ve ATAÇ, E. (1992). Türkiye’de 1964-1991 Döneminde Ekonomik Açıdan Harcamalar Makroekonomik Politikalar, DPT Yayını, s;35. Analizi, Gelişme Stratejileri ve

Çoban, O .(2002). Bilgi Toplumunda Eğitimin Verimlilik ve İktisadi Büyüme Üzerine Etkileri ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA Analiz).

Eker, A. (2004). Kamu Maliyesi, İzmir: Takav Matbaası.

Erdem, M.-Şenyüz, D.-Tatlıoğlu, İ. (1996). Kamu Maliyesi. Bursa: Ekin Kitapevi.

Glomm, G. ve Ravikumar, B. (1997) . Productive Government Expenditure and Long-Run Growth, Journal of Economic Dynamics and Control 21, 183-184.

Mazgit, İ.( 2002). Bilgi Toplumu ve Sağlığın Artan Önemi, I. Ulusa l Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi, s. 405-416. Hereke-Kocaeli.

Ortaç, R.(2003). Cumhuriyetimizin 80. Yılında Eğitim Harcamaları, Ankara.

Özselçuk, E. (1992). Enflasyonun Kaynakları ve Kısa Dönem Enflasyon Modeli, 3. İZMİR İKTİSAT KONGRESİ TEBLİĞLER, Cilt: 1, 1-22,

Taban, S. (2004). Türkiye’de Sağlık ve Ekonometrik Büyüme İlişkisi, Nedensellik Testi, s;3-12 Türkiye’de Geleceği Sahiplenmek, s;20-21. Sürdürülebilir Kalkınma Raporu. (2012).

Turan, Z. (2010). Yabancı Sermaye Yatırımlarının Ülkemiz Ekonomisine Etkileri ve Katkıları. Mevzuat dergisi, Mayıs 2010, Sayı;149,1.

Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-8392
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2004
  • Yayıncı: Çağ Üniversitesi