Türkiye nematod faunası için Tylenchoidea ve Hoplolaimoidea (Tylenchida:Nematoda) üst familyalarına bağlı yeni türler ve Hoplolaimus galeatus (Cobb, 1913) Thorne, 1935'un taksonomik özellikleri.

Bu çalışmada 1996-1998 yıllarında, Orta Anadolu bölgesinde (Ankara, Yozgat, Afyon, Nevşehir, Niğde, Karaman, Burdur ve Isparta) yemeklik baklagil (fasulye, nohut, mercimek ve börülce) ekiliş alanlarından alınan 138 adet toprak ve bitki kök örneği incelenmiştir. Alınan örneklerden elde edilen bitki paraziti nematodlardan Tylenchoidea ve Hoplolaimoidea (Tylenchida:Nematoda) üstfamilyalarına ait türlerin daimi preparatları hazırlanarak, ölçüm ve teşhisleri yapılmıştır. Çalışmada Filenchus cylindricollis (Thorne and Malek, 1968) Siddiqi, 1986, F.elegantulus  Raski and Geraert, 1986, F.neonamus Raski and Geraert, 1986, Coslenchus alacinatus Siddiqi, 1981, Basiria berylla  (Khan and Khan, 1975) Bajaj and Bhatti, 1979, B.duplexa (Hagemeyer and Allen, 1952) Geraert, 1968, Hoplolaimus californicus Sher, 1963, Rotylenchus basiri (Khan and Khan, 1982) Fortuner, 1987, Helicotylenchus canadensis Wassem, 1961 ve Pratylenchoides ritteri Sher, 1970olmak üzere Türkiye nematod faunası için 10 yeni tür saptanmıştır. Bu türlerin morfolojik ve morfometrik özellikleri, görülen varyasyonlar, çalışma kapsamına giren alanlardaki yayılışı, literatürde kayıtlı yayılışı ve habitatları verilmiştir. Ayrıca bu çalışmada daha önce saptanan H.galeatus (Cobb, 1913) Thorne, 1935'in taksonomik özelliklerine de yer verilmiştir.

New species nematoda fauna of the Türkiye belonging to Tylenchoidea and Hoplolaimoidea (Tylenchida:Nematoda) superfamilies and Hoplolaimus galeatus (Cobb, 1913) Thorne.

In this study, 138 soil and plant samples taken Leguminous fields (bean, chick pea, lentil and kidney beans) from Central Anatolia between 1996-1998 (Ankara, Yozgat, Afyon, Nevşehir, Niğde, Karaman, Burdur and Isparta) were examined. Among these samples, the plant parasitic nematodes were extracted, prepared and the ones belonging to Tylenchoidea and Hoplolaimoidea (Tylenchida:Nematoda)superfamilies were measured and identified. Thus, totally ten new species for Nematod fauna for Türkiye, Filenchus cylindricollis (Thorne and Malek, 1968) Siddiqi, 1986, F.elegantulus  Raski and Geraert, 1986, F.neonamus Raski and Geraert, 1986, Coslenchus alacinatus Siddiqi, 1981, Basiria berylla  (Khan and Khan, 1975) Bajaj and Bhatti, 1979, B.duplexa  (Hagemeyer and Allen, 1952) Geraert, 1968, Hoplolaimus californicus Sher, 1963, Rotylenchus basiri (Khan and Khan, 1982) Fortuner, 1987, Helicotylenchus canadensis Wassem, 1961 and Pratylen-choides ritteri Sher, 1970 were determined. Identification, possible variations, distribution of them in the areas of study, habitats, literature records, morphological and morphometric characteristics are given. In addition, taxonomic characteristics of H.galeatus (Cobb, 1913) Thorne, 1935 that was determined before took place in this research.
Bitki Koruma Bülteni-Cover
  • ISSN: 0406-3597
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1952
  • Yayıncı: Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Türkiye nematod faunası için Tylenchoidea ve Hoplolaimoidea (Tylenchida:Nematoda) üst familyalarına bağlı yeni türler ve Hoplolaimus galeatus (Cobb, 1913) Thorne, 1935'un taksonomik özellikleri.

İ. KEPENEKÇİ, M.e. ÖKTEN

Güneydoğu Anadolu Bölgesi kökenli mercimek hatlarının Kökboğazı çürüklüğü hastalığı (<em>Phoma medicaginis</em> var. <em>pinodella</em>)'na karşı reaksiyonlarının belirlenmesi.

M.h. AYDIN, A. Sağır

Enfekteli şeker pancarı yapraklarından izole edilen <em>Cercospora beticola </em>Sacc.'nın morfolojik özellikleri ve besi ortamındaki gelişiminin belirlenmesi.

T. GÖKTÜRK, M.t. DÖKEN

İzmir ilinde örtü altında yetiştirilen patlıcanda bulunan zararlılar ile bunların doğal düşmanları ve popülasyon gelişmeleri üzerinde çalışmalar.

N. YAŞARAKINCI, P. HINCAL

Orta Anadolu bölgesinde hububatta zarar yapan Hububat hortumluböceği [<em>Pachytychius hordei</em> (Brullé) (Col.:Curculionidae)]'nin mücadelesinde tahmin ve uyarı olanakları üzerinde araştırmalar.

Z. ŞİMŞEK

Türkiye nematod faunası için Tylenchoidea ve Hoplolaimoidea (Tylenchida:Nematoda) üst familyalarına bağlı yeni türler ve Hoplolaimus galeatus (Cobb, 1913) Thorne, 1935'un taksonomik özellikleri

İ. KEPENEKÇİ, M.e. ÖKTEN

Orta Anadolu bölgesinde hububatta zarar yapan Hububat hortumluböceği [Pachytychius hordei (Brullé) (Col.:Curculionidae)]'nin mücadelesinde tahmin ve uyarı olanakları üzerinde araştırmalar.

Z. ŞİMŞEK

Eskişehir ili hububat ekim alanlarında hububat kök ve kökboğazı çürüklüğü hastalık etmenlerinin saptanması, buğday ve arpada Drechslera sorokiniana (Sacc.) Subram. and Jain'ya karşı genitör çeşit ve hatların belirlenmesi.

H. AKTAŞ, N. BOLAT, M. KESER, T. İNCE

Güneydoğu Anadolu Bölgesi kökenli mercimek hatlarının Kökboğazı çürüklüğü hastalığı (Phoma medicaginis var. pinodella)'na karşı reaksiyonlarının belirlenmesi.

M.h. AYDIN, A. Sağır

Eskişehir ili hububat ekim alanlarında hububat kök ve kökboğazı çürüklüğü hastalık etmenlerinin saptanması, buğday ve arpada Drechslera sorokiniana (Sacc.) Subram. and Jain'ya karşı genitör çeşit ve hatların belirlenmesi

H. AKTAŞ, N. BOLAT, M. KESER, T. İNCE