Türkiye Süne [Eurygaster spp. (Het.:Scutelleridae)] yumurta parazitoidi Trissolcus (Hym.:Scelionidae) türleri.

Bu çalışmada, ülkemizde hububatın en önemli zararlısı konumunda olan Süne [Eurygaster spp. (Het.:Scutelleridae)]'nin doğal düşmanı olan ve bu zararlıyı baskı altında tutan yumurta parazitoiti Trissolcus (Hym.:Scelionidae) türlerinin belirlenmesi amacı ile ülke genelinde 1998 ve 1999 yıllarında toplam 7 bölgeden 39 ile bağlı 146 ilçe ve 1036 köyden 2493 adet parazitlenmiş Süne yumurta paketi toplanmıştır. Yapılan incelemeler sonunda, Ülke genelinde bulunma oranlarına göre; T.semistriatus Nees, T.simoni Mayr, T.grandis Thomson, T.vassilievi Mayr, T.pseudoturesis Rjachovsky, T.rufiventris Mayr, T.djadetshko Rjachovsky ve T.manteroi Kieffer olmak üzere toplam 8 tür saptanmıştır. Bu türlerin il, bölge ve Türkiye genelindeki dağılımları, bulunma oranları ortaya konmuştur. Bu türlerden T.djadetshko Rjachovsky ve T.manteroi Kieffer Türkiye Scelionidae faunası için yeni kayıttır.

Trissolcus species (Hym.: Scelionidae), parasitoids on the eggs of Sunn pest [Eurygaster spp. (Het.:Scutelleridae )], across Türkiye.

In this study, the species of the egg parasitoid belong to Trissolcus genus  (Hym.: Scelionidae) which control the Sunn pest [Eurygaster spp. (Het.: Scutelleridae)], the most important cereal pest in Turkiye, and their distributions were determinated . For that reason, 2493 parasited egg batches of Sun Pest were collected from the cereal areas in 146 counties and 1036 villages from 39 provinces across Türkiye in 1998 and 1999. Totally, eight egg parasitoid species belong to Trissolcus genus were determinated according to prevalence ratio as T.semistriatus Nees, T.simoni Mayr, T.grandis Thomson, T.vassilievi Mayr, T.pseudoturesis Rjachovsky, T.rufiventris Mayr, T.djadetshko Rjachovsky ve T.manteroi Kieffer. The last two species,T.djadetshko Rjachovsky and T.manteroi Kieffer, are the new records for Scelionidae (Hymenoptera) fauna of Türkiye
Bitki Koruma Bülteni-Cover
  • ISSN: 0406-3597
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1952
  • Yayıncı: Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Marmara Bölgesi'nde Arpa açık rastığı (Ustilago nuda hordei “Jens.â€? Rostr. Schaffn.)'na karşı arpa çeşit ve hatlarının reaksiyonlarının tespiti üzerinde araştırmalar.

H. GÜMÜŞTEKİN, K. AKIN

Türkiye Süne [Eurygaster spp. (Het.:Scutelleridae)] yumurta parazitoidi Trissolcus (Hym.:Scelionidae) türleri.

E. KOÇAK, N. KILINÇER

Marmara Bölgesi'nde ayçiçeği (<em>Helianthus annuus</em> L.) ekiliş alanlarında saptanan Tylenchida (Nematoda) türleri üzerinde taksonomik araştırmalar.

İ. KEPENEKÇİ

Marmara Bölgesi'nde Arpa açık rastığı (<em>Ustilago nuda hordei</em> “Jens.â€? Rostr. Schaffn.)'na karşı arpa çeşit ve hatlarının reaksiyonlarının tespiti üzerinde araştırmalar.

H. GÜMÜŞTEKİN, K. AKIN

Türkiye Lepidoptera faunası için ilkel liste (VII) (Ekler).

İ.a. TAMER

Üzümlerden izole edilen kurşuni küf (Botrytis cinerea Pers.) izolatlarına bazı fungisitlerin etkileri üzerinde araştırmalar.

A.a. BURÇAK, N. DELEN

Üzümlerden izole edilen kurşuni küf (<em>Botrytis cinerea</em> Pers.) izolatlarına bazı fungisitlerin etkileri üzerinde araştırmalar.

A.a. BURÇAK, N. DELEN

Marmara Bölgesi'nde ayçiçeği (Helianthus annuus L.) ekiliş alanlarında saptanan Tylenchida (Nematoda) türleri üzerinde taksonomik araştırmalar.

İ. KEPENEKÇİ

Antalya İli turunçgil bahçelerinde entegre mücadele çalışmaları (1995-1999).

A. ÖZKAN, Ş.a. AKTEKE, M. KAPLAN, M. GÜROL, N. ERAY, Y. DALKA, H. UYSAL, H. AYTEKİN, E. AKYEL, G. ÇELİK, M. ARSLAN, H. TUNCEL

Türkiye Süne [Eurygaster spp. (Het.:Scutelleridae)] yumurta parazitoidi Trissolcus (Hym.:Scelionidae) türleri

E. KOÇAK, N. KILINÇER